S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) οδηγεί την ψηφιακή επανάσταση. Με εφαρμογές που επεκτείνονται από την αυτοματοποίηση διαδικασιών έως την ανάλυση δεδομένων και την εξυπηρέτηση πελατών, ο ρυθμός ανάπτυξης και υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης είναι ταχύτερος από οποιαδήποτε άλλη μορφή τεχνολογίας και οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους ανακαλύπτουν νέους τρόπους να καινοτομήσουν, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ο Sheril Nagoor, Principal Solutions Architect, Cloudflare. δημοφιλής ομιλητής στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, διερεύνησε το πιο πάνω στο πλαίσιο του 4ου Cyber Security Conference, στη Λευκωσία.

Σε παρουσίαση με τον τίτλο «Zero Trust in the Era of Artificial Intelligence» ο ομιλητής εστίασε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με ευρήματα της Fishbowl που επικαλέστηκε, το 43% των υπαλλήλων έχουν χρησιμοποιήσει εργαλεία AI για επαγγελματικές τους εργασίες, ενώ πάνω από τα 2/3 αυτών το έκαναν χωρίς να ενημερώσουν τους εργοδότες τους. Η ευρεία και ανεξέλεγκτη αυτή χρήση δημιουργεί νέους προβληματισμούς, προειδοποιεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη, αν και υπόσχεται εντυπωσιακές δυνατότητες, συνοδεύεται από σοβαρές προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια, εξηγεί ο ειδικός. «Οι Οργανισμοί διστάζουν να εμπιστευθούν συστήματα AI για την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, καθώς αυτά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, διαρροές ιδιωτικών δεδομένων και hacking». Επιπλέον, η λειτουργία των AI μοντέλων κοστίζει αρκετά, ενώ ένα λάθος μπορεί να ανοίξει πόρτες στους χάκερς, προσθέτει.

Η προσέγγιση "Zero Trust", που προωθεί ο Nagoor, βασίζεται στη φιλοσοφία ότι καμία συσκευή ή χρήστης δεν είναι αξιόπιστα εξ ορισμού. Κάθε πρόσβαση πρέπει να ελέγχεται συνεχώς, δημιουργώντας ένα αμυντικό πλαίσιο που διασφαλίζει την ασφαλή χρήση εργαλείων AI χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.

Για την ασφαλή χρήση της AI, προτείνει καταμέτρηση της χρήσης όπου οι επιχειρήσεις θα παρακολουθούν πόσο και πού χρησιμοποιούνται τα εργαλεία AI και έλεγχο πρόσβασης API. «Οι διασυνδέσεις API, μέσω των οποίων λειτουργούν πολλές AI πλατφόρμες, πρέπει να προστατεύονται με αυστηρά πρωτόκολλα», τονίζει.

Ακόμη, συστήνει περιορισμό των μεταφορτώσεων δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ελέγχεται αυστηρά ποια δεδομένα ανεβαίνουν στα AI συστήματα, ώστε να αποφευχθούν κενά ασφαλείας». Ο έλεγχος παραμετροποιήσεων είναι εξίσου σημαντικός, τονίζει, προσθέτοντας ότι «οι ρυθμίσεις των συστημάτων AI πρέπει να ελέγχονται τακτικά για πιθανές παραβιάσεις».

Η παρουσίαση του Sheril Nagoor ανέδειξε, ότι στην εποχή της ΤΝ, η ασφάλεια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη: Η ανάπτυξη τεχνολογιών όπως το Zero Trust αποτελεί το κλειδί για την ασφαλή υιοθέτηση της AI από τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ότι τα πολύτιμα δεδομένα και οι υποδομές τους παραμένουν προστατευμένα από κάθε απειλή.

Δειτε Επισης

Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Χρίστος Γιακουμή: Οι κρίσιμες υποδομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως σύμμαχό τους
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων
Samsung: Αναπτύσσει τον πρώτο SSD αυτοκινήτου βασισμένο στην 8η γενιά V-NAND
Νέος κύκλος εξαγορών στην Πληροφορική-Κοντά σε deal η Profile Software
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων