Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές

Νέα εξειδικευμένη εκστρατεία ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) μέσω της έκδοσης Προειδοποίησης, Οδηγού για το επενδυτικό και το ευρύ κοινό, και μηνυμάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επίδρασης των ατόμων επιρροής (των γνωστών «influencers») στις χρηματοοικονομικές αγορές με στόχο την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Η ΕΚΚ προειδοποιεί ότι άτομα και οντότητες που άμεσα ή έμμεσα παρέχουν επενδυτικές συμβουλές για χρηματοοικονομικά προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ενδέχεται να παραβιάζουν τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάχρηση της Αγοράς.

Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν σοβαρά αδικήματα και στην Κύπρο, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και επιφέρουν διοικητικές κυρώσεις έως €5 εκατ. για φυσικά πρόσωπα και έως €15 εκατ. για νομικά πρόσωπα ή και ποινικές διώξεις.

GR 20092024

Οι εταιρείες που συνεργάζονται με άτομα επιρροής, τους financial influencers ή «finfluencers» όπως είναι ευρύτερα γνωστοί, πρέπει να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη στο πώς προωθούν τα χρηματοοικονομικά προϊόντα τους.

Η ΕΚΚ αναμένει ότι οποιεσδήποτε συστάσεις και άλλες πληροφορίες σχετικές με επενδύσεις θα πρέπει να είναι ουδέτερες, σαφείς και θα αποκαλύπτουν οποιανδήποτε σύγκρουση συμφέροντος. Οι finfluencers που χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσουν την χρηματοοικονομική συμπεριφορά και τις επενδυτικές αποφάσεις έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται με τα κριτήρια για την παροχή επενδυτικών συμβουλών στη βάση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Μέσω του Οδηγού για τους Επενδυτές με τίτλο «Αποκαλύπτοντας τον Κόσμο των Finfluencers» η ΕΚΚ στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας των επενδυτών να αξιολογούν κριτικά το οικονομικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Στον Οδηγό γίνεται επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο οι finfluencers καθώς και των κινδύνων που ελλοχεύουν στις περιπτώσεις που το κοινό επιλέξει να ακολουθήσει τη συμβουλή ατόμων μέσω των ΜΚΔ τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένοι επενδυτικοί σύμβουλοι.

Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις, επενδυτές απώλεσαν χρήματα ή συσσώρευσαν χρέη ή/ και έπεσαν θύματα απάτης.

GR 20092024 vs

Εγκαινιάζοντας την εκστρατεία, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, δήλωσε:

«Μέσω αυτής της εκστρατείας, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του επενδυτικού κοινού, να είναι προσεκτικό με τις συμβουλές για επενδυτικές επιλογές ή επενδυτικές πολιτικές που προωθούνται στα ΜΚΔ μέσω finfluencers.

Είναι σημαντικό το κοινό να είναι επιφυλακτικό ως προς τα κίνητρα πίσω από αυτή την προώθηση καθώς και για το εάν τα άτομα αυτά είναι εξουσιοδοτημένα για να προσφέρουν τέτοιου είδους συμβουλές. Ταυτόχρονα, αναμένουμε από τις εποπτευόμενες οντότητες που προβαίνουν σε αυτού του είδους μάρκετινγκ, να διασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται πλήρως με το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Η ΕΚΚ έχει στη διάθεσή της εργαλεία παρακολούθησης των διαφημιστικών εκστρατειών των εποπτευόμενων οντοτήτων και δεν ανέχεται φαινόμενα παραπληροφόρησης των επενδυτών. Εκεί όπου εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα, λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα.»

Περισσότερες πληροφορίες και επιμορφωτικό υλικό για το κοινό δημοσιεύονται στην Πύλη Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Πούλα χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Η διαδραστική ενέργεια της Anytime για στήριξη της ασφαλούς οδήγησης-«Εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επίσημος destination partner του Inspire Festival 2024 η ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών