Πετρέλαιο: Άλμα 2% στις τιμές μετά τα μέτρα για την κινεζική οικονομία-Στα $75 το Brent

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη (24/9) κατά σχεδόν 2% με αφορμή την είδηση της νομισματικής τόνωσης από τον κορυφαίο εισαγωγέα την Κίνα και τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πλήξει την περιφερειακή προσφορά, ενώ ένας ακόμη τυφώνας απειλεί την προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο.

Ακολουθούν οι τιμές κλεισίματος για το αργό πετρέλαιο την Τρίτη:

  • Brent: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό σημείωναν άνοδο 1,35 σεντς ή 1,81% στα 75,24 δολάρια το βαρέλ.
  • WTI: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού αυξήθηκαν κατά 1,27 σεντς ή 1,80% στα 71,64 δολάρια.

«Η αγορά αργού πετρελαίου προσβλέπει απεγνωσμένα προς τις κινεζικές αρχές για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωσε στο cnbc ο αναλυτής αγοράς της IG, Tony Sycamore.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα μέτρα τόνωσης μετά την πανδημία COVID-19 για να βγάλει την οικονομία από την αποπληθωριστική της δυσπραγία και να την επαναφέρει προς τον αναπτυξιακό στόχο της κυβέρνησης.

Το ευρύτερο από το αναμενόμενο πακέτο που προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση και μειώσεις επιτοκίων είναι η τελευταία προσπάθεια του Πεκίνου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά από μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων που δημιούργησαν φόβους για παρατεταμένη διαρθρωτική επιβράδυνση.

«Η σημερινή ανακοίνωση θα απομακρύνει σε κάποιο βαθμό τους καθοδικούς κινδύνους για την τιμή του αργού πετρελαίου», δήλωσε η Sycamore σύμφωνα με το cnbc.

Αλλά για να διαρκέσει το ράλι των τιμών του πετρελαίου, οι διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές της Κίνας πρέπει να συνδυαστούν με επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που επηρέασε, στη Μέση Ανατολή, μια βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο τη Δευτέρα, οι οποίες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, σκότωσαν 492 ανθρώπους και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν για ασφάλεια.

Τα πλήγματα κινδυνεύουν να τραβήξουν το Ιράν, παραγωγό του ΟΠΕΚ, το οποίο υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, πιο κοντά σε σύγκρουση με το Ισραήλ και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο μεταξύ, οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου προσπαθούσαν να απομακρύνουν το προσωπικό από τις πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο δεύτερος τυφώνας μέσα σε δύο εβδομάδες προβλεπόταν να σαρώσει τα υπεράκτια πετρελαιοπηγές. Αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες διέκοψαν μέρος της παραγωγής τους.

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Κέρδη €73,8 εκατ. στο εξάμηνο-Στα €262,3 εκατ. οι επενδύσεις
Πετρέλαιο: Άλμα 2% στις τιμές μετά τα μέτρα για την κινεζική οικονομία-Στα $75 το Brent
Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για GSI… Τριμερής Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Μακρόν στη Νέα Υόρκη
Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου
Μειωμένες οι εισαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε.
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Δεν μειώνεται η λειτουργία σταθμού Δεκέλειας χωρίς φυσικό αέριο-Η τοποθέτηση αρμοδίων στη Βουλή
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων βλέπει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Τι αναφέρει
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-«Δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο»
MED9 για την ενέργεια: Μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε ενεργειακό hub-Η κοινή δήλωση