Χρίστος Γιακουμή: Οι κρίσιμες υποδομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως σύμμαχό τους

Η στρατηγική αξιοποίηση της ΤΝ, σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες πρακτικές κυβερνοασφάλειας, αποτέλεσαν το κύριο θέμα του Χρίστου Γιακουμή, Partner, Cybersecurity Services της Ernst & Young Cyprus Limited σε fireside chat κατά το 4ο Cyber Security Conference.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) επαναστατεί στον κόσμο της τεχνολογίας. Καθώς οι επιχειρήσεις και οι κρίσιμες υποδομές ενσωματώνουν την ΤΝ στις στρατηγικές τους, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έρχεται να παίξει ακόμη έναν καθοριστικό ρόλο. Πλέον, δεν είναι απλώς ένα απαραίτητο συστατικό, αλλά και ένας κρίσιμος παράγοντας που ενισχύει την αξία που παράγεται από τις νέες τεχνολογίες.

Συζητώντας το θέμα με τον Παρασκευά Παναγή, Membership Director, ISACA Cyprus Chapter ο κ.Γιακουμή, είπε πως η διάρκεια από την ώρα της επίθεσης μέχρι τον εντοπισμό της είναι έξι μήνες, ένα "μεγάλο χρονικό διάστημα", κατά τον ίδιο.

Με τη χρήση της ΤΝ ο εντοπισμός των επιθέσεων γίνεται πιο έγκαιρα, τόνισε. Η παρουσία της ΤΝ επέφερε σημαντικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς, συμπλήρωσε, μεταξύ αυτών υποδομές ενέργεια, υγεία και παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Παρουσιάζοντας σχετική έρευνα της EY είπε, ακόμη, πως το “η GenAi έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει τα παραδοσιακά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ενισχύοντας παράλληλα εντελώς νέες προσεγγίσεις».

Η ίδια έρευνα έδειξε πως στις εσωτερικές προκλήσεις για τους Οργανισμούς συγκαταλέγεται το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές πιθανές επιφάνειες επίθεσης. Στη δεύτερη θέση, βρισκόταν, στις απαντήσεις των ερωτηθέντων, η δυσκολία εξεύρεσης ισορροπίας στην ταχύτητα που υιοθετείται, από τη μια η ασφάλεια και από την άλλη, η καινοτομία.

Στα θετικά ευρήματα το γεγονός ότι ο πιο έγκαιρος εντοπισμός των κυβερνοαπειλών και η μεγαλύτερη ακρίβεια, εξαιτίας της ΤΝ, επιτρέπει στους ειδικούς να έχουν περισσότερο χρόνο ώστε να ασχολούνται με άλλα ζητήματα που απασχολούν την ασφάλεια του Οργανισμού τους.

Ο κ.Γιακουμής, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «η εμφάνιση της ΤΝ αποτελεί ευκαιρία για τη λειτουργία του κυβερνοχώρου να αποδείξει την αξία της για τον Οργανισμό»

Με την υιοθέτηση κάθε νέας τεχνολογίας δημιουργούνται και τρωτά σημεία, υπενθύμισε, τέλος, για να καλέσει τους Οργανισμούς να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Δειτε Επισης

Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Χρίστος Γιακουμή: Οι κρίσιμες υποδομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως σύμμαχό τους
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων
Samsung: Αναπτύσσει τον πρώτο SSD αυτοκινήτου βασισμένο στην 8η γενιά V-NAND
Νέος κύκλος εξαγορών στην Πληροφορική-Κοντά σε deal η Profile Software
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων