Powered by

Τέρμα από 1η Οκτωβρίου η επιδότηση ρεύματος και ο μηδενικός ΦΠΑ-Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών

Από την 1η Οκτωβρίου τερματίζεται η επέκταση του μέτρου της κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τον τιμολογούμενο μήνα Νοέμβριο 2024 και εντεύθεν και η συνέχιση της εφαρμογής του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει ότι τα μέτρα αυτά είχαν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο «για αντιστάθμιση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών, με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών συνθηκών και προκλήσεων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων και της στήριξης των πληγέντων εισοδημάτων».

Το μέτρο της κλιμακωτής επιδότησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Ιουλίου 2024 – Οκτωβρίου 2024, ενώ η εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη (παραδόσεις ψωμιού, γάλακτος, αυγών και παιδικών τροφών, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία, παιδικές πάνες, πάνες ενηλίκων, ζάχαρη, καφέ, κρέας και λαχανικά), μέχρι τις 30/9/2024.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ το συνολικό κόστος των μέτρων (μείωση φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, κλιμακωτή επιδότηση ηλεκτρισμού, και εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ) από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024, αναμένεται να ανέλθει στα €201 εκ. περίπου.

Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά και αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 2%, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, οι τιμές καυσίμων έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ η κρατική παρέμβαση στις τιμές ενέργειας, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να αποφεύγεται, καθότι δεν προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας και δεν επηρεάζει τόσο τη ζήτηση όσο και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισήμανε επίσης ότι τα διάφορα επιδόματα και συντάξεις αναπροσαρμόζονται πλήρως με βάση το ρυθμό αύξησης της ΑΤΑ, καλύπτοντας τις όποιες αυξήσεις των τιμών, και επίσης ότι οι αυξήσεις των τιμών αναπληρώνονται σε σημαντικό βαθμό μέσω της εφαρμογής της ΑΤΑ στους μισθούς.

«Στη βάση της υφιστάμενης κατάστασης, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων. Ως εκ τούτου, τόσο η επέκταση του μέτρου της κλιμακωτής επιδότησης ηλεκτρισμού από τον τιμολογούμενο μήνα Νοέμβριο 2024 και εντεύθεν, ως επίσης και η συνέχιση της εφαρμογής του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη από 1/10/2024, τερματίζονται», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Φορολογίας ενημέρωσε ότι μετά την απόφαση για τερματισμό του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις παραδόσεις βασικών ειδών, που ίσχυε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, από την 1η Οκτωβρίου 2024 εφαρμόζονται οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ίσχυαν πριν την έκδοση των σχετικών Διαταγμάτων.

Δειτε Επισης

Ημερήσια άνοδος 0,01% στο ΧΑΚ
Ψάχνουν τη φόρμουλα για θεσμοθέτηση ελέγχου του πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων
Τέρμα από 1η Οκτωβρίου η επιδότηση ρεύματος και ο μηδενικός ΦΠΑ-Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών
Συμφωνία σταθμός για την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Κέρδη για το επιχειρείν
Τμήμα Φορολογίας: Στη διάθεση του κοινού η αναβαθμισμένη έκδοση του νέου Tax For All
Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της επόμενης τριετίας-Τα ποσά που θα διατεθούν ανά Υπουργείο
Προώθηση της Κύπρου στην Κίνα ως προορισμού επενδύσεων και παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών
Με άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Μελέτη για την επιδοματική πολιτική του κράτους και τις υπηρεσίες που παρέχονται-42 διαφορετικά επιδόματα
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Αύγουστο με ετήσια αύξηση 0,8%