Powered by

Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο

Μπορεί μέσα Ιουλίου Υπουργείο Οικονομικών και συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων να υπέγραψαν συμφωνίες οι οποίες, μεταξύ άλλων, προνοούν την παραχώρηση γενικών αυξήσεων ύψους 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο, για να προχωρήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη (26/9) νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει στο μικροσκόπιο της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα (30/9).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η επιβάρυνση για τα ταμεία του κράτους από την παραχώρηση των γενικών αυξήσεων το 2024 θα ανέλθει στα 12 εκατομμύρια ευρώ και για το 2025 στα 40,7 εκ. ευρώ.

Η συμφωνία

Όπως αναφέρεται περαιτέρω στην έκθεση, στις 18.07.2024 υπογράφηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, και τους Γενικούς Γραμματείς των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ συμφωνία πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των Ημικρατικών Οργανισμών και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την περίοδο 2022 - 2024.

Η συμφωνία, προστίθεται, προβλέπει την παραχώρηση γενικής αύξησης μισθών και συντάξεων ύψους 1,5% από 01.10.2024, με ελάχιστο ποσό ετήσιας αύξησης των μισθών τα €331,28. Προβλέπει, επίσης, ότι δεν θα υποβληθούν αιτήματα παραχώρησης γενικών αυξήσεων για το 2025.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά θέσμια, επικυρώθηκε στις 18.07.2024 στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ για την παραχώρηση γενικής αύξησης στους μισθούς και στις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων και συνταξιούχων του ιδίου ύψους και από την ίδια ημερομηνία που συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παραχώρηση της ίδιας γενικής αύξησης και στους υπόλοιπους κρατικούς υπαλλήλους -πέραν των δημοσίων υπαλλήλων- τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών, «επιβάλλεται, αφού στον κρατικό τομέα εφαρμόζεται ενιαίο μισθολόγιο με ίδιες κλίμακες μισθοδοσίας για θέσεις με παρόμοιες ευθύνες».

«Από την υιοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου το 1980 μέχρι σήμερα παραχωρούνταν σε όλους ανεξάρτητα τους κρατικούς υπαλλήλους γενικές αυξήσεις του ίδιου ύψους και από τις ίδιες ημερομηνίες. Αυξήσεις του ιδίου ύψους παραχωρούνταν εκάστοτε και στους υπαλλήλους των Ημικρατικών Οργανισμών και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, αυξήσεις του ίδιου ύψους παραχωρούνται σύμφωνα με οικείους Νόμους στους Προέδρους και τα Μέλη των Επιτροπών Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ)», εξηγεί περαιτέρω το Υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο

Για την υλοποίηση της παραχώρησης της προαναφερόμενης γενικής αύξησης στους μισθούς και στις συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων και των Μελών της ΕΔΥ και ΕΕΥ, αναφέρεται ακόμη, έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Αύξησης των Μισθών των Κρατικών Υπαλλήλων και των Συντάξεων των Συνταξιούχων, καθώς και της Αύξησης της Αντιμισθίας των Μελών των Επιτροπών Δημόσιας Υπηρεσίας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος του 2024».

Σημειώνεται πως, το νομοσχέδιο αφότου έτυχε του αναγκαίου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 17.09.2024, κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφισή του σε Νόμο.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, με βάση το νομοσχέδιο, στους κρατικούς υπαλλήλους περιλαμβάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της δικαστικής υπηρεσίας. Γενική αύξηση παραχωρείται στους μόνιμους υπαλλήλους, στους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση.

Διευκρινίζεται, δε, ότι δεν θα παραχωρηθεί γενική αύξηση στους αυτοεργοδοτούμενους οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στην κρατική υπηρεσία με μίσθωση υπηρεσιών.

Το κόστος

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Υπουργείο Οικονομικών, η δαπάνη για την παραχώρηση γενικής αύξησης 1,5% σε μισθούς και συντάξεις έχει εκτιμηθεί ως ακολούθως:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΥ

Μέχρι πότε πρέπει να ψηφιστεί

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι παρότι οι γενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων έχει προγραμματιστεί να παραχωρηθούν από 1η Οκτωβρίου, εντούτοις, η Βουλή θα έχει στη διάθεσή της έως και τέσσερις εβδομάδες για να συζητήσει και να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Κι αυτό γιατί οι αυξήσεις θα ενσωματωθούν στους μισθούς και στις συντάξεις τέλος Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως, για τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κλήθηκαν και θα παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ίδιου υπουργείου, του Γενικού Λογιστηρίου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δειτε Επισης

Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»
Tα νέα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης Κύπρου-Τετραώροφο κτίριο έκτασης 2.000 τ.μ. στη Λεμεσό
American Medical Center: Επέκταση εγκαταστάσεων στη Λευκωσία, υπό ανέγερση το AMC Limassol
Προς υπογραφή σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με το Κουρασάο