Powered by

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006

Το κόστος δανεισμού της γαλλικής Κυβέρνησης ξεπέρασε την Πέμπτη (26/9), για πρώτη φορά στα τελευταία σχεδόν 18 χρόνια, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, ενώ βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία, στις 19.30, η απόδοση των 10ετών γαλλικών κρατικών ομολόγων ανήλθε στο 2,976%, ενώ της Ισπανίας βρισκόταν στο 2,956%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του αντιστοιχου ομολόγου της Ελλάδας βρισκόταν στο 3,09%.

Η τελευταία φορά που η Ισπανία πλήρωσε λιγότερο από τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δανειστεί χρήματα ήταν τον Νοέμβριο του 2006.

Η Ισπανία μαζί με την Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών της νότιας Ευρώπης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από πέραν της μιας δεκαετίας, η οποία τις ανάγκασε να θεσπίσουν μέτρα λιτότητας.

Πρόσφατα στοιχεία κατέδειξαν ότι η οικονομία της Ισπανίας αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις οικονομίες Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο Eric Dor, διευθυντής οικονομικών μελετών στη γαλλική Σχολή Διοίκησης IESEG, δήλωσε ότι η «δραματική βελτίωση των επιδόσεων των χωρών του Νότου» ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας να είναι χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας.

«Αλλά η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας και η αβεβαιότητα» σχετικά με την ικανότητα της να βελτιώσει την κατάσταση «δεν ευνοούν τη Γαλλία», πρόσθεσε ο κ. Dor.

Το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 6% της εθνικής παραγωγής φέτος - διπλάσιο από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νεοδιορισθείς Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν είπε ότι πρόκειται για «ένα από τα χειρότερα» ελλείμματα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία έχει επίσης κάνει τους επενδυτές νευρικούς από τότε που ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οι οποίες δεν άφησαν κανένα κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας τον Ιούλιο.

Μια νέα Κυβέρνηση, υπό τον Συντηρητικό Πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, διορίστηκε μόλις το περασμένο Σάββατο.

Η Κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα αντιμετωπίσει ένα κοινοβουλευτικό πρόβλημα στους επόμενους μήνες.

Οι Υπουργοί πρέπει να προσπαθήσουν να περάσουν τον προϋπολογισμό του 2025 με μέτρα για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών από την κάτω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης, η οποία είναι διαιρεμένη περίπου σε τρία μπλοκ μετά τις εκλογές.

«Η δημοσιονομική αβεβαιότητα της Γαλλίας και η πορεία που θα χαραχθεί κατά την έγκριση του μελλοντικού προϋπολογισμού αρχίζουν να επηρεάζουν την ικανότητα αναχρηματοδότησης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε στο AFP ο Φρεντερίκ Ροζιέρ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον όμιλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Mirabaud.

Δειτε Επισης

Σύνοδος Kορυφής Ε.Ε.-Κίνας την Πέμπτη με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις-Στο Πεκίνο Κόστα, Φον ντερ Λάιεν
Καθήλωση αεροσκαφών Alaska Airlines λόγω προβλημάτων συστήματων πληροφορικής
Θέλει να γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας η Βουλγαρία
Αγώνας δρόμου από Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ-Συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία