Νέος κύκλος εξαγορών στην Πληροφορική-Κοντά σε deal η Profile Software

Στον απόηχο των μεγάλων φετινών deals του κλάδου της πληροφορικής για τις Epsilon Net και Entersoft, ένας νέος κύκλος εξαγορών δείχνει να ξεκινά για ορισμένους άλλους ισχυρούς «παίκτες» της εγχώριας αγοράς.

Πριν από μερικές ημέρες (17/9), η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest, ανακοίνωσε την απόκτηση μειοψηφικού μετοχικού μεριδίου στην βραβευμένη startup Compellio, μια deep tech εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, πραγματοποιώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στην είσοδό της στον τομέα του Asset Tokenization.

Νωρίτερα μέσα στο 2024 μάλιστα, στα τέλη Ιουνίου (27/6), είχε αυξήσει το ποσοστό της στην Intelli Solutions κατά 30%, σε 90%, έναντι ποσού 4,8 εκατ. ευρώ.

Σειρά πήρε τον Ιούλιο η εισηγμένη Ideal Holdings, η οποία ενίσχυσε τον τομέα των δραστηριοτήτων της στην πληροφορική με την εξαγορά του 75% της BlueStream με τίμημα 12,2 εκατ. ευρώ (19/7).

Ποιος ελληνικός όμιλος θα πετύχει το επόμενο deal στον κλάδο; Σοβαρή υποψηφιότητα για μια από τις επόμενες εξαγορές (αν όχι και την επόμενη) θέτει η Profile Software η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney από χρηματιστηριακές πηγές, φέρεται να βρίσκεται κοντά σε μια νέα συμφωνία εξαγοράς άλλης εταιρείας από τον κλάδο στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ευρώπη.

Leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα, η Profile φαίνεται να έχει ήδη προχωρήσει τις σχετικές συζητήσεις και αν δεν προκύψουν απρόοπτα, η νέα επένδυση της δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί – και να ανακοινωθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισηγμένη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και προς την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου πιθανόν η εξεταζόμενη εταιρεία- στόχος διατηρεί είτε την έδρα της είτε δραστηριότητα.

Βέβαιο, θεωρείται ότι η Βρετανία – με το Λονδίνο να ανήκει στα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου- αποτελεί γεωγραφικά μια από τις νέες προτεραιότητες της Profile.

Το καλοκαίρι πάντως η διοίκηση είχε αποκαλύψει ότι εξετάζει εκ παραλλήλου νέες εξαγορές, επίσης, σε γερμανόφωνες και ισπανόφωνες αγορές. Κυρίως στη Γερμανία, όπου επιδιώκει «άνοιγμα».

Ο εισηγμένος ελληνικός όμιλος πληροφορικής με πρόεδρο του και Chief Entrepreneur τον Χαράλαμπο Στασινόπουλο και CEO τον Ευάγγελο Αγγελίδη διατηρεί, υπενθυμίζεται, παρουσία σε πάνω από 50 χώρες και διερευνά ξένες αγορές για τον εντοπισμό νέων εταιρειών-στόχων, 3 περίπου χρόνια μετά από την εξαγορά της Centevo στη Σκανδιναβία.

Ποντάρει δε πολύ και στη δυναμική είσοδό της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, με αιχμή το AI.Adaptive το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είτε αυτόνομα, είτε ενσωματωμένο σε άλλα προϊόντα.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ότι στο εξάμηνο του 2024, ο κύκλος εργασιών της Profile ανήλθε σε 15,504 εκατ. ευρώ έναντι 12,509 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σημειώνοντας αύξηση 24%, ενώ τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση 29% και διαμορφώθηκαν σε 4 εκατ. ευρώ έναντι 3,1 εκατ. ευρώ, τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 61% σε 3 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ και τα Κέρδη μετά Φόρων αυξήθηκαν κατά 71% σε 2,5 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ.

H ρευστότητα του ομίλου παρέμεινε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με συνολικά χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του α’ εξαμήνου στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Με ανοικτά «ραντάρ»

Εκτός της Profile, σε εξαγορές πλειοψηφικών μετοχικών μεριδίων άλλων εταιρειών στοχεύει και η Q&R, στα πεδία της ΑΙ, του fintech και του cyber security, με ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής την εξωστρέφεια τους, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ένα τουλάχιστον deal έως το τέλος του ‘24.

Όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών, η Ideal Holdings κινείται στην παρούσα φάση για μια mega συμφωνία εξαγοράς άνω των 100 εκατ. ευρώ σε νέα δραστηριότητα, άρα αυτή δεν θα συσχετιστεί με την πληροφορική, προς το παρόν, ή το λιανικό εμπόριο.

Όμως, με ανοικτά τα επενδυτικά τους «ραντάρ» για νέες εξαγορές πορεύονται όλοι σχεδόν οι άλλοι ισχυροί «παίκτες» του κλάδου της πληροφορικής, εισηγμένοι ή μη, όπως έχουν δηλώσει διοικήσεις και υψηλόβαθμα στελέχη τους (π.χ. SoftOne, Netcompany-Intrasoft, Real Consulting, Performance Technologies, Space Hellas κ.ά.).

Χωρίς να αποκλείεται να συνεχίσουν μελλοντικά το σερί τους και οι Epsilon Net και Entersoft μετά την έξοδό τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την πιθανή αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους με τις νέες πλέον μετοχικές συνθέσεις τους.

Δειτε Επισης

Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων
Το ποσοστό των Κυπρίων που χρησιμοποίησαν υπηρεσίες e-government το 2023
Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής
Στην Logicom Solutions ο εκσυγχρονισμός και επέκταση της υποδομής ασύρματου δικτύου του Παν. Κύπρου
Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024