Κυβερνοεπιθέσεις: Κορυφαίοι CIO’s της Κύπρου ξεδιπλώνουν στρατηγικές άμυνας
Δόνα Καπαρτή 06:30 - 29 Σεπτεμβρίου 2024
Οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρούν ισχυρά συστήματα προστασίας από εξωτερικές απειλές, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι ανταγωνιστικές πιέσεις.
Κάτι τέτοιο διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους και την προστασία των δεδομένων τους, αποτρέποντας οικονομικές ζημίες και απώλεια εμπιστοσύνης των πελατών.
Την ίδια ώρα, επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση κινδύνων, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης σε όλες τις διαδικασίες της.
Για τους μηχανισμούς άμυνας που χρησιμοποιούνται στις διάφορες διαδικασίες και δραστηριότητές τους συνομίλησαν οι CIOs μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο.
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, τοποθετήθηκαν οι ομιλητές για θέματα που αφορούν την κυβερνοασφάλεια των οργανισμών τους, παρέχοντας σημαντική καθοδήγηση στις κυπριακές επιχειρήσεις.
Κοινό σημείο αναφοράς η εκπαίδευση του προσωπικού. Εκπαίδευση, που δεν περιορίζεται στους ΙΤ, αλλά, επεκτείνεται σε όλα τα στελέχη.
Ο Guy Dagan, Διευθύνων Σύμβουλος της Consienta υπέδειξε χαρακτηριστικά, πως ένας οργανισμός και τα άτομα που τον στελεχώνουν πρέπει να είναι αλληλένδετα, διατηρώντας επικοινωνία.
«Ξεκινήστε με τις διαδικασίες και εκπαίδευση των υπαλλήλων, αλλά και της διοίκησης», συμβούλευσε στελέχη του επιχειρείν. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως μια κυβερνοεπίθεση δεν αποτελεί ζήτημα μόνο για τα Τμήματα ΙΤ, αλλά είναι επίθεση και κατά της επιχειρηματική συνέχεια (business continuity).
H εφαρμογή νέων τεχνολογιών και υποδομών καθώς και η καινοτομία είναι στις προτεραιότητες της ECOMMBX, κατά τον Νικόλα Καπάταη, Deputy Chief Technology Officer της εταιρείας.
«Εστιάζουμε στους ανθρώπους και στην εκπαίδευσή τους», είπε, τονίζοντας ότι η εν λόγω εκπαίδευση δεν γίνεται μόνο για το προσωπικό στο ΙΤ. Αντιθέτως, η ECOMMBX προβαίνει σε εκπαιδεύσεις και των υπόλοιπων εργαζόμενών της για άμεση και μέγιστη αποτροπή μιας πιθανής κυβερνοαπειλής.
Ο Στέλιος Στυλιανού, Chief Information Security Officer της Τράπεζας Κύπρου κατέγραψε ως καίρια την εκ των προτέρων οργάνωση ενάντια πιθανών κυβερνοεπιθέσεων, όπως επίσης και τη συμμόρφωση.
Οι οργανισμοί, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να διατηρούν διάφορα επίπεδα άμυνας.
Kατά τον κ. Στυλιανού «πρέπει να είστε κοντά στην επιχείρηση, να ξέρετε πού θέλει να κατευθυνθεί, αν θέλει να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και γενικότερα να είστε μέρος αυτού του ταξιδιού ασφάλειας».
Ο Σάββας Ζεϊντάν, ISM & Risk Manager της Ιδιωτικής Πολυκλινικής Υγείας, εστίασε περισσότερο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στον αγώνα για κυβερνοασφάλεια.
«Ο τομέας μας διανύει μια κρίση στην Κύπρο και το εξωτερικό» εξήγησε, για να αναφέρει πως οι επιπτώσεις της καταγράφονται τόσο στις υποδομές και τον εξοπλισμό που είναι κοστοβόρα όσο και στην εξεύρεση και διατήρηση προσωπικού.
Σημείωσε ακόμη τη δυσκολία στην υιοθέτηση κουλτούρας κυβερνοασφάλειας ατόμων που συσχετίζονται με τον κλάδο, μεταξύ των οποίων ιατρικό προσωπικό, δικηγόροι κ.α.