Οι εννέα μεγάλες αναπτύξεις της Λευκωσίας και πόσο θα αυξήσουν θέσεις εργασίας και μετακινήσεις ανά δήμο

Μετακινήσεις, ανακατανομή πληθυσμού και νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να προκύψουν από τις νέες μεγάλες αναπτύξεις, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης εντός των επόμενων ετών.

Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας της Λευκωσίας (ΣΒΑΚ), το οποίο έχει σκοπό να βελτιώσει την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη αστική περιοχή της πόλης της Λευκωσίας, λαμβάνει υπόψη τις μετακινήσεις πληθυσμού και τη δημιουργία ή μεταφορά θέσεων εργασίας από μία τοποθεσία σε άλλη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στα πλαίσια της αξιολόγησης του πληθυσμού και των θέσεων εργασίας, υπόψη θα πρέπει να ληφθούν συνολικά εννέα μεγάλες σημασίας αναπτύξεις, οι οποίες θα κατασκευαστούν πριν το 2030 και αναμένεται να παράξουν και να έλξουν μετακινήσεις λόγω είτε δημιουργίας θέσεων εργασίας/κατοικιών είτε μεταφέροντας τις θέσεις εργασίας στη νέα εγκατάσταση από κάπου αλλού.

  • Ανάπλαση παλιού σταδίου ΓΣΠ

Το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, βρίσκεται στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της Λευκωσίας και θα συνδέει τη νέα πόλη με τον ιστορικό πυρήνα της Λευκωσίας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στην προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενώ παράλληλα θα παρέχει έναν σημαντικό χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους της Λευκωσίας και τους επισκέπτες.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο υπόγειων επιπέδων στάθμευσης που θα συνδέονται με το σύστημα των δημόσιων λεωφορείων και θα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και μετακίνησης, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα στη Λευκωσία.

gpspalio

Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία πλατείας, εστιατορίων, γκαλερί, βιβλιοπωλείου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και καφετεριών καθώς και υπαίθριου αμφιθεάτρου και αναμένεται σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης κυκλοφοριακών επιπτώσεων (ΜΕΚΕ) να έχει 154 αφίξεις και 72 αναχωρήσεις κατά την απογευματινή αιχμή.

Οι γωνιές του χώρου ανυψώνονται στο επίπεδο του δρόμου σχηματίζοντας τους χώρους του εστιατορίου, ενώ όλες οι επιφάνειες της ταράτσας θα είναι φυτεμένες προσφέροντας στους επισκέπτες την απόλαυση ενός ελκυστικού χώρου πρασίνου στην καρδιά της πόλης.

  • Μεικτή ανάπτυξη “Landmark”

Το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου “The Landmark Nicosia” σε πολυτελές ξενοδοχείο ενώ στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου θα υψώνονται δύο πύργοι με γραφειακές εγκαταστάσεις και 53 διαμερίσματα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025.

thelandmark

Στην εγκατάσταση αναμένονται 312 αφίξεις και 81 αναχωρήσεις κατά την πρωινή αιχμή, ενώ στην απογευματινή αιχμή αναμένονται 193 αφίξεις και 592 αναχωρήσεις.

Η είσοδος και η έξοδος στην/από την εγκατάσταση θα πραγματοποιείται μόνο με αριστερόστροφες κινήσεις επί της λεωφόρου Μακαρίου και της λεωφόρου Κέννεντυ.

  • Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο χωροθετείται στο οικόπεδο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας, απέναντι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και καταλαμβάνει έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το νέο Μουσείο θα περιλαμβάνει, εκτός από τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους και τους χώρους περιοδικών εκθέσεων, χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, υπόγειους χώρους στάθμευσης 100 αυτοκινήτων και επτά θέσεις λεωφορείων στο ισόγειο, αποθήκες, χώρους αναψυχής, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο και γραφεία.

kypriakomouseio

Το έργο εκτιμάται ότι θα κατασκευαστεί το 2026 και στο νέο κτήριο θα μεταφερθούν οι 40 – 50 εργαζόμενοι που θα εργάζονται στο υφιστάμενο Μουσείο της Οδού Μίκη Θεωδωράκη (πρώην Μουσείου).

  • Νέο Jumbo στον Στρόβολο

Το νέο κατάστημα Jumbo στον Στρόβολο, στα παλιά κεντρικά κτήρια του Ομίλου Στεφανίδη, θα διαθέτει σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, ωφέλιμο εμβαδόν πωλήσεων 10.476 τ.μ. και 331 χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία.

jumbonew

Το κατάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024. Κατά την απογευματινή αιχμή αναμένονται 202 αφίξεις και 175 αναχωρήσεις, ενώ η είσοδος και έξοδος στην/από την εγκατάσταση θα πραγματοποιείται με αριστερόστροφες κινήσεις επί του δρόμου Β1.

  • Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο Αρχιγραμματείας και κτήριο ΥΔΔΤ

Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση δύο υπουργείων στο χώρο στάθμευσης απέναντι από την Αρχιγραμματεία. Τα νέα κτήρια θα στεγάσουν το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ), το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών και επίσης θα υπάρχει και ανοιχτός χώρος για αναψυχή (πλατεία).

arxigrammateia

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027 και από τα υφιστάμενα κτήρια του ΥΠΕΣ θα μεταφερθούν 326 εργαζόμενοι, ενώ για το ΥΜΕΕ θα μεταφερθούν 126 εργαζόμενοι. Η μελλοντική κυκλοφορία με την ανάπτυξη είναι παρόμοια με την μελλοντική κυκλοφορία χωρίς την ανάπτυξη καθώς στο τεμάχιο λειτουργεί ανοικτός χώρος στάθμευσης, ενώ με την ανάπτυξη ο χώρος αυτός θα καταργηθεί.

Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (ΥΔΔΤ), θα μεταφερθεί στον Δήμο Αγλαντζιάς, στον ευρύτερο χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας, στην συμβολή των λεωφόρων ΡΙΚ και Ακαδημίας. Οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν από τα υφιστάμενα κτήρια είναι 136 και θα παρέχονται σύνολο 145 θέσεις στάθμευσης. Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις θα γίνεται από ανώνυμους δρόμους στη βόρεια και τη δυτική πλευρά του οικοπέδου.

  • Διαχωρισμός τεμαχίου της Ι.Μ. Κύκκου

Το έργο περιλαμβάνει το διαχωρισμό του τεμαχίου 879 της Ιεράς Μονής Κύκκου σε οικόπεδα, τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη διαφόρων ειδών χρήσεων, όπως εμπορικών, γραφειακών, τουριστικών, οικιστικών, αναψυχής, ιατρικής και εκπαίδευσης, ενώ συμπεριλαμβάνεται έκταση που διατίθεται ως δημόσιος χώρος πρασίνου και κοινοτικός εξοπλισμός.

kykkou2

Συνολικά, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2035 αλλά μέχρι το 2030, θα λειτουργήσει μόνο ένα νοσοκομείο (έτος κατασκευής 2025) με εκτιμώμενες 140 αφίξεις και 40 αναχωρήσεις το πρωί και 119 αφίξεις και 205 αναχωρήσεις στην απογευματινή αιχμή. Η πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται σε τέσσερα σημεία (με αριστερόστροφες κινήσεις) επί των λεωφόρων Γρίβα Διγενή, Αρχαγγέλου, Γ. Κρανιδιώτη και Μακεδονίας.

  • Νέα κτήρια Κτηματολογίου

Η ανάπτυξη αφορά στην κατασκευή και λειτουργία πενταώροφου κτηρίου εμβαδού 6.940 τ.μ. με δύο υπόγεια εμβαδού 2.300 τ.μ. το κάθε ένα για 103 χώρους στάθμευσης και αποθήκες.

Επιπρόσθετα, στην ανάπτυξη θα περιλαμβάνεται η δημιουργία δύο υπαίθριων χώρων στάθμευσης με 142 θέσεις για το προσωπικό και 30 θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες.

ktimatologiou

Στην εγκατάσταση θα μεταφερθούν 250 εργαζόμενοι από τα υφιστάμενα κτήρια του Κτηματολογίου. Κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής 07:15 – 08:15 υπολογίζεται ότι θα εισέρχεται στην υπηρεσία το 90% του προσωπικού και το 10% των επισκεπτών, δηλαδή συνολικά 228 οχήματα.

  • Νέο Κρατικό Χημείο

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου Κρατικού Χημείου πλησίον της Ψυχιατρικής Κλινικής Αθαλάσσας.

Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2028 και 2029 και στις νέες εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν 180 εργαζόμενοι από τα υφιστάμενα κτήρια.

  • Πολυώροφη μεικτή ανάπτυξη της Logicom

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται νότια της πόλης της Λευκωσίας σε απόσταση μερικών μέτρων από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, εντός της ενορίας «Απόστολου Βαρνάβα και Άγιος Μακάριος» μεταξύ του αυτοκινητόδρομου Α1 και της λεωφόρου Σταυρού του Δήμου Στροβόλου.

Η ανάπτυξη αφορά την κατασκευή και λειτουργία πολυώροφου κτηρίου, το οποίο θα αποτελείται κυρίως από πολυτελείς γραφειακές εγκαταστάσεις, ορισμένα διαμερίσματα, βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως χώρο εκγύμνασης, εκθεσιακό χώρο, αίθουσας συνεδριάσεων, εστιατόριο, καφετέρια, κουζίνα, μπαρ, υποδομές και χώρους στάθμευσης.

