Powered by

Έτσι θα γίνει πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική η οικονομία-Οι δεκάδες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο Σχέδιο Ανάκαμψης

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας εντάσσεται στους άξονες πολιτικής/παρεμβάσεων που προνοούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Ο προϋπολογισμός του εν λόγω άξονα ανέρχεται στα €368,8 εκατ., καταλαμβάνοντας το 30,1% επί συνόλου.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αποτελεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και η διαφοροποίηση της οικονομίας, με προϋπολογισμό €125,8 εκατ. που καταλαμβάνει το 10,3% επί του συνόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα τροχιοδρομηθούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προκειμένου η κυπριακή οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική, με παράλληλους στόχους την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,

Πυλώνες της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας αποτελούν επίσης ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας.

Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονται οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, όπως προκύπτουν από τον πίνακα παρεμβάσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  • Νέο αναπτυξιακό μοντέλο και διαφοροποίηση της οικονομίας (προϋπολογισμός: €125,8 εκατ. ή 10,3% επί του συνόλου)

Μεταρρύθμιση 1: Μετάβαση γεωργικών πρακτικών από τον 20ο στον 21ο αιώνα μέσα από τη δημιουργία εθνικού Κέντρου Αριστείας στον τομέα της γεωργικής τεχνολογίας.

Μεταρρύθμιση 2: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη βελτίωση του εμπορίου και της συμμετρίας πληροφοριών στην αλυσίδα εφοδιασμού φρέσκων προϊόντων.

Μεταρρύθμιση 3: Γενετική βελτίωση του πληθυσμού αιγοπροβάτων της Κύπρου.

Επένδυση 1: Κατασκευή συλλογικής υποδομής στο Πεντάκωμο για εξυπηρέτηση των μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας (λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις).

Επένδυση 2: Ενίσχυση υφιστάμενων ισοτοπικών βάσεων δεδομένων των κυπριακών τροφίμων και ποτών, με στόχο τη διασφάλιση της ταυτότητας των προϊόντων, μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με τη χρήση τεχνολογίας Blockchain, στοχεύοντας στην παροχή διαβεβαίωσης προς τους καταναλωτές και άλλους ενδιαφερόμενους για την αυθεντικότητα και ποιότητα των τοπικών και παραδοσιακών τροφίμων/ ποτών.

Επένδυση 3: Αναβάθμιση των δεξιοτήτων της υπάρχουσας αγροτικής κοινότητας και επαγγελματικοποίηση του μελλοντικού εργατικού δυναμικού μέσω επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Επένδυση 4: Δημιουργία Εθνικής Εμπορικής Ταυτότητας (επωνυμίας) «Made in Cyprus» και προώθηση κυπριακών προϊόντων, όπως το χαλλούμι. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταρτιστούν συμβουλευτικές μελέτες και θα εγκριθούν σχέδια δράσης για τη δημιουργία Εθνικής Εμπορικής Ταυτότητας (επωνυμίας) «Made in Cyprus» με σκοπό την υποβοήθηση των επιχειρήσεων να προβάλουν και προωθήσουν τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες τους και τον σχεδιασμό και χάραξη στρατηγικής για το χαλλούμι, προκειμένου να αυξηθεί η ιδιαιτερότητά του ως αυθεντικό προϊόν της Κύπρου και πιθανή διεξαγωγή εκστρατείας προώθησης και ευαισθητοποίησης.

Επένδυση 5: Σχέδιο Χορηγιών για τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

Επένδυση 6: Σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων επιχειρήσεων στην Κύπρο (REPowerEU).

Επένδυση 7: Ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας του τουριστικού τομέα με έμφαση στις περιοχές της υπαίθρου και στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της χρηματοδότησης με στόχο την ανακαίνιση καταλυμάτων/ξενοδοχείων σε επαρχιακές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Επένδυση 8: Ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας του τουριστικού τομέα με έμφαση στις περιοχές της υπαίθρου και στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Η εν λόγω επένδυση περιλαμβάνει την ανακαίνιση εστιατορίων ή επιχειρήσεων πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, περιλαμβανομένων των ΜμΕ με σήμανση «Taste of Cyprus», καθώς επίσης τη διαμόρφωση καταλυμάτων/ξενοδοχείων ώστε να συμπεριληφθούν ιατρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης για την προσέλκυση υγείας, ευεξίας και ιατρικού τουρισμού.

Επένδυση 9: Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος σε περιοχές της υπαίθρου, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Η επένδυση περιλαμβάνει αφενός τη Θεματική Διαδρομή Αφροδίτη και αφετέρου επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις και συμβούλια τοπικών κοινοτήτων για την προώθηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στον δημιουργικό και τον κατασκευαστικό τομέα, όπως καλλιτέχνες, χειροτεχνίες και παραδοσιακά προϊόντα.

Μεταρρύθμιση 4: Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία.

Μεταρρύθμιση 5: Ίδρυση Συντονιστικού Φορέα μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επένδυση 10: Βελτίωση και επέκταση του Εθνικού Δικτύου Πράσινων Σημείων και δημιουργία Δικτύου σημείων συλλογής και ανακύκλωσης.

Επένδυση 11: Διαχείριση αποβλήτων προς κυκλική οικονομία.

