Great Sea Interconnector: Οι δύο συν μία αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα

Μετά από εντατικές και κοπιώδεις διαπραγματεύσεις και υπό την απειλή της αναστολής του έργου, τελικώς οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου (Great Sea Interconnector, GSI).

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να απομακρύνει την πιθανότητα αναστολής της κατασκευής του έργου, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την Παρασκευή οι ρυθμιστικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας θα εκδώσουν τις τρεις αναγκαίες αποφάσεις σε σχέση με το έσοδο και τη ρυθμιζόμενη απόδοση της διασύνδεσης.

Δύο εκ των τριών αυτών αποφάσεων αφορούν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου(ΡΑΕΚ) και αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας (Τετάρτη και Παρασκευή), σε σχέση:

Πρώτο: Με τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου(σ.σ. από τα 12 χρόνια που προβλεπόταν μέχρι στιγμής).

Δεύτερο: Την ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (σ.σ. μέσω του λογαριασμού των ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου(σ.σ. αντί για 100 εκατ. που εκτιμούσε ο φορέας υλοποίησης ως αρνητική αξία βάσει της αρχικής απόφασης της ΡΑΕΚ) και της επιπλέον συμμετοχής της κυπριακής πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Η τρίτη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί και αφορά στην ΡΑΑΕΥ, δηλαδή την ελληνική ρυθμιστική άρχη, έγκειται στο WACC (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπεται να είναι 9%.

Οι αποφάσεις αυτές εκτιμάται πως θα καταστήσουν το έργο βιώσιμο και θα ανοίξουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα, όπως οι συζητήσεις με τους πιθανούς επενδυτές, μέχρι την έναρξη κατασκευής.

Στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας ο ΑΔΜΗΕ έστειλε προς την εταιρεία Nexans, η οποία και κατασκευάζει το καλώδιο της διασύνδεσης, αίτημα προκειμένου να μην προχωρήσει η αναστολή των εργασιών μέχρι την Παρασκευή, προλαβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το τελεσίγραφο που είχε τεθεί από πλευράς της γαλλικής εταιρείας.

Εφόσον μέχρι την Παρασκευή εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις τότε θα αρθεί πλήρως το αδιέξοδο και το έργο θα ξεμπλοκάρει.

Κομβικό σημείο που σηματοδοτεί τη θετική εξέλιξη για το GSI είναι η παραδοχή εκ μέρους των κυπριακών αρχών της βασικής θέσης του ΑΔΜΗΕ ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο εάν δεν ξεκινήσει η περίοδος ανάκτησης των εσόδων από την κατασκευή του έργου και όχι από τη λειτουργία του καλωδίου, όπως αρχικά επεδίωξε η κυπριακή πλευρά. 

Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο ώστε όλες οι πλευρές να αναζητήσουν κοινό τόπο και να αρθεί το αδιέξοδο φαίνεται ότι έπαιξε μια άλλη εξέλιξη, η οποία ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες.

Ο λόγος για την απόπειρα που έγινε από την Τουρκία να προωθηθεί μια άλλη ηλεκτρική διασύνδεση που εξυπηρετούσε ευρύτερες σκοπιμότητες της Άγκυρας. Συγκεκριμένα υπήρξε αίτημα των Τούρκων προκειμένου να εγκριθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία.

Απέναντι σε αυτό το αίτημα υπήρξε άμεση και συντονισμένη κοινή αντίδραση προς τον ENTSO-E, δηλαδή τον ευρωπαίο διαχειριστή συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από τον ΑΔΜΗΕ όσο και από τον ΔΣΜΚ (Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου).

Σ.σ: (Με πληροφορίες από Capital.gr)

Δειτε Επισης

Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος
Ο Μιχάλης Λούης CEO της Ελληνικής Τράπεζας-Διορισμός με άμεση ισχύ από το Διοικητικό Συμβούλιο
Το νέο Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας-Οι εκλεγέντες, οι ψήφοι που έλαβαν και ποιος έμεινε εκτός
Σε αναζήτηση συναινετικής διευθέτησης για το «Αφροδίτη» Κ.Δ. και Chevron-Χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών
Η Ελληνική Τράπεζα σε νέα εποχή...«Γυρίζουμε σελίδα ως μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού»
Πέτρος Χριστοδούλου: Πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου από Eurobank
Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του αργού ενόψει Fed-Στα $73 το Brent
Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου