Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο

26 Σεπτεμβρίου 1960. 19 πρωτοπόροι επιχειρηματίες της τότε εποχής, υπογράφουν το ιδρυτικό έγγραφο για σύσταση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης διά εγγυήσεων και χωρίς μετοχές, με την επωνυμία Συμβουλευτικός Σύνδεσμος Εργοδοτών Κύπρου, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Ομοσπονδία Εργοδοτών Κύπρου και μετέπειτα σε Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

26 Σεπτεμβρίου 2024. 64 χρόνια μετά η Ομοσπονδία όχι μόνο συνεχίζει την πορεία της, αλλά χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και καθίσταται μία από τις πιο ισχυρές φωνές του κυπριακού επιχειρείν.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό έγγραφο, οι 19 επιχειρηματίες-στυλοβάτες που οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ ήταν:

  • Ν. Κ. Λανίτης, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας
  • G. Portsmouth
  • Λ. Ζαχαριάδης
  • Γ. Αραούζος
  • J. Carroll
  • Α. Κωνσταντινίδης
  • Ν. Γ. Δημητρίου
  • J. Hart
  • G. I. Ingr
  • Τ. Λευκαρίτης
  • Β. Λεβονιάν
  • Γ. Παρασκευαΐδης
  • Η. Σαραφιάν
  • Χρ. Ταβελούδης
  • Γ. Θεοχαρίδης
  • Χρ. Θεοδοούλου
  • H.M. Williamson
  • Α. Ζαχαριάδης

Σημειώνεται πως το 19ο όνομα δεν διακρίνεται στο ιδρυτικό έγγραφο.

ιδρυση οεβ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες για σύσταση της ΟΕΒ άρχισαν το 1958 και ολοκληρώθηκαν εντός του 2019, ενώ η Ομοσπονδία εγγράφηκε επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου 1960.

Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε με όραμα να γίνει ο ηγετικός εκπρόσωπος του εργοδοτικού και επιχειρηματικού κόσμου και ο καταλύτης της κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου και αποστολή:

  • Να παρέχει ουσιαστική στήριξη και να προσθέτει αξία στην επιχείρηση-μέλος με την παροχή εύρους σύγχρονων, ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών (όπου ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να υπεισέλθει) προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μελών, των συνθηκών της αγοράς και κοινωνικό-οικονομικού περιβάλλοντος.
  • Να προωθεί τα συμφέροντα και ενδιαφέροντα των μελών της και της επιχειρηματικής κοινότητας και να διεκδικεί/εφαρμόζει μέτρα επιβίωσης, προώθησης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
  • Να παρακολουθεί εκτενώς τα κοινωνικό-οικονομικά δρώμενα στην Κύπρο και το εξωτερικό, να συμβουλεύει το κράτος, τα μέλη και τον επιχειρηματικό κόσμο και να συμβάλλει έμπρακτα και ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
  • Να συνεργάζεται με το κράτος και άλλους φορείς και συντελεστές της κοινωνίας με πρόταξη την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ευημερίας του τόπου.
  • Να διατηρεί το ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και των εργατικών και άλλων οργανώσεων που δρουν ως ομάδες πίεσης μέσα στο πλουραλιστικό σύστημα λήψης αποφάσεων της κυπριακής κοινωνίας.

Σήμερα, τα μέλη της Ομοσπονδίας προέρχονται από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και απασχολούν πέριξ του 70% των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό που είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη.

Η ΟΕΒ είναι παγκύπρια ανεξάρτητη οργάνωση με περίπου 120 επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς/ κλαδικούς συνδέσμους μέλη, που εκτείνονται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως η Βιομηχανία, Υπηρεσίες, Κατασκευές, Εμπόριο, Περιβάλλον, Ενέργεια, Τουρισμός, Παιδεία, Υγεία και Γεωργία, ενώ το σύνολο των άμεσων και έμμεσων μελών της ξεπερνά τις 10.000.

Μ. Αντωνίου: «Τεράστια τιμή και ευθύνη»

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Ομοσπονδίας ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε πως «είναι τεράστια τιμή για όσους είμαστε σε θέσεις ευθύνης σήμερα στην ΟΕΒ. Είναι τεράστια η τιμή, αλλά και η ευθύνη για να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε πριν από έξι δεκαετίες».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «οφείλουμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στους πρωτοπόρους που οραματίστηκαν ένα φορέα υπεύθυνο για προώθηση της επιχειρηματικότητας, για ισορροπία στον κοινωνικό διάλογο και για διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του πληθυσμού».

«Με απέραντη σεμνότητα, αλλά και μαχητικότητα, δυναμικά συνεχίζουμε πάντα με λόγο υπεύθυνο και τεκμηριωμένο, φιλτράροντας τις θέσεις που προωθούμε με στόχο τη διαρκή ανάπτυξη του τόπου», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως «νιώθω δέος από τη διαρκή ενδυνάμωση της Ομοσπονδίας με την ένταξη μεγάλου αριθμού και μεμονωμένων επιχειρήσεων, αλλά και συλλογικών φορέων του επιχειρείν που προσχωρούν στις τάξεις ΟΕΒ, δυναμώνουν τη φωνή μας και την αποτελεσματικότητά μας και μας καθιστούν ικανούς να βλέπουμε το σύνολο της εικόνας και οι προτάσεις μας να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας».

Έρευνα μεταξύ των μελών της

Στο μεταξύ, η ΟΕΒ ανακοίνωσε και τη διεξαγωγή έρευνας μεταξύ των μελών της.

Όπως αναφέρεται, «μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών της ΟΕΒ για καταγραφή των εκτιμήσεων και προσδοκιών των μελών μας, παραθέτουμε σύντομο ερωτηματολόγιο, η συμπλήρωση του οποίου δεν απαιτεί περισσότερο από δύο λεπτά».

Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο εδώ.

Τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην έρευνα είναι η 24η Οκτωβρίου 2024.

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Junior Achievement Κύπρου: Φοιτητική επιχειρηματικότητα-Έναρξη αιτήσεων για τα προγράμματα
DP World Limassol: Ολοήμερη, διαδραστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας
H Energame και το CIM-Cyprus Business School απονέμουν πλήρεις υποτροφίες σε μελλοντικούς ηγέτες
Σπουδαία συμπεράσματα και χρήσιμη καθοδήγηση για ορθή επικοινωνία ευρωπαϊκών έργων
Έγινε 64 χρονών η ΟΕΒ-«Συνεχίζουμε δυναμικά, υπεύθυνα και αισιόδοξα»
ΙδΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του και υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία το European Researcher’s Night