Powered by

Ανέλαβε δράση ο Παναγιώτου-Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τη συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συζητήσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και ο κίνδυνος διασάλευσης της εργατικής ειρήνης σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας, θορύβησαν το υπουργείο Εργασίας, με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Παναγιώτου, να αναλαμβάνει δράση για άρση του αδιεξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, μετά και τις χθεσινές (2/9) αποφάσεις των συντεχνιών για απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης που κατέθεσε στις δύο πλευρές το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων την περασμένη Πέμπτη (29/8) ο κ. Παναγιώτου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, συντεχνίες και Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, αναμένεται να γίνει συζήτηση επί των θεμάτων που έχουν προκύψει μετά την κατάθεση της μεσολαβητικής πρότασης, με στόχο να μην διασαλευθεί η εργατική ειρήνη και να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, κατά τη σύσκεψη θα εξεταστεί και το κατά πόσον υπάρχει προοπτική, αλλά και η απαραίτητη διάθεση από όλες τις πλευρές για κατάληξη σε συμφωνία, προκειμένου εάν χρειαστεί ο υπουργός Εργασίας να καταθέσει νέα μεσολαβητική πρόταση, η οποία θα γεφυρώνει τις διαφορές.

Οι αποφάσεις των συντεχνιών

Υπενθυμίζεται πως, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ αποφάσισε σε χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε να μην αποδεχτεί τη μεσολαβητική πρόταση, διευκρινίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, που προηγήθηκαν διαμορφώθηκε μια άτυπη πρόταση, η οποία δημιουργούσε προϋποθέσεις για θετική κατάληξη.

«Η τελική μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου, ωστόσο, διαφοροποιείται από το άτυπο έγγραφο που συντάχθηκε, ως εκ τούτου το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να την αποδεχτεί», προστίθεται.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, η ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ ζήτησε από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων να αναθεωρήσει την πρόταση, στη βάση του άτυπου εγγράφου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα.

Από την πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ αφού μελέτησε διεξοδικά την μεσολαβητική πρόταση, αποφάσισε να την απορρίψει και να καλέσει το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων «όπως προχωρήσει στην κήρυξη αδιεξόδου για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν μέτρα στη βιομηχανία, μη αποκλειομένου και της λήψης απεργιακών μέτρων».

Σημειώνεται πως, οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ, αναμενόταν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους συνεδριάσεις για το θέμα προς το τέλος της βδομάδας και αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δειτε Επισης

Έτοιμες οι υπεραγορές για την εποχή του e-kalathi...Στην πορεία οι συζητήσεις για προσθήκες
Η συνταγή της Τρ. Κύπρου για διατήρηση υψηλής κερδοφορίας-Οι πέντε βασικές προτεραιότητες και οι επί μέρους στόχοι
Το δυναμικό τοπίο των επενδύσεων στον τομέα της φιλοξενίας και τι προσελκύει τους επενδύτες στην Κύπρο
Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air στις 28 Φεβρουαρίου
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των Leaders in Hospitality Awards
Βράβευση Δημήτρη και Βασίλη Νικολαίδη, Co-CEOs της Wavemaker Hospitality-Πρωτοπόροι στον τομέα της φιλοξενίας
Δ. Νικολαΐδης: H ιστορία επιτυχίας της Wavemaker Hospitality και τα μηνύματα προς τον κόσμο της φιλοξενίας
Βραβείο «Leader in Hospitality-Investor/Entrepreneur Award» στον Roni Aloni
Leaders in Hospitality Awards: Βραβείο στην TUI Group
Π. Γιαννούδης: Τα σημαντικότερα «mega-trends» που επηρεάζουν τη βιομηχανία της φιλοξενίας