  • Ενισχυμένη έρευνα και καινοτομία (προϋπολογισμός: €64 εκατ. ή 5,2% επί του συνόλου

Μεταρρύθμιση 1: Ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ), η οποία θα υποστηρίζεται από εργαλεία πολιτικής βάσει δεδομένων για την υποστήριξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας και για την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ των φορέων χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής.

Μεταρρύθμιση 2: Κίνητρα για ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της Ε&Κ.

Μεταρρύθμιση 3: Πολιτικές και κίνητρα για διευκόλυνση και ενίσχυση της πρόσβασης σε ερευνητικές υποδομές και εργαστήρια που στηρίζονται από δημόσια χρηματοδότηση.

  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (προϋπολογισμός: €39 εκατ. ή 3,2% επί του συνόλου)

Μεταρρύθμιση 1: Διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων.

Μεταρρύθμιση 2: Ενίσχυση μηχανισμού ταχείας δραστηριοποίησης επιχειρήσεων.

Μεταρρύθμιση 3: Εκσυγχρονισμός του Περί Εταιρειών Νόμου.

Επένδυση 1: Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Μεταρρύθμιση 4: Σχεδιασμός και σύσταση Εθνικού Αναπτυξιακού Οργανισμού (National Promotional Agency).

Μεταρρύθμιση 5: Εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Επένδυση 4: Σχέδιο χορηγιών ψηφιακής αναβάθμισης επιχειρήσεων.

Επένδυση 6: Ταμείο μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια χρηματοδότηση.

  • Εκσυγχρονισμός δημόσιας υπηρεσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος και καταπολέμηση της διαφθοράς (προϋπολογισμός: €95,5 εκατ. ή 7,8% επί του συνόλου)

Μεταρρύθμιση 1: Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και βελτίωση των διαδικασιών και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης για καλύτερη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής.

Μεταρρύθμιση 2: Ρύθμιση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Μεταρρύθμιση 3: Εισαγωγή νέου πλαισίου για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων για την πλήρωση κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και νέων κανονισμών για την αξιολόγηση των επιδόσεων των εργαζομένων.

Μεταρρύθμιση 4: Ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας, της διαφάνειας και της περαιτέρω ψηφιοποίησης των διαδικασιών δημόσιων συμβάσεων.

Μεταρρύθμιση 5: Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της Νομικής Υπηρεσίας, μέσω της ανάπτυξης ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης υποθέσεων.

Επένδυση 2: Ψηφιοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας, ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας σύνταξης νομοθεσίας και βάσης δεδομένων.

Μεταρρύθμιση 6: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις τοπικές αρχές και σχετικά μέτρα στήριξης.

Μεταρρύθμιση 7: Αστικός αναδασμός.

Επένδυση 4: Βελτίωση του ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Επένδυση 5: Δημιουργία εθνικής στρατηγικής για «έξυπνες πόλεις» μέσω ενός ολοκληρωμένου πλάνου και πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των αστικών πόρων και υπηρεσιών και τη μείωση του αντίκτυπου στο περιβάλλον.

Επένδυση 6: Αναγέννηση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Μεταρρύθμιση 8: Αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα της δικαιοσύνης.

Μεταρρύθμιση 9: Ψηφιακός μετασχηματισμός δικαστηρίων.

Επένδυση 7: Εκπαίδευση των δικαστών / προσωπικού των δικαστηρίων.

Επένδυση 8: Αναβάθμιση της υποδομής των δικαστηρίων.

Μεταρρύθμιση 10: Βελτίωση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επένδυση 9: Σχέδιο χορηγιών αναφορικά με την πιστοποίηση (ISO) οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης για καταπολέμησης της δωροδοκίας και της διαφθοράς.

  • Διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας (προϋπολογισμός: €44,5 εκατ. ή 3,6% επί του συνόλου)

Μεταρρύθμιση 1: Ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για διαχείριση κρίσεων στα πιστωτικά ιδρύματα.

Μεταρρύθμιση 2: Πλαίσιο και σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων – ΜΕΧ.

Μεταρρύθμιση 3: Στρατηγική για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών του συστήματος τίτλων ιδιοκτησίας.

Μεταρρύθμιση 4: Νέο νομικό πλαίσιο και σύστημα ανταλλαγής δεδομένων και γραφείου πίστης.

Μεταρρύθμιση 5: Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη μητρώου παρακολούθησης υποχρεώσεων.

Μεταρρύθμιση 6: Βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Μεταρρύθμιση 7: Στρατηγική για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Μεταρρύθμιση 8: Ενίσχυση της εποπτείας των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων.

Μεταρρύθμιση 9: Βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας και της αποτελεσματικότητας του Τμήματος Φορολογίας.

Μεταρρύθμιση 10: Αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού – ATP.

Επένδυση : Εκσυγχρονισμός του συστήματος τελωνείων και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δειτε Επισης

Έτσι θα γίνει πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική η οικονομία-Οι δεκάδες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο Σχέδιο Ανάκαμψης
Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι γενικές αυξήσεις 1,5% στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Τα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας-Τα πέντε κυρίαρχα χαρακτηριστικά σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ
Στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027: Προκυρήσσεται η παρέμβαση για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας
Αναβάθμιση από Capital Intelligence στο BBB-Συνεχιζόμενη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας