ΙδΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του και υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία το European Researcher’s Night

Μια αξέχαστη εμπειρία περιμένει αύριο Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, όσους επισκεφθούν την Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης!

Το European Researcher’s Night ανοίγει τις πύλες του από τις 8:30 το πρωί και μέχρι τις 10 το βράδυ, είναι έτοιμο να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) για 18η χρονιά, σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς από τον χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Ο θεσμός αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 23 χώρες και 400 πόλεις εντός και εκτός Ευρώπης, με στόχο την προώθηση της κουλτούρας της έρευνας, τη διασύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία, καθώς και την ανάδειξη της ερευνητικής δραστηριότητας από τα πανεπιστήμια, τα κέντρα αριστείας και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Με σύνθημα «Mission: Possible», επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ερευνήτριες, καθώς και επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις πολύπλευρες δράσεις και τα επιτεύγματά τους. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης για αυτή τη χρονιά είναι οι «Ευρωπαϊκές Αποστολές», οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στις ακόλουθες παγκόσμιες προκλήσεις:

  • Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή,
  • Καρκίνος,
  • Υγιείς Ωκεανοί, Θάλασσες και Παράκτια και Εσωτερικά Ύδατα,
  • Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις και
  • Υγεία Εδάφους και Τροφίμων.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε περισσότερα από 60 περίπτερα τα οποία έχουν στηθεί στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στελεχωμένα από εκατοντάδες ερευνήτριες και ερευνητές και να παρακολουθήσουν διαδραστικά πειράματα με τη χρήση τεχνολογίας, πολυμέσων και προσομοιώσεων.

Θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό, καθώς και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, παιχνίδια, διαγωνισμούς και ψυχαγωγικά δρώμενα.

Για 1η φορά φέτος, θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διαγωνισμός Desing Thinking Challenge, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες 16+ ετών και φοιτητές/τριες. Στόχος του διαγωνισμού είναι η γνωριμία της νεολαίας με τις βασικές αρχές της σχεδιαστικής σκέψης, αναπτύσσοντας έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης για την επίλυση προβλημάτων.

Θα διεξαχθεί επίσης για 3η φορά φέτος, ο διαγωνισμός Science Unfold στο πλαίσιο του οποίου μαθητές και μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης καλούνται να επιστρατεύσουν τη φαντασία και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, και να παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο στο κοινό ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους, μέσα σε μόλις τρία λεπτά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα, την τελετή απονομής μαθητικών Βραβείων για τον διαγωνισμό συγγραφής ηλεκτρονικού βιβλίου eBook, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, καθώς και την βράβευση του καλύτερου περιπτέρου.

Το European Researchers’ Night τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η εκδήλωση αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να έρθει σε επαφή με τον ανεξάντλητο κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας, να οξύνει την περιέργειά του και να διευρύνει τους ορίζοντές του.

Για το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ (www.research.org.cy) καθώς και τη σελίδα του στο Facebook.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «MISSION POSSIBLE: RESEARCHERS ON BOARD FOR AN INCLUSIVE AND SUSTAINABLE FUTURE» με Αρ. Συμβολαίου 101160964, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία 2021-2027.

Δειτε Επισης

Junior Achievement Κύπρου: Φοιτητική επιχειρηματικότητα-Έναρξη αιτήσεων για τα προγράμματα
DP World Limassol: Ολοήμερη, διαδραστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας
H Energame και το CIM-Cyprus Business School απονέμουν πλήρεις υποτροφίες σε μελλοντικούς ηγέτες
Σπουδαία συμπεράσματα και χρήσιμη καθοδήγηση για ορθή επικοινωνία ευρωπαϊκών έργων
Έγινε 64 χρονών η ΟΕΒ-«Συνεχίζουμε δυναμικά, υπεύθυνα και αισιόδοξα»
ΙδΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του και υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία το European Researcher’s Night
Έρευνα αποκαλύπτει τις διαδικτυακές αγοραστικές συνήθειες του Κύπριου καταναλωτή
Inspire 2024: Καινοτομία, δημιουργικότητα και αμέτρητες δυνατότητες στο ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές «The Gen A Stage»
American Medical Center: Επέκταση εγκαταστάσεων στη Λευκωσία, υπό ανέγερση το AMC Limassol
Σάββας Λιασής: Η Πολυκλινική Υγεία και τα πλάνα της ECM Partners για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα