Βρετανία: Δημοπράτησε 131 έργα πράσινης ενέργειας σε μια μόνο δημοπρασία

Συνολικά 131 νέα έργα πράσινης ενέργειας, σε μία μόνο δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τα δύο μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Τρίτη (3/9) το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα Κυβέρνηση των Εργατικών χαιρέτισε το αποτέλεσμα για την τροφοδοσία εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα με καθαρότερη ενέργεια και το οποίο ακολουθεί μια παρόμοια ανεπιτυχή δημοπρασία το 2023, υπό την προηγούμενη Συντηρητική Κυβέρνηση.

«Κληρονομήσαμε μια διαλυμένη ενεργειακή πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του περσινού καταστροφικού γύρου δημοπρασιών που δεν μας έδωσε κανένα επιτυχημένο υπεράκτιο αιολικό έργο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ.

Είπε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «πέτυχε έναν γύρο ρεκόρ δημοπρασιών για αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για 11 εκατομμύρια σπίτια, απαραίτητη για να δώσει ενεργειακή ασφάλεια στις οικογένειες σε όλη τη χώρα».

«Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο στόχο μας για καθαρή ενέργεια μέχρι το 2030 - φέρνοντας στη Βρετανία ενεργειακή ανεξαρτησία και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος, για πάντα», πρόσθεσε ο κ. Μίλιμπαντ.

Κατά τη δημοπρασία, ανατέθηκαν συμβάσεις για εννέα νέα υπεράκτια αιολικά έργα, μεταξύ των οποίων για το μεγαλύτερο και το δεύτερο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, τα Hornsea 3 και Hornsea 4 στα ανοικτά των ακτών του Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία.

Υπήρξαν επίσης συμβάσεις για χερσαία έργα αιολικής, ηλιακής και παλιρροιακής ενέργειας.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος πολιτικής εκστρατείας της Greenpeace UK, Ami McCarthy, δήλωσε ότι τα νέα σχέδια αντιστοιχούν μόνο στο ήμισυ της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της βρετανικής Κυβέρνησης για το 2030.

«Αυτό πρέπει επειγόντως να συνεχιστεί με μια πολύ μεγαλύτερη δημοπρασία το επόμενο έτος, καθώς και με επενδύσεις για ταχύτερες συνδέσεις δικτύου, καλύτερο σχεδιασμό και περισσότερη αποθήκευση πράσινης ενέργειας όταν χρειάζεται», πρόσθεσε σε άλλη δήλωση.

Οι Εργατικοί αύξησαν τον προϋπολογισμό των νέων συμβάσεων κατά 50% για να προσελκύσουν περισσότερες επιχειρήσεις, μετά την απουσία πλειοδοτών στην περσινή δημοπρασία καθώς οι τιμές των συμβάσεων καθορίστηκαν πολύ χαμηλά, όπως ανέφερε ο σύνδεσμος των επιχειρήσεων του κλάδου.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση