Powered by

Αυξάνεται το ανώτατο όριο de minimis ενισχύσεων στη γεωργία λόγω πληθωρισμού

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στοχευμένη τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού 1408/2013 για τις de minimis ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ, ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου.

Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε δημόσια διαβούλευση, με την οποία καλούσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τις de minimis ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα.

Προστίθεται ότι οι τροποποιήσεις βασίζονται και στην αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στον γεωργικό τομέα και τις υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων, κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν συντομότερα.

Σύμφωνα με την Έφορο, το σχέδιο τροποποίησης περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ, ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Συμπληρώνεται ότι προβλέπεται προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής. Σημειώνεται ότι οι ισχύοντες κανόνες λαμβάνουν υπόψη την περίοδο αναφοράς 2012-2017 για τον υπολογισμό αυτό, με την εν λόγω περίοδο αναφοράς να επεκτείνεται ώστε να καλύπτει την περίοδο 2012-2023, γεγονός που, όπως αναφέρεται, θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη αξία της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, και κατ' επέκταση να αυξηθεί το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.

Εν συνεχεία, σημειώνεται ότι το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται για περίοδο τριών ημερολογιακών ετών αντί τριών οικονομικών ετών, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Ακολούθως, αναφέρεται πως θεσπίζεται υποχρεωτικό μητρώο ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς που χρησιμοποιούν επί του παρόντος σύστημα υπεύθυνης δήλωσης και δεδομένου ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοπαρακολουθούν τη συμμόρφωση.

Τονίζεται ότι το μητρώο αυτό εφάρμοσε από 1/1/2022 πρώτη η Κύπρος και πριν καν να ήταν υποχρεωτικό και βάσει αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Κύπρο σαν παράδειγμα προς μίμηση και για τα άλλα κράτη μέλη, ζητώντας από το Γραφείο της Εφόρου να κάνει ειδική παρουσίαση για το εν λόγω μητρώο στις 18/11/2024 κατά την διεξαγωγή του SAM (State Aid Modernization) Meeting στις Βρυξέλλες.

Προβλέπεται επίσης παράταση της περιόδου ισχύος του Κανονισμού έως το 2032, με την Επιτροπή να εκτιμά ότι με την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευρύνουν τις δυνατότητες των κρατών μελών να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με απλούστερο, ταχύτερο, πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, δεδομένου ότι η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να κοινοποιείται στην Επιτροπή ούτε να εγκρίνεται από αυτήν.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αναμένεται να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς μέσω της θέσπισης υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, τα οποία θα ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους γεωργούς.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν περιθώριο να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο τροποποίησης έως τις 21 Ιουλίου 2024 και οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2025, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Σημαντικά μηνιαία κέρδη 6,24% στο ΧΑΚ
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων-Αγκάθι τα συνταγματικά κωλύματα
Αυξάνεται το ανώτατο όριο de minimis ενισχύσεων στη γεωργία λόγω πληθωρισμού
Από 15 Οκτωβρίου χωρίς βίζα στην Κίνα οι Κύπριοι-Για πόσες μέρες και για ποιους λόγους θα μπορούν να μένουν στην χώρα
Ζητούν εξισορρόπηση για την κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη οι δανειολήπτες
Ετήσια μείωση στις τιμές παραγωγού στην βιομηχανία-Η εικόνα τον Αύγουστο και το οκτάμηνο
Αυξήσεις και σε δικαστές και γενικό εισαγγελέα-Δεν θα πάρουν Πρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές και δημάρχοι...
Υπουργείο Γεωργίας: Αιτήσεις μέχρι 29 Νοεμβρίου για επιδοτήσεις για «ευφυή έλεγχο» στις καλλιέργειες
Τέλος οι αιτήσεις για το σχέδιο κινήτρων για απασχόληση νέων-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας
Νέος γύρος αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα-Πού θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις