Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και νέα συνεδρία του Υπουργικού την Πέμπτη για την ηλεκτρική διασύνδεση

Χωρίς να επικυρώνει την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δευτέρα σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση και δη την παράμετρο που αφορά την ανάκτηση του κόστους κατασκευής ολοκληρώθηκε εν τέλει η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μολονότι κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέθηκαν σε εξέλιξη πυρετώδεις διεργασίες στις τάξεις της κυβέρνησης και της νομικής υπηρεσίας, με την εμπλοκή και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με αποτέλεσμα μάλιστα η συνεδρία του Υπουργικού να μεταφερθεί από τις 10:30 το πρωί στις τέσσερις το απόγευμα, τελικά η λήψη της κρίσιμης αυτής απόφασης πήρε παράταση.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με όλους τους εμπλεκόμενους προς διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού την Πέμπτη με στόχο την λήψη τελικής απόφασης, ενώ παράμετρος η οποία εξετάζεται αφορά και στο κατά πόσο το κείμενο που θα εγκριθεί θα πρέπει ή όχι να τύχει και έγκρισης από την Βουλή.

Οι διευκρινήσεις και ο στόχος

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως το θέμα απασχόλησε μια πολύωρη σύσκεψη από το πρωί, στην παρουσία του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα.

«Για το ζήτημα έχουν ζητηθεί διευκρινήσεις και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν στις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», υπέδειξε.

Όπως συμπλήρωσε περαιτέρω, οι όποιες αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ληφθούν εξυπηρετώντας τον βασικό στόχο που έχει τεθεί, δηλαδή, όπως εξήγησε, να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού με επιπρόσθετα πόσα πριν από την ολοκλήρωση του έργου όπου και θα προκύψει το όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί ότι το έργο θα λειτουργήσει προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή, υποδεικνύοντας συναφώς ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και μέρες σε επαφή, τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λετυμπιώτης επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις διαφορετικές προσεγγίσεις επί του έργου μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων, καθότι δεν διέψευσε πληροφορίες περί επιφυλάξεων που διατυπώνει και για την κατ' αρχήν συμφωνία της περασμένης Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

«Όχι μόνο είναι θεμιτό το κάθε Υπουργείο να τοποθετείται στην βάση του δικού του χαρτοφυλακίου και των δικών του αρμοδιοτήτων, εκτιμώ ότι είναι και αυτονόητο. Αυτό είναι το ζήτημα, αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό πράττει.

Γίνεται μια παραγωγική, υγιής ανταλλαγή απόψεων στη βάση και των χαρτοφυλακίων, αλλά και στη βάση οριζόντιων ζητημάτων, και στην βάση αυτών των τοποθετήσεων είναι που λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις, όσο το περισσότερο θωρακισμένες πάντοτε έχοντας στο επίκεντρο τον Κύπριο πολίτη», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αιχμές προς τον ΔΗΣΥ

Κληθείς να σχολιάσει εξάλλου τις ενστάσεις που διατυπώνονται και τις ανησυχίες που εκφράζονται, ο Κωνταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε με ξεκαθάρες αιχμές, που είχαν σαφείς αποδεκτές στελέχη και αξιωματούχους του ΔΗΣΥ, όπως ο βουλευτής του κόμματος πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

«Όπως είναι καλά γνωστό, το έργο αυτό έχει ξεκινήσει το 2012. Παρακολουθούμε και εμείς με αρκετό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις και την ένταση των τοποθετήσεων, εκ διαμέτρου αντίθετες σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μεταξύ των ιδίων προσώπων που πριν από λίγα χρόνια είχαν μια διαφορετική τοποθέτηση για το έργο ως προς την χρησιμότητα και την αξία του», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Η κατ' αρχήν συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δευτέρα προνοεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτεί από το 2025 και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου το 2030, με 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και συνολικά με 125 εκ. ευρώ τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ.

Το ποσό αυτό-125 εκ. ευρώ-η Κυπριακή Δημοκρατία θα το καταβάλλει από το Ταμείο Ρύπων, το οποίο αντλεί έσοδα από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων.

Δειτε Επισης

Σε αναζήτηση συναινετικής διευθέτησης για το «Αφροδίτη» Κ.Δ. και Chevron-Χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών
Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του αργού ενόψει Fed-Στα $73 το Brent
Τα σημεία που έγειραν την πλάστιγγα στη ζυγαριά της Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Όλο το παρασκήνιο
Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Μ. Μανουσάκης: Απαραίτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις-Δίκαιος διαμοιρασμός οφέλους και κόστους μεταξύ κρατών
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για Κυκλική Οικονομία στις ΜμΕ
Παράταση μέχρι 30/9 για αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων-€17 εκατ. το Σχέδιο Χορηγιών
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την ηλεκτρική διασύνδεση-Συζητείται στο Υπουργικό η συμφωνία