Powered by

Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου υιοθέτησαν την Τετάρτη (25/9) νόμο εγγυώμενο τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης μέχρι τον Δεκέμβριο, αποτρέποντας το περιβόητο shutdown, την παράλυση μέρους του κράτους, έναν μήνα και κάτι πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες διεκδικούν την προεδρία η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μένει να το υπογράψει ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και κατόπιν η Γερουσία ενέκριναν τη συμφωνία το απόγευμα. Το κείμενο επιτρέπει να παραμείνει σε λειτουργία όλος ο ομοσπονδιακός κρατικός μηχανισμός, με τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης, ως την 20ή Δεκεμβρίου.

Το Κογκρέσο είχε προθεσμία μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει σχετικά με διάφορους προϋπολογισμούς ενόψει του οικονομικού έτους 2025, το οποίο τύποις ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Αν δεν κλεινόταν συμφωνία, πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα βρίσκονταν χωρίς χρηματοδότηση πέντε εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου, που αναγγέλλεται αμφίρροπη.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να αναπνεύσουν (…) διότι τα δυο στρατόπεδα επέλεξαν» να συνεργαστούν, σχολίασε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, σε ανακοίνωσή του.

«Θα αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να ανασταλεί ανώφελα η λειτουργία κυβερνητικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα είχε ενσκήψει αδιέξοδο για κάποιο διάστημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων: η σκληρή δεξιά τάση των Ρεπουμπλικάνων απαιτούσε επί εβδομάδες για να δεχτεί οποιοδήποτε κείμενο περί δημοσιονομικών να εγκριθεί άλλο νομοθέτημα, ο «SAVE Act», που καταρτίστηκε υπό πίεση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όριζε πως οι ψηφοφόροι υποχρεούνται να αποδεικνύουν πως είναι πολίτες των ΗΠΑ όταν εγγράφονται σε εκλογικούς καταλόγους ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών, παρότι δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για τους απίθανους ισχυρισμούς ότι ψήφισαν παράνομα στις εκλογές παράτυποι μετανάστες ούτε το 2020, ούτε οποτεδήποτε άλλοτε.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επιμένει πάντα να προβάλλει τη θεωρία πως του στέρησαν τη νίκη με εκλογική απάτη στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Τελικά το σχέδιο νόμου αυτό εγκαταλείφθηκε, διότι δεν εξασφάλισε επαρκή υποστήριξη από τους βουλευτές της δεξιάς και δεν μπορούσε να περάσει με ψήφους Δημοκρατικών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανήσυχη για το ενδεχόμενο να φοβίσει κάποιους ψηφοφόρους ωθώντας τους να μην πάνε να ψηφίσουν, είχε ταχθεί εναντίον του, θυμίζοντας πως είναι ήδη παράνομο να ψηφίζει οποιοσδήποτε δεν είναι αμερικανός πολίτης.

Το επαπειλούμενο shutdown ανησυχούσε εξάλλου αρκετούς Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή, καθώς σχεδόν όλοι διεκδικούν επίσης την επανεκλογή τους την 5η Νοεμβρίου. Αποφάσισαν έτσι να παραμερίσουν, κάτι ολοένα πιο σπάνιο, την απαίτηση του πρώην προέδρου Τραμπ να μην εγκρίνουν κανένα κείμενο για τη χρηματοδότηση του κράτους αν δεν είχε συνημμένο τον SAVE Act.

Πάντως το κείμενο που υιοθετήθηκε χθες προβλέπει επιπρόσθετη χρηματοδότηση 230 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Secret Service, ώστε να αυξήσει την προστασία του κ. Τραμπ -έχει γίνει στόχος δυο αποπειρών κατά της ζωής του- και άλλων υποψήφιων.

Πρόκειται για το τελευταίο νομοθέτημα που εγκρίνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%