Ο όμιλος ΧΜ χορηγός της πρώτης Έδρας στο αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την ίδρυση  «Έδρας ΧΜ στην Τεχνητή Νοημοσύνη» / «ΧΜ Chair of Artificial Intelligence» στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Όμιλος ΧΜ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Έδρας στο Πανεπιστήμιο, για 10 συνεχόμενα έτη, με σκοπό την προαγωγή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων στο γνωστικό αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η χρηματοδότηση ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ και προϋποθέτει την δημιουργία της Έδρας και την στελέχωσή της μέσω της πρόσληψης μέλους ακαδημαϊκού προσωπικού στη βαθμίδα του/της Καθηγητή/τριας.

Η  συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ομίλου XM μέσω της έδρας αποτελεί επιστέγασμα της εξωστρέφειας του ΠΚ και της διασύνδεσής του με εξωτερικούς εταίρους.

Η ίδρυση και λειτουργία της Εδρας XM στην Τεχνητή Νοημοσύνη αποσκοπεί στην ανάπτυξη έρευνας και διδασκαλίας αιχμής. Μέσω της έδρας θα προωθηθεί σημαντικός αριθμός δράσεων με στόχο την έρευνα στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις τοποθετήσεις φοιτητών/ριών  και την εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού.

Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ελένη – Τατιανή Συνοδινού, παρουσίασε τους στόχους, τις δράσεις και τις προοπτικές μέσα από την ίδρυση της έδρας ΧΜ. Η ίδρυση της έδρας XM και οι προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται καταδεικνύουν την υψηλή αξία της παραγόμενης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έρευνας, εμπειρογνωμοσύνης και καινοτομίας.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως σημείωσε η Αντιπρύτανης, επιδιώκει να πρωτοστατεί και να πρωτοπορεί, ως θεμελιώδης πυλώνας του κυπριακού ερευνητικού οικοσυστήματος και ως πόλος διεθνούς ερευνητικής αριστείας και καταξίωσης.

Η λειτουργία της έδρας XM αναμένεται να εμπλουτίσει και να προάγει την έρευνα στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, με πολλαπλά οφέλη για την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία και την οικονομία. Η έδρα XM αναμένεται να αποτελέσει ουσιαστικό κόμβο ακαδημαϊκής ανάπτυξης και να συμβάλλει πολυδιάστατα στην εξέλιξη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο σύνολό τους, η υλοποίηση των δράσεων της Έδρας ΧΜ στην Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει πολύτιμη προστιθέμενη αξία στους δυο βασικούς πυλώνες της, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στον όμιλο XM, αποτελώντας μια κοινή επένδυση για το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς.  Η κ. Συνοδινού ευχαρίστησε θερμά τον όμιλο εταιρειών ΧΜ για την εμπιστοσύνη του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Αναστασίου στον χαιρετισμό του επεσήμανε πως το γεγονός ότι η ΧΜ, ένας διεθνούς εμβέλειας οργανισμός με οικονομική ισχύ που θα του επέτρεπε τη δημιουργία έδρας σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, επέλεξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την εγκαθίδρυση έδρας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αποτελεί για εμάς σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης. Μας γεμίζει υπερηφάνεια και διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αναδείξουμε τις δυνατότητές μας στις τεχνολογίες αιχμής.

Η συν-Διευθύνουσα Σύμβουλος του Όμιλου ΧΜ, Δρ. Σταύρη Μόρτη σημείωσε: «Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη δέσμευση της XM να προάγει την καινοτομία και την ακαδημαϊκή αριστεία στην Κύπρο και όχι μόνο.

Η ίδρυση της Έδρας XM στην Τεχνητή Νοημοσύνη ευθυγραμμίζεται τέλεια με το όραμά μας να αξιοποιήσουμε την αιχμή της τεχνολογίας για να προωθήσουμε την πρόοδο και να δημιουργήσουμε αξία. Πιστεύουμε ότι οι ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα προκύψουν από αυτήν την Έδρα θα εμπλουτίσουν όχι μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά θα έχουν επίσης μακροχρόνιο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία.

Είμαστε βέβαιοι ότι το πρωτοπόρο έργο που θα προκύψει από αυτήν την Έδρα θα προάγει το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, τόσο τοπικά όσο και παγκόσμια. Εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για αυτή τη συνεργασία. Μαζί, δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε τα όρια της έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, να προάγουμε μια κουλτούρα καινοτομίας και να συμβάλουμε στην τεχνολογική πρόοδο της Κύπρου και πέραν αυτής.»

Ο Πρύτανης Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης σημείωσε ότι μέσα από την Έδρα ΧΜ το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιδιώκει να  αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, για να εξοπλίσει την επόμενη γενιά με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις και για να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις της ακαδημίας και της κοινωνίας ευρύτερα με διεπιστημονικότητα και με την αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων του σήμερα και του αύριο.

  • Σχετικά με τον Όμιλο ΧΜ

Η XM, δεσμευόμενη στη διαμόρφωση του μέλλοντος των διαδικτυακών συναλλαγών, θεωρείται ηγέτης στον τομέα των διαδυκτιακών επενδυτικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο. Ιδρυθείσα το 2009, η ΧΜ έχει αναπτυχθεί ραγδαία, απασχολώντας πάνω από 1400 εργαζομένους παγκοσμίως.

Με έδρα την Κύπρο, η ΧΜ δραστηριοποιείται σε χώρες με αξιόπιστο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Αυστραλίας και Νότιας Αφρικής. Το όραμα της XM είναι να συνεχίσει να ηγείται στον τομέα των διαδικτυακών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, προωθώντας την εισαγωγή καινοτόμων  προϊόντων και υπηρεσιών, διατηρώντας παράλληλα την ισχυρή, ανθρωποκεντρική της κουλτούρα.

Καθοδηγούμενη από τις βασικές της αξίες "Big. Fair. Human.", η XM αναγνωρίζεται σταθερά ως κορυφαίος χώρος εργασίας, έχοντας λάβει την Πλατινένια διαπίστευση από το Investors In People, καθώς και συνεχή αναγνώριση ως ένα από τα Best Workplaces™.

Δειτε Επισης

Η 33η εκστρατεία ενημέρωσης και οικονομικής ενίσχυσης ΠΑΣΥΚΑΦ-Ο στόχος και πώς μπορούν να γίνονται εισφορές
Αυστηροποίηση κριτηρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις, σταθεροποίηση για νοικοκυριά από τις τράπεζες
Ο όμιλος ΧΜ χορηγός της πρώτης Έδρας στο αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΕΑΣ: Τερματισμός άδειας παροχής υπηρεσιών στοιχήματος κλάσης Β της PARI-TECH (CY)
Altius Insurance: Επιταγή 14,000 ευρώ στο ίδρυμα «Μικροί Ήρωες» για ενίσχυση του έργου του
Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της PadelPro στη Λευκωσία-Άνοιξαν και επίσημα τις πόρτες τους στο κοινό(pics)
The Landmark Nicosia: Έρχεται σύντομα ως ο απόλυτος business και lifestyle προορισμός της Λευκωσίας(pics)
CNP Ασφαλιστική: Τέταρτη διάλεξη για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ σε Μπρατισλάβα και Πράγα-Οι τομείς που θα επικεντρωθεί
Στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου ο Καθηγητής Σ. Μιχαηλίδης του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης»