Powered by

Ευρωζώνη: Πώς κινήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια τον Αύγουστο

Σε επίπεδα συρρίκνωσης βρέθηκε και τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης, με ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι μακριά ακόμη καθώς η ζήτηση μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό της φέτος.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index) που καταρτίζει η S&P Global για τη HCOB, διαμορφώθηκε στο 45,8 από το 45,7 της προκαταρκτικής εκτίμησης.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης, ενώ ο δείκτης είχε κινηθεί στο 45,6 τον Ιούλιο.

Στα αρνητικά στοιχεία της έρευνας ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο υποδείκτης των παραγγελιών υποχώρησε στο 43,3 από το 44,1 του Ιουλίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2023.

«Τα πράγματα κινούνται κατηφορικά και με ταχύτητα. Ο μεταποιητικός τομέας έχει κολλήσει σε ένα τέλμα, με τις επιχειρηματικές συνθήκες να επιδεινώνονται με τον ίδιο σταθερό ρυθμό για τρεις συνεχόμενους μήνες και τη συρρίκνωση να συμπληρώνει πλέον 26 εξαντλητικούς μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) Σίρους ντε λα Ρούμπια.

«Οι νέες παραγγελίες, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για κάποια ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί της ευρωζώνης αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά στους τελευταίους 16 μήνες, με οδηγούς των αυξήσεων τα εργοστάσια σε Ολλανδία, Ελλάδα και Ιταλία.

Για τον ντε λα Ρούμπια, αυτό θα «θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ΕΚΤ, η οποία αγωνίζεται να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες, βασιζόμενη στην πτώση των τιμών της μεταποίησης».

Δειτε Επισης

Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%
Κομισιόν: «Όχι» στις συμβιβαστικές προτάσεις κινεζικών εταιρειών EV για το σχέδιο δασμών
Η παραγωγή της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας και οι πωλήσεις οχημάτων στο οκτάμηνο