Powered by

ΔΝΤ-Ουκρανία: Υποτίμηση νομίσματος, μείωση επιτοκίων και αύξηση φορολογίας στο μενού

Ουκρανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα την πιέσει αυτή την εβδομάδα να υποτιμήσει ταχύτερα το νόμισμά της, να μειώσει τα επιτόκια και να ενισχύσει τις προσπάθειες αύξησης της φορολογίας για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Τα στελέχη του ΔΝΤ που επισκέπτονται το Κίεβο αναμένεται να πιέσουν τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα να ακολουθήσει αυτά τα βήματα για να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική στήριξη, καθώς αναλαμβάνουν την προγραμματισμένη αναθεώρηση ενός προγράμματος δανείων ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι με γνώση του θέματος μετά από προκαταρκτικές συζητήσεις με το Ταμείο. Μίλησαν πριν από την έναρξη των συναντήσεων την Τετάρτη και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές μεταδίδει το bloomberg.

Το αποτέλεσμα της επανεξέτασης θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την εκταμίευση 1,1 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, εάν το προσωπικό του Ταμείου διαπιστώσει ότι η Ουκρανία επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος και ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια και πολιτικές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, ωστόσο, είναι απρόθυμη να αφήσει τη γρίβνα να αποδυναμωθεί περαιτέρω. Το νόμισμα έχει ήδη χάσει περισσότερο από 10% από τον Οκτώβριο, όταν έληξε η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία που επιβλήθηκε μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας. Η κίνηση αυτή θα προκαλούσε την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Μια υποτίμηση, καθώς και υψηλότεροι φόροι, θα ήταν επίσης πολιτικά επιζήμια, καθώς ο πληθυσμός παλεύει με τις επιπτώσεις ενός πολέμου με τη Ρωσία.

Το ΔΝΤ, καθώς και η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Andriy Pyshnyi δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook αργά την Τετάρτη μετά τη συνάντηση με την ομάδα του ΔΝΤ ότι η αναζήτηση «βέλτιστων» νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών είναι σημαντική, χωρίς να επεκταθεί, και ότι η εγχώρια αγορά χρέους «θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Δημοσιονομικό κενό ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Ουκρανία έχει στηριχθεί στη διεθνή υποστήριξη για όπλα και χρηματοδότηση για να στηρίξει τις προσπάθειές της να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022. Μια αιφνιδιαστική ώθηση του στρατού της Ουκρανίας στην περιοχή του ρωσικού Κουρσκ δεν έχει κάνει πολλά για να γείρει τον πόλεμο προς την κατεύθυνση της επίλυσης, με τη Ρωσία να έχει σκάψει στα ανατολικά της Ουκρανίας και να ρίχνει ένα τιμωρητικό μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων σε όλη τη χώρα.

Τα οικονομικά της κυβέρνησης της Ουκρανίας έχουν υποστηριχθεί από περίπου 122 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους συμμάχους, καθώς και από το ΔΝΤ. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος, το οποίο δεν έχει ακόμη καλυφθεί από οικονομικές δεσμεύσεις των δωρητών, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Denys Shmyhal.

Σε συζητήσεις πριν από τις συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, πρόσθεσαν οι άνθρωποι, το ΔΝΤ επέκρινε επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει αρκετούς φόρους ως πολύ επιεικές και προέτρεψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης ενός ευρύτερου φάσματος δασμών. Μια πιθανή πρόταση είναι να αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας από το 20% που είναι σήμερα, είπαν.

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέτυχε να περάσει νομοθεσία που θα αύξανε τη λεγόμενη «στρατιωτική εισφορά» επί του ατομικού εισοδήματος και θα την επέκτεινε και σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αντανακλώντας την αντιδημοτικότητα τέτοιων μέτρων μεταξύ των πολιτών που υπομένουν τις κινητοποιήσεις σε καιρό πολέμου, τις ανησυχίες για τη διαφθορά της κυβέρνησης, τις τακτικές διακοπές ρεύματος λόγω αεροπορικών επιδρομών και τις υψηλότερες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ξεχωριστά, η Ουκρανία έχει επίσης προγραμματιστεί να λάβει περαιτέρω στήριξη από δάνεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτούνται από κέρδη από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η Ομάδα των Επτά, η οποία ηγείται της προσπάθειας, στοχεύει να αρχίσει η ροή των κεφαλαίων μέχρι το τέλος του έτους, αν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξακολουθούν να οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες.

Δειτε Επισης

Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%
Κομισιόν: «Όχι» στις συμβιβαστικές προτάσεις κινεζικών εταιρειών EV για το σχέδιο δασμών
Η παραγωγή της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας και οι πωλήσεις οχημάτων στο οκτάμηνο