Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο

Mια ριζική αναδιαμόρφωση των κλάδων που εκτείνεται από την υγειονομική περίθαλψη έως τα χρηματοοικονομικά, ακόμη και τις καθημερινές προσωπικές εμπειρίες βρίσκεται σε εξέλιξη. Με αυτή την ταχεία ανάπτυξη προκύπτει, όμως και μια κρίσιμη πρόκληση που αφορά άμεσα στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ηθικής και της αξιοπιστίας των συστημάτων ΤΝ.

Σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση προέβη ο Ιωάννης Σολωμάκος, Chief Security Officer, Huawei, South Balkans στο πλαίσιο του 4ου Cyber Security Conference, με τίτλο «Secure AI for the Intelligent World».

Αναφέρθηκε στην προσέγγιση της "Κοινής Ευθύνης" που πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους οργανισμούς. Καθώς η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται, η διαχείριση των κινδύνων δεν αφορά μόνο την ασφάλεια της τεχνολογίας ενός κέντρου δεδομένων, αλλά περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των εφαρμογών και υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους πελάτες, είτε πρόκειται για υποδομές (IaaS), πλατφόρμες (PaaS) ή λογισμικό (SaaS).

Για να είναι οι επιχειρήσεις αποτελεσματικά θωρακισμένες, απαιτείται μια κοινή στρατηγική κατανόησης των ρίσκων, όπου πολιτικές και τεχνολογίες πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, εξήγησε μέσα από την παρουσίασή του.

Σε έναν παραδοσιακό κόσμο δεδομένων, οι επιχειρήσεις είχαν να προστατεύσουν μόνο τις τεχνολογικές τους υποδομές. Σήμερα όμως, με τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης και των υπηρεσιών cloud, η ασφάλεια είναι πολυεπίπεδη και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε πελάτη, είπε, επιπλέον. Σε αυτό το πλαίσιο, το μοντέλο Κοινής Ευθύνης ξεκαθαρίζει, όπως αναφέρει, το ποιος είναι υπεύθυνος για την προστασία κάθε στοιχείου ενός συστήματος, μειώνοντας έτσι τα κενά στην ασφάλεια.

Για τον κ. Σολωμάκο, η εφαρμογή μιας τρισδιάστατης προσέγγισης στον κίνδυνο είναι κεντρική στη δημιουργία ενός "Έξυπνου Κόσμου". Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους μέσα από διάφορες οπτικές και να ενισχύουν τα συστήματά τους για να μπορούν να ανταποκρίνονται στους συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις, κατανοώντας την ανάγκη για αυξημένη προστασία και ρύθμιση των πολιτικών τους, θα διασφαλίσουν «τη μακροχρόνια σταθερότητα και επιτυχία τους», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Χρίστος Γιακουμή: Οι κρίσιμες υποδομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως σύμμαχό τους
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων
Samsung: Αναπτύσσει τον πρώτο SSD αυτοκινήτου βασισμένο στην 8η γενιά V-NAND
Νέος κύκλος εξαγορών στην Πληροφορική-Κοντά σε deal η Profile Software
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων