Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»

Λιγότερο από δύο εργάσιμες μέρες έχουν στη διάθεσή τους οι υπεραγορές προκειμένου να επαναφέρουν τις τιμές στα προ μηδενικού ΦΠΑ επίπεδα, διαμαρτυρόμενες ότι δεν είχαν έγκαιρη ενημέρωση για μία διαδικασία που απαιτεί αρκετά μεγαλύτερο χρόνο.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Φορολογίας ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι μετά την απόφαση για τερματισμό του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις παραδόσεις βασικών ειδών, που ίσχυε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, από την 1η Οκτωβρίου 2024 εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν πριν την έκδοση των σχετικών διαταγμάτων.

Χωρίς ενημέρωση μέχρι τελευταία στιγμή

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου εξέφρασε την έντονη αντίδραση των λιανεμπόρων, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, ούτε ο σωστός προγραμματισμός, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή δεν είχε ξεκαθαριστεί κατά πόσο θα δινόταν παράταση ή όχι στην εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη.

Εξήγησε επίσης ότι λήφθηκαν αποφάσεις από τεχνοκράτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά, με αποτέλεσμα να σημειώνεται αναστάτωση στο λιανεμπόριο τροφίμων.

«Τα μέλη του ΠΑΣΥΠΕ εδώ και 15-20 μέρες διερωτώνταν κατά πόσο θα συνεχιστεί το μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, χωρίς να λάβουν ξεκάθαρη απάντηση. Οι τεχνοκράτες έλαβαν αποφάσεις την εσχάτη χωρίς να υπολογίσουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και πόσος χρόνος απαιτείται για αναπροσαρμογή των τιμών στα προ μηδενικού φορολογικού συντελεστή επίπεδα», ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές δεν θα γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ζητούν παράταση, καθώς δεν προλαβαίνουν

Σημειώνοντας ότι δεν δόθηκε επαρκής χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση στις τιμές, στις οποίες θα υπολογίζεται και ο ΦΠΑ, ο κ. Χατζηαδάμου εξήγησε ότι ενδεχομένως αρκετές υπεραγορές να μην καταφέρουν να ευθυγραμμιστούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

«Οι υπεραγορές τρέχουν να προλάβουν, προκειμένου να είναι έτοιμες μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, έχοντας στη διάθεσή τους μόλις τρεις εργάσιμες μέρες, νοουμένου ότι, σε αντίθεση με τα καταστήματα (υποστατικά), τα γραφεία των υπεραγορών θα παραμείνουν κλειστά την 1η Οκτωβρίου», τόνισε ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών.

Οι υπεραγορές ζητούν παράταση τουλάχιστον ακόμα μίας εβδομάδας, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια χρόνου για προσαρμογή στις αναθεωρημένες τιμές σε διάφορες κατηγορίες βασικών ειδών.

Οι κατηγορίες προϊόντων με μηδενικό ΦΠΑ έως 30 Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου αφορούσε τα ακόλουθα είδη/προϊόντα:

Ψωμί: όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο, με ή χωρίς προζύμι (π.χ.λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέτες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

Γάλα: φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

Αυγά.

Παιδικές τροφές: σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

Παιδικές πάνες.

Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας).

Πάνες ενηλίκων.

Καφές: μη καβουρδισμένος, καβουρδισμένος σε κόκκους, αλεσμένος, σε σκόνη, στιγμιαίος καφές, καφές με άρωμα, με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη σε οποιαδήποτε συσκευασία (δεν περιλαμβάνονται έτοιμα ποτά ή ροφήματα που έχουν ως πρώτη ύλη τον καφέ που καταναλώνονται κρύα ή ζεστά).

Ζάχαρη: κρυσταλλική (άσπρη, καστανή, μαύρη), ψιλή (άχνη), χοντρή, σε κύβους, σε φακελάκια.

Κρέατα νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένα:

(1) Κρέατα βοοειδών (κωδ. κλάσης ΣΟ 0201 και ΣΟ 0202).

(2) Κρέατα χοιροειδών (κωδ. κλάσης ΣΟ 0203).

(3) Κρέατα προβατοειδών ή αιγοειδών (κωδ. κλάσης ΣΟ 0204).

(4) Παραπροϊόντα σφαγίων βρώσιμα, βοοειδών, χοιροειδών, προβατοειδών, αιγοειδών (κωδ. κλάσης ΣΟ ex 0206).

(5) Κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων πουλερικών της κλάσης 0105 βρώσιμα (κωδ. κλάσης ΣΟ 0207).

(6) Κρέατα κουνελιών ή λαγών και παραπροϊόντα σφαγίων κουνελιών ή λαγών βρώσιμα (κωδ. κλάσης ΣΟ ex 0208).

Λαχανικά νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη:

(1) Ντομάτες (κωδ. κλάσης ΣΟ 0702).
(2) Κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδα, πράσα και άλλα παρόμοια λαχανικά (κωδ. κλάσης ΣΟ 0703).
(3) Κράμβες, κουνουπίδια και μπρόκολα, κράμβες σγουρές, γογγυλοκράμβες, λαχανάκια Βρυξελλών και παρόμοια βρώσιμα προϊόντα του γένους Brassica (κωδ. κλάσης ΣΟ 0704).
(4) Μαρούλια (Lactuca sativa) και ραδίκια (Cichorium spp.) (κωδ. κλάσης ΣΟ 0705)

(5) Καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια για σαλάτα, λαγόχορτο (σκουλί), ραπανοσέλινα, ραπάνια και παρόμοιες βρώσιμες ρίζες (κωδ. κλάσης ΣΟ 0706).
(6) Αγγούρια και αγγουράκια (κωδ. κλάσης ΣΟ 0707).
(7) Λαχανικά λοβοφόρα με ή χωρίς λοβό όπως μπιζέλια και φασόλια (κωδ. κλάσης ΣΟ 0708).
(8) Άλλα λαχανικά όπως σπαράγγια, μελιτζάνες, σέλινα, μανιτάρια, τρούφες, πιπεριές, σπανάκια, αγκινάρες, ελιές μη παρασκευασμένες, κολοκύθες, κολοκύθια, σαλατικά άλλα από μαρούλια (π.χ. κόλιανδρος, μαϊντανός, γλυστιρίδα), κάππαρη, μάραθο (κωδ. κλάσης ΣΟ 0709).

Δειτε Επισης

Toyota Κύπρου: Επένδυση στην καινοτομία και εκπαίδευση των τεχνικών της
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»
American Medical Center: Επέκταση εγκαταστάσεων στη Λευκωσία, υπό ανέγερση το AMC Limassol
Σάββας Λιασής: Η Πολυκλινική Υγεία και τα πλάνα της ECM Partners για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα
Νίκος Σαρρής: Νέα άλματα για την Εύρηκα, στρατηγικές συνεργασίες και εδραίωση στην ανατολική Ευρώπη