Έβαλε στην μέγγενη την Κυβέρνηση για την ηλεκτρική διασύνδεση ο ΑΔΜΗΕ-Τρέχει για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα

Συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε σχέση με την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα (2/9) για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με την Κυβέρνηση να αναμένει κάποιες διευκρινίσεις προκειμένου να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, τόνισε πως «υπάρχουν κάποια ζητήματα που εμείς ζητούμε να διευκρινιστούν, για αυτό θα πρέπει το κείμενο αυτό να διαμορφωθεί κατά τρόπον που να υπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως είπε, «δεν υπήρχε ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας που είναι επισταμένη και λεπτομερής, για αυτό αναμένουμε σήμερα να οριστικοποιηθεί η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν υπάρχει κατάληξη σε αυτά που εμείς θέλουμε, τότε η απόφαση θα ληφθεί σήμερα».

Κληθείς να πει εάν η επαναξιολόγηση που γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης, όπως ανέφερε χθες (4/9) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αφορά όλο το έργο ή τα 125 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τη συμφωνία, ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι «αφορά το έργο αυτό καθ’ αυτό και αφορά, όμως, και ολόκληρη τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι να αρχίσει η ηλεκτρική διασύνδεση να έχει αντίκτυπο στους λογαριασμούς».

«Δεν έχουμε αμφιβολία για την χρησιμότητά του έργου. Αυτό πρέπει να το διευκρινίσουμε. Όλοι συμφωνούμε πως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με τα δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Αυτό είναι εξάλλου κι ένας στρατηγικός στόχος της Ε.Ε. Απ’ εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν κάποια ζητήματα, ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, τα οποία εμείς θέλουμε να διευκρινιστούν κατά τρόπο δεσμευτικό, ούτως ώστε μελλοντικά να μην έχουμε οποιαδήποτε παρατράγουδα, διότι είδαμε τι συμβαίνει με τη σύμβαση στο Βασιλικό. Θέλουμε να είμαστε σωστοί, ούτως ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε οποιαδήποτε ρίσκα μελλοντικά», επεσήμανε.

Το γεωπολιτικό ρίσκο

Σε σχέση με το γεωπολιτικό ρίσκο κι ερωτηθείς εάν σε τρία χρόνια η Τουρκία παρεμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου τι θα γίνει με τα 75 εκατομμύρια ευρώ που θα έχουμε καταβάλει μέχρι τότε, ο κ. Αντωνίου ως γενικό σχόλιο ανέφερε πως «τα γεωπολιτικά ρίσκα πάντα υπάρχουν.

Για παράδειγμα, κανένας δεν περίμενε ότι πριν από δύο χρόνια θα είχαμε πόλεμο στην Ουκρανία και θα ανέβαιναν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στα ύψη, ότι θα είχαμε ενεργειακή κρίση. Συνεπώς, τα γεωπολιτικά ρίσκα πάντα υπάρχουν. Εμείς έχουμε αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα ένεκα της Τουρκίας».

«Εμείς ακριβώς αυτά τα ρίσκα που είναι υπαρκτά, θέλουμε τον αντίκτυπό τους, στον βαθμό που μπορούμε να τον περιορίσουμε. Αυτή είναι η προσπάθειά μας», είπε.

«Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, τη χρηματοδότηση του έργου με 25 εκ. ευρώ τον χρόνο, εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε πως θα πληρώνουμε αναλόγως της πορείας υλοποίησης του έργου. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο ΑΔΜΗΕ ζητά όπως το γεωπολιτικό ρίσκο το χρεωθούν οι Κύπριοι, ενώ την ίδια ώρα τέτοιο ρίσκο δεν αναλαμβάνεται από πλευράς μας και στην περίπτωση των εταιρειών που πραγματοποιούν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί όταν θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι μέτοχοι που θα στηρίξουν το έργο. Έχει μεγάλη διαφορά η χώρα προέλευσης ενός επενδυτή, το εύρος του, η αξιοπιστία του, το μέγεθός του που εκ των πραγμάτων θα περιορίσει την Τουρκία να συμπεριφερθεί έτσι».

Ερωτηθείς εάν θα συμπεριλάβουμε πρόνοια και θα αναλάβουμε τη ζημιά για το γεωπολιτικό ρίσκο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως, «αυτά τα ζητήματα ακόμη εξετάζονται».

Κληθείς να πει εάν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα χρειαστεί η έγκριση της Βουλής για καταβολή της χρηματοδότησης των 125 εκ. ευρώ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «είναι κάτι που εξετάζεται».

«Δεν θέλουμε να καταβληθεί εφάπαξ αυτό το ποσό. Εμείς θέλουμε να καταβάλλεται η επιδότηση αναλόγως της πορείας υλοποίησης του έργου», εξήγησε.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν ο ΑΔΜΗΕ και η Nexans, για λήψη τελικών αποφάσεων μέχρι αύριο (5/9), ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «σε περίπτωση που εκπνεύσει η προθεσμία, υπάρχει ένα ενδεχόμενο η Nexans να ζητήσει επανεξέταση του κόστους, κι αυτό είναι κάτι που εμείς δεν θέλουμε να γίνει».

«Εμείς θέλουμε, εάν κι εφόσον υπάρξει κατάληξη, θα γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος και δεν θα επηρεάζει το κόστος», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση