Powered by

Κλείδωσαν οι στόχοι της τετραετίας για την ελληνική οικονομία

Το κατώφλι του υπουργικού συμβουλίου πέρασε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο (Fiscal Structural Plan) της Ελλάδας, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά τους προϋπολογισμούς των επόμενων 4 ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς ,θα παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με ορίζοντα το 2028.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, τα πλεονάσματα, αλλά και οι «κόφτες» δαπανών που θα κρίνουν ποια είναι τα υπερβάλλοντα ποσά που μπορούν να κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια σε κοινωνικές παροχές

Το Μεσοπρόθεσμο

Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,2% φέτος και 2,3% του χρόνου (από 2,5% και 2,6% που προέβλεπε η κυβέρνηση), ενώ από τα στοιχεία που έχει ήδη ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή προκύπτει ρυθμός ανάπτυξης 2,15% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πέραν του παραπάνω, βασικό ζήτημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τα νέα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για την επόμενη τετραετία, τα οποία θα επηρεάσουν την ανάπτυξη, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών θα «κάτσει» κοντά στο 3,6% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3%.

Σε αυτό το όριο, θα πρέπει να ενταχθούν και οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ μέχρι και το 2028. Και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο, το ζητούμενο είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να πείσει ότι θα είναι πάνω από 2% σε μέσο ετήσιο επίπεδο και την Κομισιόν να «βλέπει» κάτω από το όριο αυτό για τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, οι φετινές επιδόσεις ανοίγουν τον δρόμο για ανοδική αναπροσαρμογή της εκτίμησης και για του χρόνου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα είναι σαφώς υψηλότερα από το 2,1% του ΑΕΠ που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός και πολύ κοντά στο 2,5%. Ως εκ τούτου, η μεταφορά για του χρόνου θα παρασύρει προς τα πάνω και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025, πάνω από το 2,1% του ΑΕΠ.

Δειτε Επισης

Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων που στηρίζει με 20 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Εξαγοράζει την «Σπιτική Κουζίνα» για να προσφέρει ακόμη περισσότερες επιλογές σε μαγειρευτά φαγητά η Σκλαβενίτης
Ανεβάζει στροφές η αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Πρωτογενές πλεόνασμα €4,52 δις κατέγραψε η Ελλάδα το πρώτο-Αύξηση 7,5% στα φορολογικά έσοδα
Οι κίνδυνοι και οι συστάσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την ελληνική οικονομία
Έκλεισε το deal για την πώληση της Ευρωκλινικής στην Generali Hellas
Κρουαζιέρες στην Ελλάδα: Σε ισχύ από σήμερα το τέλος ανά επιβάτη-Διαφοροποιείται το ύψος του τέλους ανά νησί
Παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2025-Γιατί οι διεθνείς επενδυτές αγοράζουν Ελλάδα
Ισχυρότερο πλαίσιο εποπτείας τραπεζών-Τι προβλέπεται για χορηγήσεις δανείων, ελέγχους για ξέπλυμα και αναφορές παραβάσεων
Αύξηση 2,6% στον τζίρο της ελληνικής βιομηχανίας τον Μάιο