Powered by

Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»

Μεγάλες φαίνεται πως παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων σε βασικά ζητήματα που αφορούν την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, να μην καταθέσει τελικά μεσολαβητική πρόταση σε μία προσπάθεια αποφυγής ενός νέου αδιεξόδου που θα έθετε σε κίνδυνο την εργατική ειρήνη σε έναν από τους βασικότερους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Εργασίας ήταν συνεχείς μέχρι και λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη χθεσινή (25/9) κοινή συνάντηση όλων των μερών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παναγιώτου είχε πρόθεση να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, από τις διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, διαφάνηκε πως τελικά δεν υπήρχε το απαραίτητο έδαφος για επίτευξη συμφωνίας κι ως εκ τούτου ο Υπουργός Εργασίας επέλεξε τελικά να μην καταθέσει την πρόταση που ετοίμασε.

Όπως πληροφορείται περαιτέρω το InBusinessNews, τα μηνύματα που έλαβε ο κ. Παναγιώτου λίγο πριν τη συνάντηση δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά, αφού διαφάνηκε ότι ακόμη υπήρχαν σημεία για τα οποία η απόσταση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων παρέμενε μεγάλη.

Συνεπώς και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα που είχε ενώπιον του, ο Υπουργός Εργασίας θεώρησε πιο ορθό να μην καταθέσει τη μεσολαβητική πρόταση και να δώσει χώρο και χρόνο στις δύο πλευρές και στις διαβουλεύσεις που γίνονται για επίτευξη περισσότερων συγκλίσεων που θα καταστήσουν πιο εύκολη την προσπάθεια επίτευξη συμφωνίας.

Μάλιστα, όπως τόνισε στο InBusinessNews πηγή του Υπουργείου Εργασίας, «κρίθηκε ότι ήταν καλύτερο αυτή τη στιγμή να γίνει ένα βήμα πίσω για να δοθεί η δυνατότητα στη συνέχεια να γίνουν δύο βήματα μπροστά και να φθάσουμε σε συμφωνία».

Σημειώνεται πως, οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Εργασίας με τις δύο πλευρές –τόσο ξεχωριστά όσο και σε κοινές συναντήσεις- θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν, κι αφότου υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ο κ. Παναγιώτου θα καταθέσει τη μεσολαβητική του πρόταση.

Το μήνυμα Παναγιώτου

Σημειώνεται ότι, ο κ. Παναγιώτου σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση έστειλε ξεκαθάρο μήνυμα προς τις δύο πλευρές, τονίζοντας πως «η κήρυξη αδιεξόδου πρέπει να αποφευχθεί και η κλαδική σύμβαση πρέπει να ανανεωθεί».

«Μέσα από την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας με την ενεργό μεσολάβηση της Κυβέρνησης, έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης συναντίληψης μεταξύ της εργοδοτικής και της συνδικαλιστικής πλευράς», είπε υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «τα βήματα αυτά δεν είναι ακόμη αρκετά για να καταστεί εφικτή η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης με ικανοποιητικές προοπτικές αμοιβαίας αποδοχής».

«Η κήρυξη αδιεξόδου πρέπει να αποφευχθεί και η κλαδική σύμβαση πρέπει να ανανεωθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο εντατικός διάλογος θα συνεχιστεί κατά τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε αυτός ο κοινός στόχος να επιτευχθεί», υπέδειξε.

«Εξακολουθώ να αισιοδοξώ επειδή αναγνωρίζω την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους του κλάδου, προς τους οποίους απευθύνω έκκληση συναίνεσης για την σύντομη κατάληξη σε συμφωνία», κατέληξε ο κ. Παναγιώτου.

Δειτε Επισης

Hermes Airports: Δεσμευμένα στην προώθηση του τουρισμού τα αεροδρόμια της Κύπρου-Στόχος η συνεχής βελτίωση
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»
Orthodoxou Travel: Πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με Journey Mentor-Τι προβλέπει η συμφωνία
Θάνος Μιχαηλίδης: Θεμέλιος λίθος για την ενδυνάμωσή του το rebranding του τουριστικού μας προϊόντος
H Handwritten Collection της Accor τώρα και στην Κύπρο
Υπάρχει ακόμη δρόμος για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία-Το μήνυμα Παναγιώτου
The Landmark Nicosia: Έρχεται σύντομα ως ο απόλυτος business και lifestyle προορισμός της Λευκωσίας(pics)
Κ. Κουμής: Κονδύλι €500.000 στον προϋπολογισμό του 2025 για αναβάθμιση των παραλιών
Anaïs: O must προορισμός του City of Dreams Mediterranean κλείνει τα pool parties της σεζόν με Afrojack
Με μεγάλη επιτυχία η Cape Greco Regatta 2024 με αφετηρία τη Μαρίνα Αγίας Νάπας