Powered by

ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από την ολοκλήρωση του μήνα.

Την Παρασκευή, η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στις 191,02 μονάδες σημειώνοντας ημερήσια κέρδη σε ποσοστό 0,64%. Σε επίπεδο εβδομάδας, το ΧΑΚ σημείωσε κέρδη για τέταρτη στη σειρά εβδομάδα, τα οποία ανήλθαν στο 2,2%.

Ο δείκτης FTSE/CySE 20 είχε επίσης άνοδο 0,65% και έκλεισε στις 116,28 μονάδες. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στο €1.387.485 ως αποτέλεσμα του ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας €883.737.

Σε σχέση με τους επιμέρους δείκτες, πτώση σημείωσε μόνο ο δείκτης των Επενδυτικών σε ποσοστό 0,37%.

Κέρδη σημείωσαν η Κύρια Αγορά κατά 0,67%, η Εναλλακτική κατά 0,29% και τα Ξενοδοχεία 1,16%. 

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Ελληνικής Τράπεζας με €883.737 (άνοδος 3,42% - τιμή κλεισίματος €3,93). Ακολούθησαν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου με €389.997 (πτώση 1,86% - τιμή κλεισίματος €4,74), της Πετρολίνα με €39.300 (πτώση 0,63% - τιμή κλεισίματος €0,795), της Blue Island με €28.491 (άνοδος 3,85% - τιμή κλεισίματος €0,945) και της Demetra Holdings με €15.487 (πτώση 0,38% - τιμή κλεισίματος €1,31).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, οκτώ κινήθηκαν ανοδικά, έξι πτωτικά και πέντε παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε σε 217.

Εξάλλου, το ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι, μετά από σχετική σημερινή ανακοίνωση της Εταιρείας Αναπτύξεως Αγρού «Η Πρόοδος» Δημόσια Λτδ και μετά από σχετικό αίτημα της, την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας από Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 και μέχρι την έκδοση νεότερης ανακοίνωσης αναφορικά με τις εξελίξεις, ενόψει προκαταρκτικής πρότασης ενδιαφέροντος για απόκτηση του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Προσθέτει ότι η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε με βάση το Άρθρο 183 του περί Αξιών και Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου Νόμου. Σημειώνεται επίσης ότι πέραν της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της πιο πάνω εταιρείας, δεν θα καταρτίζονται εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές με βάση το Άρθρο 23 του Νόμου του ΧΑΚ ούτε συναλλαγές Over The Counter (OTC).

Επίσης, η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company ανακοίνωσε πως την 26η Σεπτεμβρίου 2024 απέκτησε 22.840 συνήθεις μετοχές ύψους €0,10 η κάθε μία στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τους εντεταλμένους χρηματιστές της Εταιρίας, τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδύσεων και Αξιών Λτδ (CISCO).

Αναφέρει ότι οι μετοχές που αποκτήθηκαν θα ακυρωθούν και προσθέτει ότι οι πιο πάνω αγορές μετοχών αποτελούν μέρος της πρόθεσης της τράπεζας για επαναγορά ιδίων μετοχών με το συνολικό ποσό να ανέρχεται μέχρι €25 εκατ., στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών που ανακοινώθηκε στις 19 Απριλίου του 2024 και συμπληρώθηκε από την ανακοίνωση στις 23 Σεπτεμβρίου 2024.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 5,7% στο ΧΑΚ
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα