Ανησυχεί αλλά δεν απορρίπτει την ηλεκτρική διασύνδεση η ΑΗΚ-«Εάν είναι προς όφελος των καταναλωτών θα στηρίξουμε»

Ανησυχίες και στις τάξεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) προκαλεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας (Great Sea Interconnector), με την Αρχή να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αναμένει την μελέτη κόστους-οφέλους, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση της επί του θέματος.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, ήδη και ένεκα των ανησυχιών που καταγράφονται, το έργο έχει απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ, αλλά για την ώρα η Αρχή δεν σκοπεύει να σχολιάσει οτιδήποτε δημόσια, εάν πρώτα δεν αξιολογήσει όλα τα δεδομένα.

Πάντως, σύμφωνα με πηγή της ΑΗΚ, παρότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, εντούτοις, σε καμία περίπτωση η Αρχή δεν ζητά να σταματήσει ή να μην γίνει το έργο.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά το έργο επειδή υπάρχουν ανησυχίες. Εάν η ηλεκτρική διασύνδεση θα φέρει φθηνότερο ρεύμα, εμείς είπαμε ότι εάν πράγματι μπορεί να γίνει και θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα το στηρίξουμε και θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για το πώς επιβιώνει η ΑΗΚ», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «τώρα είμαστε στο στάδιο που δεν ξέρουμε ακόμα τα δεδομένα για να τα μελετήσουμε. Όταν τα έχουμε, θα τα μελετήσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε ακόμη, διότι δεν έχουμε τη μελέτη που έγινε».

Συνεπώς, υπέδειξε, «πριν μελετήσουμε και αξιολογήσουμε τη μελέτη, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε πέραν του ότι ναι, εάν είναι προς όφελος των καταναλωτών θα το στηρίξουμε».

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή κατά πόσον η ΑΗΚ ζήτησε την μελέτη που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ για το έργο, δεν θέλησε να απαντήσει, αφήνοντας, ωστόσο, να διαφανεί ότι την έχει ζητήσει ή προτίθεται να την ζητήσει σύντομα.

Ανησυχούν οι σύνδεσμοι ενέργειας

Σημειώνεται ότι για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ήδη έχουν καταγραφεί έντονες ανησυχίες και επιφυλάξεις και από συνδέσμους που ασχολούνται με θέματα ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) μέσω υπομνήματος που κατέθεσε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, εκφράζει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του έργου, επιφυλάξεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της διασύνδεσης και προβληματισμό για την εθνική ασφάλεια και ενεργειακή ανεξαρτησία της Κύπρου.

Παράλληλα, ο ΣΑΗ κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιώσιμοτητα όλων όσοι έχουν επενδύσει μέχρι στιγμής στον τομέα της ενέργειας.

Αναλυτικά οι θέσεις του ΣΑΗ για την ηλεκτρική διασύνδεση ΕΔΩ.

Επίσης, όλοι σύνδεσμοι ενέργειας-μέλη της ΟΕΒ - ΣΑΗ, ΠΑ.ΣΥ.Ε.ΕΝ., ΣΕΑΠΕΚ, Wind Energy Alliance και ΣΥΚ-, με κοινή ανακοίνωσή τους έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Διαβάστε εδώ: Βγαίνουν μπροστά για GSI οι σύνδεσμοι της ΟΕΒ στον τομέα της ενέργειας-Το καλώδιο δεν πρέπει να γίνει...πάση θυσία

  • Το ρίσκο και το βάρος των επιπτώσεων που προκύπτουν από τυχόν τροποποιήσεις στην υλοποίηση του έργου και οποιαδήποτε τεχνικά και γεωπολιτικά ρίσκα, θα πρέπει να τα επωμίζεται ο ιδιώτης επενδυτής και όχι ο καταναλωτής.
  • Ο Κύπριος καταναλωτής δεν μπορεί να επωμίζεται το τεράστιο και ανεξέλεγκτο κόστος αυτής της χρήσης.
  • Οποιαδήποτε υποσχόμενα οφέλη για τους καταναλωτές, πρέπει να είναι σαφή και μετρήσιμα.
  • Πριν παρθεί η απόφαση για τη συμμετοχή της Κυβέρνησης με κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά οι πολύ σημαντικές αβεβαιότητες του έργου σχετικά με το συνολικό κόστος, το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, το όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή και οι κίνδυνοι επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους σε περίπτωση αποτυχίας ή καθυστερήσεων.
  • Ο διαμοιρασμός του κόστους, 63% επιβάρυνση για την Κύπρο και 37% για την Ελλάδα, είναι άδικος και αδικαιολόγητος.
  • Η υλοποίηση και ανεξέλεγκτη λειτουργία του έργου Great Sea Interconnector ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της Κύπρου και συνάμα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση