Σώτος Ιακωβίδης: Η πρωτιά της M.S.Jacovides & Co και το κενό που ετοιμάζεται να καλύψει στην αγορά φαρμάκων

Στην κορυφή της λίστας των εταιρειών που προμηθεύουν με φάρμακα και εμβόλια την Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε η M.S.Jacovides & Co Ltd, η οποία, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο και την κατάσταση με τις πληρωμές πέραν του €1 εκατ. που διενεργήθηκαν κατά το 2023 από υπουργεία, υφυπουργεία, τμήματα, υπηρεσίες και ειδικά ταμεία της κυβέρνησης, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έλαβε €18 εκατ. από το κράτος για τα προϊόντα της.

Ποια είναι τα φάρμακα και τα εμβόλια

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο προέδρος του Δ.Σ. του Ομίλου MSJ, Σώτος Ιακωβίδης, χαρακτήρισε ως πολύ τιμητικό το γεγονός ότι η M.S.Jacovides & Co Ltd, για άλλη μια χρονιά, είναι ο κορυφαίος πάροχος φαρμάκων και εμβολίων του Υπουργείου Υγείας και γενικότερα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα, όπως είπε, σε μια χρονιά κατά την οποία ο Όμιλος συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής.

Κληθείς να αναφέρει το είδος των προϊόντων που αγοράζει το κράτος από την M.S.Jacovides & Co Ltd, ο κ. Ιακωβίδης αναφέρθηκε στα αντικαρκινικά φάρμακα, για τα οποία δαπανάται το μεγαλύτερο ποσοστό των €18 εκατ., καθώς και σε εμβόλια, όπως το εμβόλιο MMR (κατά ιλαρά, παρωτίτιδας και ερυθράς), τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κατά της ηπατίτιδας και για πνευμονοπάθειες.

Επίσης, αρκετά σημαντικό ποσοστό αφορά βιολογικά προϊόντα για αντιμετώπιση σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για άλλες ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις.

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται οδοντιατρικά προϊόντα, προϊόντα στοματικής υγιεινής, συμπληρώματα διατροφής, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και προϊόντα ελέγχου των αλλεργιών.

Σκυτάλη στη νέα γενιά-Εισαγωγή νέων προϊόντων το 2025

Βασικός στόχος του Ομίλου MSJ είναι η μεταφορά της ηγεσίας από τη δεύτερη γενιά στην τρίτη, με τον κ. Ιακωβίδη να εξηγεί στο InBusinessNews ότι, σήμερα, η επιχείρηση διοικείται από τέσσερα αδέρφια, τα οποία διαδέχθηκαν τον, φαρμακοποιό, πατέρα τους, Μιχαλάκη Ιακωβίδη, ο οποίος την ίδρυσε το 1944.

Ο Όμιλος MSJ, με ηγετική θέση στον τομέα υγείας στην Κύπρο, απασχολεί σήμερα γύρω στα 150 άτομα, εκ των οποίων 15 στελέχη σε διευθυντικές θέσεις κλειδιά. Όπως μας είπε, τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια η επιχείρηση εμπλουτίζεται και με άτομα από την τρίτη γενιά - τώρα πέντε άτομα από την τρίτη γενιά εργάζονται στην εταιρεία.

«Στόχος είναι η ολοκλήρωση της ομαλής μεταφοράς της ηγεσίας της εταιρείας και του Ομίλου MSJ στη νέα γενιά και βεβαίως η συνέχιση της επέκτασης των εργασιών μας, αφού ο Όμιλος έχει σημαντικό εκτόπισμα και στον ιδιωτικό τομέα, με διάφορα προϊόντα στον κλάδο της υγείας», πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε την δυναμική ανάπτυξη μας σε όλους τους κλάδους υγείας όπου ασχολούμαστε, με επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο και με πρωταρχικό στόχο την ένταξη στην αγορά της Κύπρου νέων πρωτοποριακών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον επόμενο χρόνο προγραμματίζουμε την εισαγωγή επτά ή οκτώ καινούργιων προϊόντων τριτοβάθμιας ιατρικής, σε σημαντικούς τομείς, στους οποίους δεν υπάρχουν φάρμακα σήμερα στην Κύπρο.

Η προσπάθεια μας είναι αυτά τα καινοτόμα φάρμακα να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ειδικές ομάδες ασθενών που σήμερα δεν έχουν κάποια θεραπεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σταθεροποίηση της ιδιωτικής αγοράς του φαρμάκου

Παράλληλα, σχολιάζοντας την κίνηση της αγοράς φαρμάκων και εμβολίων της Κύπρου ο κ. Ιακωβίδης στάθηκε στο ΓεΣΥ, λέγοντας ότι η εισαγωγή του ήταν μια επανάσταση, η οποία άλλαξε τα πάντα στον τομέα της υγείας, προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση προς τους ασθενείς.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες, όπως οι εταιρείες του Ομίλου MSJ, αναγκάστηκαν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητες τους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, πρόσθεσε.

Η ολική αγορά, σε όλους τους τομείς της υγείας στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, όχι μόνο στα φάρμακα, παρουσίασε ανάπτυξη κατά τα πρώτα δύο με τρία χρόνια της έναρξης του ΓεΣΥ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολίτες αγκάλιασαν τις υπηρεσίες του συστήματος, σχολίασε, σημειώνοντας ότι τώρα έχει περιοριστεί η ανάπτυξη της ιδιωτικής αγοράς των φαρμάκων.

«Παρά τη γενική σταθεροποίηση της ιδιωτικής αγοράς του φαρμάκου, η αγορά καινοτόμων φαρμάκων συνεχίζει την ανοδική πορεία, με σημαντικό όφελος προς τους ασθενείς, την ποιότητα ζωής τους και την κοινωνία», συμπλήρωσε.

  • Η λίστα με τις 21 εταιρείες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, 21 εταιρείες έλαβαν πληρωμές πέραν του €1 εκατ. από το κράτος για αγορές φαρμάκων και εμβολίων, με τις πέντε εξ αυτών να ξεπερνούν το φράγμα των €10 εκατ.

Ειδικότερα, στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η C.A. Papaellinas Ltd με πληρωμές ύψους €13,6 εκατ., στην τρίτη η Pfizer Export B.V., με €13 εκατ., στην τέταρτη η Αλέκτωρ Φαρμακευτική Λίμιτεδ, με €12 εκατ. και στην πέμπτη η Βαρνάβας Χατζηπαναγής Λτδ, με €10,9 εκατ.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Genesis Pharma (Cyprus) Limited (€9,5), εκατ., Geo. Pavlides & Araouzos Pharmaceuticals Limited (€6,8 εκατ.), Φαρμακευτική Οργάνωσις Κύπρου Λτδ (€6,6 εκατ.), Roche (Hellas) S.A. (€6 εκατ.) και Gilead Sciences Hellas (€4,5 εκατ.).

map

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: «Σύγχρονες τάσεις στην τραπεζική: Προκλήσεις και κίνδυνοι»
Mastercard: Έρχεται ξανά το «Level up with Mastercard» στις Foody παραγγελίες με πλούσια δώρα
Σωτήρης Σκιαδάς: Ο σκοπός της PadelPro...Να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του padel στην Κύπρο (video)
Η ImarComms λανσάρει το νέο short course «AI in Digital Marketing»
Bird Aviation: Επενδύει σε νέες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα-Το νέο έργο που υλοποιεί
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Inspire 2024: Το Cocktail Stage κερνάει Business on the Rocks
Η Ακαδημία Γυναικών Επιχειρηματιών Κύπρου ξεκινά τη δεύτερη χρονιά της με 50 νέες συμμετέχουσες
Η Universal Life τίμησε τους κορυφαίους ασφαλιστικούς συμβούλους της