Στη Ρώμη για προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας στη Μεσόγειο ο Δημήτρης Σκουρίδης

Σε συζήτηση που διοργάνωσε στη Ρώμη το Ιταλικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (Istituto Affari Internationali) συμμετείχε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, με στόχο την προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου, και σε αυτή έλαβαν μέρος αξιωματούχοι χωρών που συμμετέχουν στο Μed9, ανώτατα στελέχη που συμβάλλουν στη διαμόρφωσης της δημόσιας πολιτικής για τον κλάδο της πληροφορικής, εκπρόσωποι κοινοβουλίων και ερευνητές/τριες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και οι συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Med 9 (Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία) σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα θέματα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης.

Έγινε επίσης αναφορά σε πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν από τα κράτη μέλη της Μεσογείου, με σκοπό τη δημιουργία κοινής πολιτικής ατζέντας, που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων ψηφιακών ζητημάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρίδης ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και την πρόοδο που σημειώνει η χώρα, μέσα από την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε εφαρμογές διεπαφής του πολίτη με τη δημόσια υπηρεσία. Απώτερος σκοπός, ανέφερε, η απλοποίηση και η ενίσχυση της εξυπηρέτησης των πολιτών, με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα που τους αφορούν.

Ο κ. Σκουρίδης ανέπτυξε επίσης τη σημασία της ανοικτής πρόσβασης στις υποδομές και της ανοικτής πολιτικής, ενώ τόνισε παράλληλα τη σημασία της προετοιμασίας της παραγωγής και της διάθεσης των υποδομών επιχειρηματικού επιπέδου για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας.

Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε όλους τους κλάδους, την εφαρμογή του GDPR και των απαιτήσεων του νόμου στη διακυβέρνηση δεδομένων.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ferdinando Nelli Feroci, Πρόεδρος του IAI, ενώ σε αυτή συμμετείχαν οι Michael Punke, Vice President, Global Public Policy, Amazon Web Services (AWS), Kenneth Brincat, CEO, Malta Digital Innovation Authority, Hon. Giulio Centemero, MP and Chairman of the Economic & Social Committee, Innovation Interparliamentary Group Leader, Head of National Delegation at the Mediterranean Parliamentary Assembly, J. Scott Marcus, Associate Senior Research Fellow, Centre for European Policy Studies (CEPS). Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν επίσης οι Πρέσβεις της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ιταλία, κ. Γιώργος Χριστοφίδης και κ. Κωνσταντίνος Καραμουσάλης αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το Ιταλικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί το κορυφαίο ιταλικό think-tank και τον συντονιστή του Think7 για το 2024, με θέμα «Προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας στη Μεσόγειο: Η Προοπτική του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα».

Δειτε Επισης

Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης
Κυβερνοανθεκτικότητα στην εποχή των επιθέσεων με ΤΝ: Προτεραιότητα για στελέχη και κυβερνητικούς αξιωματούχους
GoMo: Η νέα πρόταση κινητής τηλεφωνίας που προσφέρει το εξ ολοκλήρου digital brand