Powered by

Κλείδωσαν οι στόχοι της τετραετίας για την ελληνική οικονομία

Το κατώφλι του υπουργικού συμβουλίου πέρασε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο (Fiscal Structural Plan) της Ελλάδας, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά τους προϋπολογισμούς των επόμενων 4 ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς ,θα παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με ορίζοντα το 2028.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, τα πλεονάσματα, αλλά και οι «κόφτες» δαπανών που θα κρίνουν ποια είναι τα υπερβάλλοντα ποσά που μπορούν να κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια σε κοινωνικές παροχές

Το Μεσοπρόθεσμο

Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,2% φέτος και 2,3% του χρόνου (από 2,5% και 2,6% που προέβλεπε η κυβέρνηση), ενώ από τα στοιχεία που έχει ήδη ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή προκύπτει ρυθμός ανάπτυξης 2,15% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πέραν του παραπάνω, βασικό ζήτημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τα νέα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για την επόμενη τετραετία, τα οποία θα επηρεάσουν την ανάπτυξη, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών θα «κάτσει» κοντά στο 3,6% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3%.

Σε αυτό το όριο, θα πρέπει να ενταχθούν και οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ μέχρι και το 2028. Και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο, το ζητούμενο είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να πείσει ότι θα είναι πάνω από 2% σε μέσο ετήσιο επίπεδο και την Κομισιόν να «βλέπει» κάτω από το όριο αυτό για τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, οι φετινές επιδόσεις ανοίγουν τον δρόμο για ανοδική αναπροσαρμογή της εκτίμησης και για του χρόνου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα είναι σαφώς υψηλότερα από το 2,1% του ΑΕΠ που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός και πολύ κοντά στο 2,5%. Ως εκ τούτου, η μεταφορά για του χρόνου θα παρασύρει προς τα πάνω και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025, πάνω από το 2,1% του ΑΕΠ.

Δειτε Επισης

Άθικτο το επενδυτικό story του Χρηματιστηρίου Αθηνών... Ζωντανεύει και παραμένει ελκυστικό
Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, εταιρειών, οργανισμών και τραπεζών για την Ελλάδα
Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο