Μένει στις τοπικές Αρχές μέχρι 31 Μαρτίου η αρμοδιότητα για επιτήρηση των επικίνδυνων οικοδομών

Στους δήμους, κοινότητες και επαρχιακές διοικήσεις παραμένει μέχρι 31 Μαρτίου η αρμοδιότητα για επιτήρηση των επικίνδυνων οικοδομών, με βάση νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής κι ύστερα από ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών.

Ο νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα με 45 ψήφους υπέρ.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, η Επιτροπή, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) δεν μπορούν να αναλάβουν την πολύ σημαντική αυτή ευθύνη και για αυτό αποφασίστηκε να διατηρηθεί η αρμοδιότητα στις τοπικές αρχές μέχρι 31/03/25, ώστε οι ΕΟΑ να προετοιμαστούν κατάλληλα και να αναλάβουν την ευθύνη από 1 Απριλίου 2025.

Προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση και ότι οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έπρεπε ήδη να είχαν προετοιμαστεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ο οποίος πήρε αρχικά την πρωτοβουλία για το θέμα ανέφερε ότι χωρίς αυτή την πρόταση νόμου θα δημιουργείτο ένα κενό αφού οι ΕΟΑ δεν θα ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό συνέβαινε και θα διακινδύνευαν ζωές.

Συμπλήρωσε ότι εδώ και τρία χρόνια οι αρμόδιες αρχές δεν προετοιμάστηκαν και έρχεται η Βουλή να καλύψει το κενό για να διασφαλιστεί στοιχειωδώς η ασφάλεια των πολιτών. Σημείωσε ακόμα ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε ότι το κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να δίνει σωσίβιο στην Κυβέρνηση για να κάνει τη δουλειά της, και πρόσθεσε ότι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν προτίθεται να φέρει νομοσχέδιο για την ευθύνη αναφορικά με τις επικίνδυνες οικοδομές. Πρόσθεσε ότι οι ΔΗΣΥ συναίνεσε για έξι μήνες μόνο, αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί κεκτημένο στους κυβερνώντες.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι η δημιουργία των ΕΟΑ ήταν άγουρη λύση που θα ταλαιπωρήσει τους τοπικούς πληθυσμούς και τους νέους δήμους που δημιουργήθηκαν. Είπε επίσης ότι ο χρόνος θα έπρεπε να είναι όχι έξι μήνες αλλά ένας χρόνος για να μπορέσουν οι ΕΟΑ να αναλάβουν.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ούτε η τεχνοκρατική, ούτε η οικονομική διάσταση των επικίνδυνων οικοδομών καλύπτεται κατά τρόπο ικανοποιητικό  από τους ΕΑΟ γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό που θα αναλάβει την ευθύνη. Για τη μη διεκπεραίωση αυτού του στόχου, όπως είπε, οι ευθύνες ανήκουν κατά κύριο λόγο στην προηγούμενη Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έφερε αλλά και σε όσους σε ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να λάβουν υπόψη τα δεδομένα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι πρέπει να γίνει το καλύτερο για τον πολίτη και όχι να εξετάζουν ποια Κυβέρνηση φταίει. Πρόσθεσε ότι θα ήταν ακόμα ένα βάρος να μπουν οι επικίνδυνες οικοδομές στους ΕΟΑ, όταν δεν έχει επιλυθεί το οικονομικό θέμα και όταν η πλειοψηφία των ενοίκων των οικοδομών αυτών δεν ενδιαφέρονται να τις επιδιορθώσουν. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αν αναληφθούν οι εργασίες αυτές από τους δήμου.

Δειτε Επισης

Μένει στις τοπικές Αρχές μέχρι 31 Μαρτίου η αρμοδιότητα για επιτήρηση των επικίνδυνων οικοδομών
Παράταση μεταφοράς ευθύνης ελέγχου επικίνδυνων οικοδομών σε ΕΟΑ ως Μάρτιο 2025-Ομόφωνη πρόταση νόμου
Η εκδήλωση της Cyfield για τη νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας-Τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
FIBA EuroBasket 2025: Πώς προχωρούν τα έργα αναβάθμισης του «Σπύρος Κυπριανού»
Πολυκατοικίες και κτίρια γραφείων με εμπνευσμένο σχεδιασμό από την Tor Properties
UBS: Η παγκόσμια αγορά ακινήτων και ο κίνδυνος φούσκας σε 25 μεγαλουπόλεις
Μισός αιώνας κύρους και καινοτομίας: Η Pafilia Property Developers στην κορυφή της κατασκευαστικής αριστείας
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Φρέναρε ξανά η αγορά ακινήτων τον Αύγουστο-Η εικόνα το οκτάμηνο και ποια επαρχία κρατά τα ηνία
Τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Cyfield που αλλάζουν το κέντρο της Λευκωσίας