Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία

Τους σχεδιασμούς της για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρά η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό μέσω του συστήματος e-procurement.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, το έργο περιλαμβάνει την μελέτη, σχεδιασμό, προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις της Αρχής.

Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα είναι Συστήματα Συμψηφισμού Λογαριασμών (Net Billing) και Εικονικού συμψηφισμού Λογαριασμών (Virtual Net-Billing), σύμφωνα με το εν ισχύ σχετικό Σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας -«Σχέδιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδία κατανάλωση»- του Απριλίου 2024.

Με βάση, επίσης, τα έγγραφα, το εύρος εργασιών περιλαμβάνει το σχεδιασμό, εγκατάσταση, παράδοση, δοκιμή και θέση σε λειτουργία, των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 932 kWp, υπό τη μορφή σύμβασης μελέτης και κατασκευής.

Σημειώνεται πως, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε ύψος έως 13 μέτρα σε επίπεδη οροφή και έως 10 μέτρα σε κεκλιμένες μεταλλικές οροφές. Για το λόγο αυτό, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί, θα πρέπει να λάβει εξαρχής κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια όλου του προσωπικού τόσο του εργοδότη όσο και του αναδόχου, καθώς και επισκεπτών των υποστατικών, για τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλής εξέλιξης εργασιών.

Σύμφωνα, ακόμη, με τα έγγραφα του διαγωνισμού, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα συνδεθούν με τις υφιστάμενες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των κτιρίων των οποίων η εγκατεστημένη ισχύς και τάση φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα.

φωτοβολταικα αηκ

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως οι νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, θα είναι σύμφωνες με τις οδηγίες του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) της ΑΗΚ και όλα τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα, κώδικες και κανονισμούς, ενώ η γραμμή ευθύνης του ανάδοχου θα είναι μέχρι το σημείο σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο του υπάρχοντος κτηρίου, το οποίο φαίνεται επίσης στα τεχνικά σχέδια που βρίσκονται στον τεχνικό οδηγό του ΔΣΔ.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα περιλαμβάνουν, τουλάχιστον, τα παρακάτω:

  • Βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων
  • Φωτοβολταϊκά πλαίσια
  • Αντιστροφείς Τάσης τύπου String Inverters
  • Εξοπλισμός προστασίας
  • Εξοπλισμός μέτρησης της παραγωγής στο σημείο σύνδεσης με το δίκτυο (PCC) και προφίλ κατανάλωσης του υποστατικού
  • Συστήματα γειώσεων και αντικεραυνικής προστασίας για φωτοβολταϊκά συστήματα οροφής
  • PVC καλώδια IR/UV protected, κανάλια, σωλήνες και εξαρτήματα
  • Σύνδεση φωτοβολταϊκού συστήματος με σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης εξ αποστάσεως
  • Οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός και εργασίες απαιτούνται για την ολοκλήρωση των ΦΒ συστημάτων.

Το κόστος και πότε κλείνουν οι προσφορές

Με βάση, ακόμη, τα έγγραφα του διαγωνισμού, η εκτιμώμενη αξία του έργου υπολογίζεται στις 950.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 16 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να γίνουν γνωστά δύο μήνες από την ημερομηνία υποβολής των προσφορών, ενώ η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει τρεις μήνες μετά την υποβολή των προσφορών.

Η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί θα είναι για 12 μήνες, με δικαίωμα επέκτασης για άλλους δύο μήνες.

Άλλα σημαντικά έργα της ΑΗΚ

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο InBusinessNews ο πρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, θα προκηρύξει σύντομα δύο διαγωνισμούς για εγκατάσταση δύο νέων μονάδων- αεροστρόβιλων-στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό της Δεκέλειας συνολικής δυναμικότητας 80 MWp με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικό καύσιμο το ντίζελ, καθώς και την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας για εμπορική χρήση, με μέγιστη ισχύ εξόδου 40MW και αποθηκευτική ισχύ 160MWh, επίσης στη Δεκέλεια.

Ερωτηθείς για το κόστος των δύο έργων, είπε ότι «πρόκειται για έργα αξίας 100-110 εκ. ευρώ, αλλά το τελικό κόστος θα ξεκαθαρίσει και μετά τις προσφορές που λάβουμε».

Κληθείς να αναφερθεί στη σημασία των έργων, ο κ. Πέτρου τόνισε ότι «αυτές οι επενδύσεις κρίθηκαν και είναι αναγκαίες για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια του συστήματος».

Απαντώντας, δε, σε σχετικό ερώτημα, εκτίμησε πως «αν όλα πάνε καλά, πιθανότατα τα έργα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή της ΑΗΚ».

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Τα σχέδια για απανθρακοποίηση και η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου- Η παρουσίαση Γιώργου Παπαναστασίου
«Ενέργεια για το μέλλον» στο πλαίσιο του Shorewinner-Με επιτυχία η υβριδική εκδήλωση έναρξης του έργου
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»