Το προτεινόμενο έργο θα εξυπηρετήσει την εταιρεία Logicom, η οποία θέλει να εγκαταστήσει τα γραφεία και λειτουργίες της στην περιοχή.

Στην εγκατάσταση αναμένονται 201 αφίξεις και 10 αποχωρήσεις κατά την πρωινή αιχμή, ενώ το απόγευμα 124 αφίξεις και 275 αναχωρήσεις.

Η μεταβολή πληθυσμού και οι νέες θέσεις εργασίας

Στην βασική έκδοση των εννέα μεγάλης σημασίας αναπτύξεων, έχουν εισαχθεί οι εκτιμήσεις του πληθυσμού και των θέσεων εργασίας όπου θα δημιουργηθούν. Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται τα στοιχεία του πληθυσμού και των θέσεων εργασίας ανά δήμο.

Συνολικά, ο πληθυσμός σε βασικούς δήμους και κοινότητες της πρωτεύουσας αναμένεται να ξεπεράσει τις 307.500 το 2030, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2021 (287.402), ενώ οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 16,7% στις 167.675 από 143.729 το 2021.

Ενδεικτικά, ο πληθυσμός στον Δήμο Λευκωσίας αναμένεται να ανέλθει έως το 2030 στα 58.387 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με το 2021 (56.487) και δημιουργώντας την ανάγκη για συνολικά 85.488 θέσεις εργασίας, αυξημένες κατά 16,3% σε σύγκριση με το 2021 (75.503).

plythismos

Με τις νέες αναπτύξεις, στον Δήμο Στροβόλου, ο πληθυσμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4,3% το 2030, φτάνοντας τους 73.587 κατοίκους από 70.586 το 2021, με τις εκτιμώμενες θέσεις εργασίας να ανέρχονται στις 34.330 από 29.308 το 2021, σημειώνοντας αύξηση 17,1%.

Στις 49.134 άτομα υπολογίζεται να φτάσει το 2030 ο πληθυσμός στον Δήμο Λακατάμιας, καταγράφοντας αύξηση 12,9% σε σύγκριση με το 2021 (43.537), με τις εκτιμώμενες θέσεις εργασίας να ανέρχονται στις 7.000 από 6.060 το 2021, σημειώνοντας αύξηση 15,5%

Η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού (16,4%) αναμένεται να καταγραφεί στον Δήμο Έγκωμης, με 25.463 κατοίκους το 2030 από 21.878 το 2021. Μάλιστα, για την Έγκωμη οι εκτιμώμενες θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στις 10.430 από 8.854 το 2021, σημειώνοντας άνοδο 17,8%.

Η μεγαλύτερη θετική μεταβολή (+20,4%) στις θέσεις εργασίας αναμένεται στον Δήμο Αγλαντζιάς, στην οποία αναμένονται 9.464 θέσεις το 2030 συγκριτικά με 7.861 το 2021, με τον πληθυσμό να αυξάνεται κατά 7,6% στους 24.188 κατοίκους έναντι 22.489 το 2021.

Αντίθετα, σχεδόν στα μισά αναμένεται να μειωθεί ο πληθυσμός στον Συνοικισμό Ανθούπολης, υποχωρώντας στους 769 κατοίκους από 1.519 το 2021.

Περισσότερες μετακινήσεις λόγω αναπτύξεων
Αυξημένες θα είναι επίσης οι συνολικές μετακινήσεις στη Λευκωσία ένεκα των νέων μεγάλων αναπτύξεων, οι οποίες βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έως το 2030. Χρησιμοποιώντας τα μοντέλα γένεσης μετακινήσεων και κατανομής μετακινήσεων στις ζώνες, η μελέτη του ΣΒΑΚ αξιολογεί τις ημερήσιες μετακινήσεις ανά σκοπό.

metakiniseis

Συνολικά, προβλέπεται αύξηση κατά 13,3% των μετακινήσεων της τυπικής ημέρας στο έτος 2030 σε σχέση με τις μεταφορές του 2022.

Δειτε Επισης

Έτσι θα γίνει πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική η οικονομία-Οι δεκάδες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο Σχέδιο Ανάκαμψης
Το τρίπτυχο επιτυχίας του Alion Beach Hotel-«Στόχος να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από απλώς φιλοξενία»
Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι γενικές αυξήσεις 1,5% στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Κυβερνοεπιθέσεις: Κορυφαίοι CIO’s της Κύπρου ξεδιπλώνουν στρατηγικές άμυνας
Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών