Powered by

Ευρωζώνη: Πώς κινήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια τον Αύγουστο

Σε επίπεδα συρρίκνωσης βρέθηκε και τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης, με ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι μακριά ακόμη καθώς η ζήτηση μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό της φέτος.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index) που καταρτίζει η S&P Global για τη HCOB, διαμορφώθηκε στο 45,8 από το 45,7 της προκαταρκτικής εκτίμησης.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης, ενώ ο δείκτης είχε κινηθεί στο 45,6 τον Ιούλιο.

Στα αρνητικά στοιχεία της έρευνας ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο υποδείκτης των παραγγελιών υποχώρησε στο 43,3 από το 44,1 του Ιουλίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2023.

«Τα πράγματα κινούνται κατηφορικά και με ταχύτητα. Ο μεταποιητικός τομέας έχει κολλήσει σε ένα τέλμα, με τις επιχειρηματικές συνθήκες να επιδεινώνονται με τον ίδιο σταθερό ρυθμό για τρεις συνεχόμενους μήνες και τη συρρίκνωση να συμπληρώνει πλέον 26 εξαντλητικούς μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) Σίρους ντε λα Ρούμπια.

«Οι νέες παραγγελίες, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για κάποια ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί της ευρωζώνης αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά στους τελευταίους 16 μήνες, με οδηγούς των αυξήσεων τα εργοστάσια σε Ολλανδία, Ελλάδα και Ιταλία.

Για τον ντε λα Ρούμπια, αυτό θα «θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ΕΚΤ, η οποία αγωνίζεται να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες, βασιζόμενη στην πτώση των τιμών της μεταποίησης».

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Αυξάνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% για να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή ο Τραμπ
Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
Γκούλσμπι (Fed): Αν φύγουν οι δασμοί υπάρχουν πιθανότητες για μείωση επιτοκίων
Πώς το brain drain των ΗΠΑ εξελίσσεται σε ευκαιρία για την Ευρώπη και τα πανεπιστήμιά της
Αναλυτές: Καλύτερος για τις αγορές ένας καθολικός οριστικός δασμός παρά η αβεβαιότητα
ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» την ακύρωση των δασμών Τραμπ-Επανέρχονται προσωρινά
Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνει η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου για τις αγορές και τι ακολουθεί
Ρεκόρ $9 δις στις εισροές ETF Bitcoin-Χάνουν έδαφος τα ETF χρυσού
Νέες απώλειες για τον χρυσό μετά το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς Τραμπ-Στα $3.264,15 η ουγγιά