Το ξέκοψε ο Παπαναστασίου: «Η ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει για γεωπολιτικούς λόγους»-Η ενημέρωση στο ΚΕΒΕ

Με συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις και επεξηγήσεις επιχείρησε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, να καθησυχάσει τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το απόγευμα της Τρίτης με την ηγεσία του ΚΕΒΕ, καθώς και μέλη του Επιμελητηρίου.

Ενημερώνοντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προέδρους των Συνδέσμων του οργανισμού, υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων και δη της κατ’ αρχήν συμφωνίας που προέκυψε την Δευτέρα σε σχέση με την ανάκτηση του κόστους κατασκευής, ο Γιώργος Παπαναστασίου έστειλε το μήνυμα πως η «ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει για γεωπολιτικούς λόγους».

Ουσιαστικά, παρουσίασε ως δρόμο χωρίς επιστροφή την υλοποίηση του έργου, γεγονός που επίτεινε τις ανησυχίες όσων εκ των επιχειρηματιών διατήρουν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, μεγάλες και εύλογες ανησυχίες ως προς τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του όλου εγχειρήματος στην οικονομία, αλλά και σε ό,τι αφορά το πώς και σε ποιο βαθμό πρακτικά θα συμβάλει προς την κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΕΒΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο διάλογος ήταν παραγωγικός και ο υπουργός προχώρησε σε μία σφαιρική ενημέρωση, τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις όσο και συνολικά για το έργο.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαναστασίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του τελικού κόστους κατασκευής του έργου, εντός επιτρεπτών επιπέδων πάντα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του, ενώ διαβεβαίωσε το ΚΕΒΕ ότι η Κύπρος -η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και οι καταναλωτές- δεν θα καταβάλει οποιοδήποτε άλλο ποσό πέραν των 125 εκατομμυρίων ευρώ που δεσμεύτηκε να καταβάλει στον φορέα υλοποίηση κατά τη διάρκεια κατασκευής του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε με κατανοητό και παραστατικό τρόπο το πώς αναμένεται να λειτουργήσει η διασύνδεση και για ποιους λόγους κατά την άποψή του πρέπει το έργο να προχωρήσει.

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου ενημέρωσε τα μέλη του ΚΕΒΕ για την συμφωνία που επετεύχθη την Δευτέρα με τον ΑΔΜΗΕ, ενώ τόνισε και πως η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθάρισε στον φορέα υλοποίησης ότι δεν θα πρέπει να αναμένει πως θα αποδεχθεί τη μετακύληση οποιουδήποτε κόστους στους καταναλωτές στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ρίσκου, το οποίο και θα πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ίδιος ο φορέας υλοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ή μη της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση θα ληφθεί κατόπιν αξιολόγησης της μελέτης κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ, καθώς και από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πάντως, κατά τη συζήτηση τόσο η ηγεσία όσο και τα μέλη του ΚΕΒΕ που παρέστησαν στη συνάντηση, τόνισαν ότι σε σχέση με το έργο υπάρχουν γεωπολιτικά συν-πλην, καθώς και τεχνικά χαρακτηριστικά για τα οποία το Επιμελητήριο, ωστόσο, δεν έχει τη τεχνογνωσία να τοποθετηθεί, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν από ειδικούς.

Υπέδειξαν, ακόμη, ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση, θα πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες, ρήτρες και προφυλάξεις μέσα στη συμφωνία, οι οποίες θα διασφαλίζουν πως το έργο θα γίνει χωρίς απρόοπτα, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και με βάση τον προϋπολογισμό που θα συμφωνηθεί, καθώς και ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει ουσιαστικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές -νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα οφέλη από τη διασύνδεση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας επιχείρησε να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν, τονίζοντας ότι μέσα από τη λειτουργία της διασύνδεσης θα υπάρξει σε τελική ανάλυση μείωση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι αυτή τη στιγμή το ρεύμα στην Κύπρο παράγεται με συμβατικά καύσιμα (μαζούτ), ενώ η χώρα μας καλείται να πληρώσει και υψηλά πρόστιμα για τους ρύπους.

Την ίδια ώρα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, υπάρχουν και κάποιες πιο σύγχρονες γεννήτριες, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αν και εφόσον έρθει, ενώ υπάρχουν και οι ΑΠΕ που παράγουν μεν ενέργεια, αλλά μεγάλο ποσοστό τους δεν απορροφάτε από το σύστημα λόγω κυρίως δυσκολιών στο σύστημα.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε στα μέλη του ΚΕΒΕ πως πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για δημιουργία σταθμών αποθήκευσης με μπαταρίες, στους οποίους θα αποθηκεύεται ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, ούτως ώστε το βράδυ που δεν θα παράγουν ενέργεια οι ΑΠΕ, το σύστημα να απορροφά πρώτα την ενέργεια που θα είναι αποθηκευμένη και να καθυστερεί όσον το δυνατόν περισσότερο η λειτουργία των γεννητριών που αυτή τη στιγμή λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα και είναι ρυπογόνες, αλλά και κοστοβόρες.

Όλα αυτά, υπέδειξε ο κ. Παπαναστασίου, σε συνδυασμό με την κατασκευή της διασύνδεσης θα οδηγήσουν σίγουρα σε μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Πέραν των πιο πάνω, ο υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε τα μέλη του ΚΕΒΕ πως με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2029 θα πρέπει τουλάχιστον το 15% της ενέργειας των κρατών-μελών της να προέρχεται από ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ως εκ τούτου, κατά κάποιο τρόπο, τόνισε, η ηλεκτρική διασύνδεση είναι μονόδρομος.

Δεν θα πάρει δημόσια θέση το ΚΕΒΕ

Πάντως, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Ενέργειας, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το ΚΕΒΕ δεν θα τοποθετηθεί ανοικτά και δημόσια ούτε υπέρ, αλλά και ούτε κατά του έργου, σε αντίθεση με το τι είχε πράξει προ μερικών εβδομάδων η ΟΕΒ, πυροδοτώντας αντιδράσεις ανάμεσα στα μέλη της.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πηγή του Επιμελητηρίου, η απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι το έργο, θα πρέπει να παρθεί από τους ειδικούς που έχουν ενώπιόν τους όλα τα στοιχεία και είναι σε θέση να εκφράσουν μια πιο σωστή θέση.

«Εάν η ηλεκτρική διασύνδεση, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, οδηγεί σε μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζει σταθερή παραγωγή ενέργειας για να μπορείς να λειτουργείς χωρίς προβλήματα, το έργο μπορεί να προχωρήσει, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις κατά τη διάρκεια κατασκευής του, είτε λόγω σημαντικής αύξησης του κόστους κατασκευής είτε λόγω κενών που μπορεί να υπάρξουν στη σύμβαση που θα υπογραφεί.

Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί σίγουρα ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά τα οικονομικά της χώρας από τη μία και σίγουρα από την άλλη θα διασφαλίζει και θα προστατεύει τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει σε ΑΠΕ στην Κύπρο», επεσήμανε η ίδια πηγή στο InBusinessNews.

Δειτε Επισης