Ηλεκτρική διασύνδεση: Η δεύτερη ανάγνωση, το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα της κατ’ αρχήν συμφωνίας
Μάριος Αδάμου 11:40 - 03 Σεπτεμβρίου 2024
Σε καταρχήν συμφωνία που φαίνεται να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, έστω και κατ’ ελάχιστον, και με την οποία διασφαλίζεται η συνέχιση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου και Ελλάδας (Κρήτης), κατέληξαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας των δύο χωρών (ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ) και ο ΑΔΜΗΕ,
Οι διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις ήταν συνεχείς και επίπονες από την περασμένη Παρασκευή (30/8), ενώ σε κάποια σημεία σημαδεύτηκαν έντονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις, με επιστέγασμα την ωμή απειλή από πλευράς του φορέα υλοποίησης για λήψη δικαστικών μέτρων κατά των μελών της Ανώτατης Διοίκησης της ΡΑΕΚ.
Τελικώς, και μετά το τελεσίγραφο της Νexans για αναστολή του έργου, ο ΑΔΜΗΕ κατόπιν και έντονων πιέσεων τόσο από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, αποδέχθηκε πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, για άρση του αδιεξόδου.
Ουσιαστικά η πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή, προβλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτεί από το 2025 και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου το 2030, με 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και συνολικά με 125 εκ. ευρώ τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή του καλωδίου.
Το ποσό αυτό -125 εκ. ευρώ- η Κυπριακή Δημοκρατία θα το καταβάλλει από το Ταμείο Ρύπων, το οποίο αντλεί έσοδα από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων. Για να καταστεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο εφικτό, θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, ο υπουργός Ενέργειας θα καταθέσει σχετική πρόταση στην αυριανή (4/9) συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και το Σώμα θα κληθεί να την εξετάσει και να αποφασίσει εάν την αποδέχεται ή όχι.
Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση και η στάση που θα τηρήσει κατά τη συζήτηση της πρότασης ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος θέτει μία σειρά από προϋποθέσεις που σχετίζονται, κυρίως, με τη βιωσιμότητα του έργου, καθώς και για τον αντίκτυπό του στην οικονομία της Κύπρου.
Με βάση, δε, τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση του Υπουργικού, εάν και εφόσον ληφθεί αύριο, θα κοινοποιηθεί αμέσως στη ΡΑΕΚ, η οποία με τη σειρά της θα εκδώσει την δική της απόφαση, μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ότι τα 125 εκ. ευρώ θα πάνε στον ΑΔΜΗΕ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του καλωδίου και για πέντε χρόνια μόνο, μέσω επιδότησης από το Ταμείο Ρύπων.
Όπως πληροφορούμαστε, η ΡΑΕΚ είναι ήδη σε ετοιμότητα, αναμένοντας την απόφαση του Υπουργικού, και σε περίπτωση που αυτή της κοινοποιηθεί άμεσα, θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Ανώτατη Διοίκηση της Αρχής να συνεδριάσει ακόμη και αύριο το απόγευμα ή το αργότερο την Πέμπτη μέχρι το απόγευμα.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως γνώστες των εξελίξεων και των συζητήσεων που έχουν γίνει, τόνισαν στο InBusinessNews πως παρότι με την συμφωνία που έχει επιτευχθεί θεωρητικά δεν θα επιβαρύνονται άμεσα οι Κύπριοι καταναλωτές, εντούτοις, έμμεσα τελικά θα επιβαρύνονται.
Και αυτό γιατί ουσιαστικά η χρέωση θα γίνει μέσω των τιμολογίων ρεύματος της ΑΗΚ, παρότι αυτή η χρέωση δεν θα υπολογίζεται στον τελικό λογαριασμό, αφού θα συμπεριληφθεί πρόνοια για χορηγία του κράτους, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα μέσω της χορηγίας-επιδότησης του υπουργείου Οικονομικών στους λογαριασμούς ρεύματος ως μέτρου αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Από 12 σε 17 χρόνια το WACC
Ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης από πλευράς του κράτους του κόστους κατασκευής του καλωδίου, θα επεκταθεί και κατά πέντε χρόνια η διάρκεια κατά την οποία θα παραχωρείται στον ΑΔΜΗΕ το λεγόμενο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου ή weighted average cost of capital (WACC) ύψους 8.3%.
Ως εκ τούτου, ο ΑΔΜΗΕ θα δικαιούται WACC 8,3% για 17 χρόνια, αφού ήδη αυτό το δικαίωμα του έχει παραχωρηθεί για περίοδο 12 ετών μετά την κατασκευή του καλωδίου.
Το δικαίωμα αυτό, θα αποτυπώνεται και μέσα στην αναθεωρημένη απόφαση της ΡΑΕΚ, η οποία θα ληφθεί τις επόμενες μέρες.
Στην… άκρη για την ώρα το γεωπολιτικό ρίσκο
Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο, για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ ασκούσε έντονες πιέσεις για διαφοροποίηση της απόφασης της ΡΑΕΚ για δεσμευτική επιβάρυνση των Κυπρίων καταναλωτών σε περίπτωση που το έργο δεν υλοποιηθεί, το θέμα αυτό φαίνεται για την ώρα να μπαίνει στην… άκρη.
Ειδικότερα και όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το εν λόγω θέμα θα τύχει χειρισμού από τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας στο προσεχές μέλλον και η ΡΑΕΚ θα διατηρήσει την φράση «ενδέχεται» στην ρυθμιστική απόφαση που έχει ήδη λάβει.