Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
InBusinessNews 17:26 - 25 Σεπτεμβρίου 2024
Πάνω από εκατό εταιρείες υπέγραψαν το Σύμφωνο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με το οποίο αναλαμβάνουν εθελοντικές δεσμεύσεις για την ασφαλή ανάπτυξη των εν λόγω νέων τεχνολογιών, μεταξύ τους μεγάλες εταιρίες τεχνολογίες όπως η OpenAI, η Microsoft, η Amazon και η Google, ενώ μεταξύ των ονομάτων που ξεχωρίζουν δια της απουσίας τους από τον κατάλογο είναι η Meta (η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp).
Μεταξύ των υπογραφών βρίσκονται περιλαμβάνονται εκτός από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, και ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η υγειονομική περίθαλψη, οι τράπεζες, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σύμφωνο παραμένει ανοιχτό για όποια εταιρεία θέλει να το συνυπογράψει ολόκληρο ή μόνο όσον αφορά τις βασικές δράσεις.
Οι εθελοντικές δεσμεύσεις, που έχουν υποστηρικτικό ρόλο ως προς την εφαρμογή των νομοθεσιών της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (που ενώ τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου, η πλήρης εφαρμογή των προνοιών της θα γίνει σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια), και ως προς τη συνεργασία του Γραφείου Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ με τη βιομηχανία, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφορούν τρεις βασικές δράσεις.
Πρώτον, οι εταιρίες θα πρέπει να εφαρμόσουν μια στρατηγική διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο της υιοθέτησης αυτών των τεχνολογιών και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Δεύτερον, οι εταιρείες θα πρέπει να προσδιορίσουν και να προχωρήσουν σε χαρτογράφηση των συστημάτων ΤΝ που ενδέχεται να εμπίπτουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου βάσει της νομοθεσίας.
Τρίτον, οι εταιρείες δεσμεύονται να προωθήσουν την γνώση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού για θέματα ΤΝ με στόχο την ηθική και υπεύθυνη ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.
Πέρα από τις βασικές δεσμεύσεις, οι περισσότερες από τις μισές εταιρείες έχουν δεσμευτεί ακόμα για μια σειρά από στόχους, όπως το να υπάρχει ανθρώπινη επίβλεψη στη λειτουργία της ΤΝ, ο μετριασμός των κινδύνων και η με διαφάνεια σήμανση ορισμένων τύπων περιεχομένου που παράγονται από ΤΝ όπως τα deepfakes.
Καινοτομία και AI Factories
Η Κομισιόν σημειώνει ακόμα πως μέσω της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία των AI Factories, που ανακοινώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα παρέχουν στήριξη και πληροφόρηση στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, μεταξύ άλλων παρέχοντας πρόσβαση σε δεδομένα, ειδικευμένο προσωπικό και υπολογιστική ισχύ.
Στόχος θα είναι η στήριξη της ανάπτυξης βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε βασικούς ευρωπαϊκούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, η άμυνα και η αεροδιαστημική, η ρομποτική και η μεταποίηση, η καθαρή και η αγροτική τεχνολογία.
Τα AI Factories είναι μια από τις κύριες δράσεις της Κομισιόν για την ΤΝ που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με μέτρα στήριξης μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων, την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, την πρωτοβουλία «GenAI4EU» και τη μεγάλη πρόκληση για την τεχνητή νοημοσύνη (Large AI Grand Challenge) που παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις μεταξύ άλλων οικονομική στήριξη και πρόσβαση στους υπερυπολογιστές της ΕΕ.
Η Επιτροπή θα συστήσει επίσης ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την ΤΝ για την αξιοποίηση των δεδομένων, καθώς και τη στρατηγική «Apply AI Strategy» για την ενίσχυση νέων βιομηχανικών χρήσεων της ΤΝ.