Powered by

Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα σχέδια για την κατάργηση ενός προνομιακού φορολογικού καθεστώτος για τους πλούσιους αλλοδαπούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να κοστίσουν στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε χαμένα έσοδα και να απομακρύνουν τις παγκόσμιες ελίτ.

Αυτό προκύπτει από μελέτη της Oxford Economics, η οποία διαπίστωσε ότι πολλοί «non-doms» σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν εάν η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ προωθήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Οι non-doms είναι κάτοικοι της Βρετανίας που δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια, πληρώνουν φόρο μόνο για τα χρήματα που εισέρχονται στη χώρα. Οι υπερασπιστές του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι προσελκύει πλούσιους επιχειρηματίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και χρηματοδοτούν φιλανθρωπίες. Ωστόσο, το προνομιακό καθεστώς τους τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής, όταν εκατομμύρια Βρετανοί αγωνίζονταν να τα βγάλουν πέρα.

Τον Μάρτιο, η τότε συντηρητική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις απαιτώντας από τους πλούσιους αλλοδαπούς να πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα από το εξωτερικό μετά τη διαμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο για τέσσερα χρόνια αντί για 15 που ισχύει σήμερα.

Εκείνη την εποχή, οι υπάλληλοι του προϋπολογισμού εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή θα απέφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Τώρα οι Εργατικοί σχεδιάζουν να σφίξουν τη βίδα, υποβάλλοντας τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στο εξωτερικό σε βρετανικό φόρο κληρονομιάς, εάν ένας μη φορολογούμενος έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ωστόσο, αντί να αυξήσουν τα χρήματα, η Oxford Economics δήλωσε ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημοσιονομική απώλεια 900 εκατομμυρίων λιρών ετησίως για το δημόσιο ταμείο, καθώς ένα «πιο επαχθές» καθεστώς ωθεί μεγαλύτερο αριθμό non-doms να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα θα μπορούσε να χάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού των non-dom μέχρι το 2029-2030, ανέφερε.

«Αν δεν γίνουν σωστά, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να προσελκύσει και να διατηρήσει παγκόσμια ταλέντα και επενδύσεις – και ενέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να μην μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις βασικές δεσμεύσεις της για τις δαπάνες δημόσιας πολιτικής, όπως περιγράφονται στο μανιφέστο», δήλωσε η Leslie Macleod Miller, διευθύνουσα σύμβουλος του Foreign Investors for Britain, ενός λόμπι ιδιωτικού πλούτου.

Η Oxford Economics βασίστηκε στην έρευνά της σε 72 μη κατοίκους που ζουν στη Βρετανία και σε 42 εξειδικευμένους φορολογικούς συμβούλους που εκπροσωπούν πάνω από 900 πελάτες μη κατοίκων.

Διαπίστωσε ότι πάνω από το 80% των non-doms δήλωσαν ότι είναι πιθανό να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των αλλαγών στη φορολογία κληρονομιάς, ενώ οι περισσότεροι από εκείνους που χρησιμοποιούν τις φοροαπαλλαγές για τα εμβάσματα δήλωσαν ότι δεν θα είχαν έρθει στη χώρα αν οι νέοι περιορισμοί ίσχυαν εκείνη τη στιγμή. Πάνω από τα δύο τρίτα των συμβούλων ανέφεραν ότι ο αριθμός των νέων πελατών μειώθηκε στο μισό από τον Μάρτιο. Οι νέοι κανόνες τόσο για τον φόρο εισοδήματος από το εξωτερικό όσο και για τον φόρο κληρονομιάς πρόκειται να αρχίσουν τον Απρίλιο του 2025.

Ο αριθμός των non-doms μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ κατά τη δεκαετία έως το 2022, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αλλαγής των κανόνων το 2017, η οποία σταμάτησε τα άτομα να χρησιμοποιούν το επίδομα μόνιμα. Παρόλα αυτά, όσοι διατηρούν το καθεστώς αυτό πληρώνουν σχεδόν 9 δισεκατομμύρια λίρες σε βρετανικούς φόρους ετησίως, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Στο καλύτερο σενάριο, η Oxford Economics εκτίμησε ότι ο πληθυσμός της Βρετανίας θα είναι 7% χαμηλότερος το 2029-2030 από ό,τι θα ήταν χωρίς τις αλλαγές πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες το 2025-2026, με τον αριθμό αυτό να μειώνεται σε 1,1 δισεκατομμύρια λίρες το 2029-2030.

Οι ξένοι επενδυτές για τη Βρετανία κατέθεσαν μια σειρά συστάσεων πολιτικής για την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός καθεστώτος κλιμακωτής φορολογίας ελληνικού τύπου, το οποίο προβλέπει την καταβολή σταθερών ετήσιων τελών από τους μη κατοίκους. Η FIB ζητά επίσης από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει σε αυτό το καθεστώς μια απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς, τόσο για τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία όσο και για εκείνα που κατέχονται σε καταπιστεύματα.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Απώλειες για το bitcoin εν αναμονή της μείωσης επιτοκίων από Fed
Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
Αγορές: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed-Οι κινητήριοι μοχλοί της εβδομάδας
Πλουσιότεροι θα γίνουν οι πλούσιοι-Στα πόσα τρις δολάρια θα εκτοξευθεί η περιουσία τους
Νάγκελ: Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγει από το τέλμα η γερμανική οικονομία
Βρετανία: Κρατικοποιεί τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για €746 εκ.
Οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs και σε μπαταρίες οι ΗΠΑ-Αυξήσεις δισεκατομμυρίων
Η εκτίμηση του CEO της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας για μείωση των επιτοκίων στην χώρα
Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%
Κομισιόν: «Όχι» στις συμβιβαστικές προτάσεις κινεζικών εταιρειών EV για το σχέδιο δασμών