Powered by

Ζητούν εξισορρόπηση για την κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη οι δανειολήπτες

Την Κυβέρνηση να προσφέρει ένα σίγουρο δίχτυ ασφαλείας στους πολίτες και να ισοζυγίσει τις επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή, από την 1η Οκτωβρίου του 2024, του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη και ενέργεια, καλεί ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Σε ανακοίνωση, σε σχέση με τις συνέπειες του τερματισμού επιβολής ΦΠΑ σε βασικά είδη και ενέργεια, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι τα μέτρα, τα οποία από την 1η Οκτωβρίου του 2024 «θα σταματήσουν να υφίστανται, θα συμβάλουν στην αύξηση των ΜΕΔ λόγω του ότι η πληρωμή των δόσεων τους θα μετατραπεί σε μη αναγκαία δαπάνη, αφού προτεραιότητα θα έχουν οι ανάγκες διατροφής, διακίνησης, αποπληρωμή λογαριασμών κατοικίας τους (πχ. ενοίκιο , ρεύμα , νερό κ.λπ.)», ενώ «η ακρίβεια θα συνεχίσει να τρέχει με ‘σπασμένα φρένα’».

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εκφράζει την ανάγκη να στηριχθούν με ουσιαστικά μέτρα κυρίως οικογένειες με παιδιά (μαθητές/φοιτητές), ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μεσαία τάξη (χαμηλόμισθους) και μικρές επιχειρήσεις.

«Πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την πραγματική εικόνα που βιώνουν οι πολίτες σήμερα», αναφέρει και προσθέτει πως «η μη εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών, ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες».

Παρόλο που η τάση του πληθωρισμού είναι καθοδική, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, «οι τιμές στα τρόφιμα θα ακολουθήσουν την ανιούσα, αφού το μέτρο της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και η εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη (ψωμί, γάλα, αυγά και παιδικών τροφών, παιδικές πάνες, ζάχαρη, καφέ, κρέας και λαχανικά), θα παύει να προσφέρεται».

Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ επικαλείται στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και προσθέτει ότι «η κατάσταση φαίνεται ακόμη πιο δύσκολη, αφού τα νοικοκυριά της χαμηλής εισοδηματικής τάξης βρίσκονται στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου στις κοινότητες της ανατολικής Λεμεσού-«Ο υπουργός ενδιαφέρεται πάρα πολύ...»
Χτίζει γέφυρες με Στρασβούργο και Βρυξέλλες το ΕΒΕΛ...Τα είπαν με τους ευρωβουλευτές οι επιχειρηματίες της Λεμεσού
Με απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ στην τελευταία συνεδρία του Μαΐου
Τα συμπεράσματα της διάσκεψης Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των κοινοβουλίων μεσογειακών κρατών
Απάντησε με λιβελλογράφημα, επιβεβαιώθηκε ως λασπολόγος ο Φαίδωνας...Τρίζει όντως αντί η άμαξα ο αμαξηλάτης
Ισχυρό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο-Άγγιξε τα €646,8 εκατ.
Οριακή αύξηση τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο
Ο Δήμος Αθηένου συμμετέχει σε πρόγραμμα Ε.Ε. για ενδυνάμωση γυναικών υπαίθρου
Οι φιλοδοξίες του Φαίδωνα, η διαπόμπευση των forex και το επίπεδο πολιτικής ηθικής στον πάτο...Ένας grande λασπολόγος
Με απώλειες έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