Powered by

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών

Τον Σεπτέμβριο 2024, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2024.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μείωση του ΔΟΣ προήλθε από κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, ανατρέποντας τα οφέλη στην οικονομική εμπιστοσύνη που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο.

Η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες οφείλεται κυρίως σε λιγότερο θετικές αξιολογήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και, σε μικρότερο βαθμό, σε χαμηλότερες προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών, αναφέρει.

Προσθέτει ότι η αποδυνάμωση του κλίματος στις κατασκευές ήταν αποτέλεσμα αρνητικότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και λιγότερο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον αριθμό των εργαζομένων.

Αντίθετα, σημειώνει το ΚΟΕ, η άνοδος του κλίματος στο λιανικό εμπόριο προήλθε κυρίως από βελτίωση των απαντήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου και του επόμενου τριμήνου.

Επίσης, αναφέρει ότι το κλίμα στη μεταποίηση ενδυναμώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εξαιτίας ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και θετικότερων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Παράλληλα, το καταναλωτικό κλίμα καλυτέρευσε οριακά τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω βελτιωμένων απαντήσεων των καταναλωτών για την πρόσφατη και τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση.

«Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Κύπρο κινήθηκε καθοδικά τον Σεπτέμβριο. Οι επιπτώσεις ορισμένων παραγόντων που είχαν συμβάλει στην άνοδο της αβεβαιότητας τον Αύγουστο μετριάστηκαν τον Σεπτέμβριο (π.χ. μείωση μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, μερική πρόοδος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας), ενώ η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η πτωτική τάση των επιτοκίων φαίνεται να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην εκτίμηση της μελλοντικής τους οικονομικής κατάστασης», καταλήγει.

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δειτε Επισης

Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»
Tα νέα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης Κύπρου-Τετραώροφο κτίριο έκτασης 2.000 τ.μ. στη Λεμεσό
American Medical Center: Επέκταση εγκαταστάσεων στη Λευκωσία, υπό ανέγερση το AMC Limassol
Προς υπογραφή σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με το Κουρασάο