Powered by

UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος

Μπορεί τα ιστορικά υψηλά του χρυσού, όπως και το ράλι του +27% από την αρχή του έτους, να προβληματίζει αρκετούς επενδυτές στην αγορά των μετάλλων, αλλά η UBS έχει διαφορετική άποψη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το ράλι ανόδου έχει πολλά περιθώρια ακόμη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele.

«Παραμένουμε θετικοί για τον χρυσό στην παγκόσμια στρατηγική μας, με στόχο τα 2.700 δολάρια/ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025. Παρά το ράλι, πιστεύουμε ότι οι ιδιότητες αντιστάθμισης κινδύνου του χρυσού παραμένουν ελκυστικές. Παράλληλα με τον φυσικό χρυσό, οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν την έκθεση μέσω δομημένων στρατηγικών, ETF ή μέσω μετοχών εξόρυξης χρυσού», αναφέρει ο Haefele, δίνοντας μια συνολική εικόνα της στρατηγικής που μπορεί να ακολουθήσουν οι επενδυτές.

Οι λόγοι της απόδοσης

Σύμφωνα με τον CIO της UBS, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να τροφοδοτήσουν την ανοδική κίνηση του χρυσού.

Ειδικότερα:

  • Έρχεται περισσότερη χαλάρωση από τη Fed: Η αποφασιστική μείωση των 50 μονάδων βάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε τον ενθουσιασμό για το πολύτιμο μέταλλο, μειώνοντας το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του μη-αποδοτικού περιουσιακού στοιχείου.

Αυτή είναι μόνο η αρχή του κύκλου χαλάρωσης της Fed και αναμένουμε επιπλέον 50 μονάδες βάσης περαιτέρω χαλάρωσης στο υπόλοιπο του 2024, ακολουθούμενες από 100 μονάδες βάσης περισσότερες το 2025.

Καθώς οι αποδόσεις σε μετρητά διαβρώνονται από αυτό το περιβάλλον χαμηλότερου επιτοκίου, περισσότερα κεφάλαια επενδυτών μπορεί να καταλήξουν να ανακατευθυνθούν σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, εξηγεί ο Haefele.

  • Οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινώνονται: Οι συγκρούσεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία δεν βρίσκονται πιο κοντά στην επίλυση, ενισχύοντας την υπόθεση του χρυσού ως γεωπολιτικής αντιστάθμισης χαρτοφυλακίου.

Νέα πλήγματα

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τη Δευτέρα νέα πλήγματα στο νότιο Λίβανο, μετά από ανταλλαγές πυρών μεταξύ των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και της Χεζμπολάχ την Κυριακή.

Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν φέρεται να απαγορεύει τη χρήση όλων των συσκευών επικοινωνίας μετά την έκρηξη των βομβητών της Χεζμπολάχ και των ραδιοτηλεφώνων σε όλο τον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έπληξε δύο ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών πριν από την ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Η ζήτηση από τους επενδυτές και τις κεντρικές τράπεζες παραμένει ισχυρή: Η αγορά από τις κεντρικές τράπεζες βοήθησε στην αύξηση της τιμής του χρυσού τα τελευταία χρόνια.

Οι επίσημες αγορές

Οι επίσημες αγορές αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης χρυσού, σχεδόν διπλάσιο του επιπέδου της πριν από το 2022.

Τώρα, καθώς υλοποιούνται οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed, η ζήτηση από τους επενδυτές μέσω διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETFs) φαίνεται επίσης ότι θα επιταχυνθεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ETF χρυσού που δημοσιεύθηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι εισροές σε ETF χρυσού συνεχίστηκαν τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, οι συνολικές εκμεταλλεύσεις ανέκαμψαν σε σχεδόν 3.182 μετρικούς τόνους, το υψηλότερο από την αρχή του έτους, περιορίζοντας την απώλεια από το έτος μέχρι σήμερα στους 44 μετρικούς τόνους.

Δειτε Επισης

«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