Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς-Θετικές οι προοπτικές

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank, προχώρησε την Τετάρτη (54/9) ο οίκος Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα θετικές τις προοπτικές και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας στο «BB+», από «BB», της Alpha Bank στο «BB», από «BB-», της Πειραιώς στο «BB», από «BB-» και της Eurobank στο «BB+», από «BB».

Οι αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν κυρίως τη βελτιωμένη αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας από τον οίκο σε «bb+».

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Προσθέτει ότι η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, θα στηρίξει την ικανότητα των τραπεζών να εκμεταλλευτούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ο Fitch αναφέρει επίσης ότι οι αναβαθμίσεις αντανακλούν και τη συνεχή βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ της κάθε τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του αποθέματος προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (τα οποία περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και τα καθαρά κατασχεθέντα στοιχεία ενεργητικού) και την επαρκή κερδοφορία με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίου.

Οι θετικές προοπτικές, σύμφωνα με τον Fitch, αντανακλούν την προσδοκία του ότι το οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω εάν οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις συνεχιστούν και οδηγήσουν σε ικανοποιητικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Ανοίγουν βιβλία» στις ξένες αγορές οι ελληνικές τράπεζες-Τα τρία κρίσιμα road shows
Ουνς (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: To be continued, αλλά προσοχή στον πληθωρισμό
Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της
Τράπεζα Κύπρου: Back to Athens με συντριπτικό «ναι» από τους μετόχους-Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Τάκης Αράπογλου: Τα τέσσερα «συν» από την επανεισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ελληνική Τράπεζα: Μειωμένο εισαγωγικό επιτόκιο και ωφελήματα για δάνειο πρώτης κατοικίας
«Bye» London, «καλησπέρα» Αθήνα…Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου σφραγίζουν την επιστροφή στο ΧΑ
Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων οι Κεντρικές Τράπεζες παγκόσμια