Powered by

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006

Το κόστος δανεισμού της γαλλικής Κυβέρνησης ξεπέρασε την Πέμπτη (26/9), για πρώτη φορά στα τελευταία σχεδόν 18 χρόνια, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, ενώ βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία, στις 19.30, η απόδοση των 10ετών γαλλικών κρατικών ομολόγων ανήλθε στο 2,976%, ενώ της Ισπανίας βρισκόταν στο 2,956%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του αντιστοιχου ομολόγου της Ελλάδας βρισκόταν στο 3,09%.

Η τελευταία φορά που η Ισπανία πλήρωσε λιγότερο από τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δανειστεί χρήματα ήταν τον Νοέμβριο του 2006.

Η Ισπανία μαζί με την Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών της νότιας Ευρώπης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από πέραν της μιας δεκαετίας, η οποία τις ανάγκασε να θεσπίσουν μέτρα λιτότητας.

Πρόσφατα στοιχεία κατέδειξαν ότι η οικονομία της Ισπανίας αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις οικονομίες Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο Eric Dor, διευθυντής οικονομικών μελετών στη γαλλική Σχολή Διοίκησης IESEG, δήλωσε ότι η «δραματική βελτίωση των επιδόσεων των χωρών του Νότου» ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας να είναι χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας.

«Αλλά η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας και η αβεβαιότητα» σχετικά με την ικανότητα της να βελτιώσει την κατάσταση «δεν ευνοούν τη Γαλλία», πρόσθεσε ο κ. Dor.

Το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 6% της εθνικής παραγωγής φέτος - διπλάσιο από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νεοδιορισθείς Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν είπε ότι πρόκειται για «ένα από τα χειρότερα» ελλείμματα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία έχει επίσης κάνει τους επενδυτές νευρικούς από τότε που ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οι οποίες δεν άφησαν κανένα κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας τον Ιούλιο.

Μια νέα Κυβέρνηση, υπό τον Συντηρητικό Πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, διορίστηκε μόλις το περασμένο Σάββατο.

Η Κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα αντιμετωπίσει ένα κοινοβουλευτικό πρόβλημα στους επόμενους μήνες.

Οι Υπουργοί πρέπει να προσπαθήσουν να περάσουν τον προϋπολογισμό του 2025 με μέτρα για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών από την κάτω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης, η οποία είναι διαιρεμένη περίπου σε τρία μπλοκ μετά τις εκλογές.

«Η δημοσιονομική αβεβαιότητα της Γαλλίας και η πορεία που θα χαραχθεί κατά την έγκριση του μελλοντικού προϋπολογισμού αρχίζουν να επηρεάζουν την ικανότητα αναχρηματοδότησης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε στο AFP ο Φρεντερίκ Ροζιέρ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον όμιλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Mirabaud.

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.