Φ. Ρουσουνίδης: Η αποτίμηση της καλοκαιρινής σεζόν και οι προοπτικές της χειμερινής περιόδου
Μάριος Αδάμου 09:05 - 24 Σεπτεμβρίου 2024
Σε αποτίμηση της πορείας της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και τις προοπτικές της χειμερινής περιόδου, αναλύει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας «για να μπορέσουμε να κρατηθούμε σε αυτά τα επίπεδα, εφόσον φαίνεται πως επέρχεται μία περίοδος σταθεροποίησης, τουλάχιστον όσον αφορά την τουριστική μας εισροή».
Σε ό,τι αφορά, δε, τις προσπάθειες για να καταστεί η Κύπρος ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός, ο κ. Ρουσουνίδης, εκτιμά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε βάθος πενταετίας ή επταετίας, υπογραμμίζοντας ότι για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό απαιτείται βούληση από όλες τις πλευρές.
Σε δηλώσεις του στον «Ξενοδόχο» ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ και κληθείς να πει πως εξελίχθηκε η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, ανέφερε πως «η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ήταν αρκούντως ικανοποιητική, διότι εν μέσω πολλών προκλήσεων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι –υψηλά επιτόκια, ύφεση στη Μεγάλη Βρετανία, πόλεμος και αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή κ.ά.- καταφέραμε να έχουμε τα ίδια ή και ελαφρώς καλύτερα νούμερα σε σχέση με πέρσι στις αφίξεις τουριστών».
Αυτό το στοιχείο από μόνο του, τόνισε, «καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τομέα, καθώς και την αδήριτη ανάγκη περαιτέρω στήριξής του, μέσω επενδύσεων τόσο με κίνητρα όσο και με περιουσία στην βιομηχανία, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε σε αυτά τα επίπεδα, εφόσον φαίνεται πως επέρχεται μία περίοδος σταθεροποίησης, τουλάχιστον όσον αφορά την τουριστική μας εισροή».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Ρουσουνίδη, «οι πληρότητες στα ξενοδοχεία μας καθόλη τη διάρκεια της περιόδου ήταν ομολογουμένως σε αρκετά καλά επίπεδα».
«Βέβαια ως μία μικρή υποσημείωση πρέπει να πούμε πως, οι διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων μία προς μία δεν αντανακλώνται, διότι είχαμε διαρροή σε βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματα, τα λεγόμενα Airbnb, αλλά, δυστυχώς, και προς τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, πράγμα που αφαίρεσε από τη δυναμική που είχε η χρονιά», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «παράλληλα, διαπιστώσαμε και καταγράψαμε ότι η διάρκεια των διακοπών των τουριστών φέτος ήταν μικρότερη σε σχέση με πέρσι».
«Παρ’ όλα αυτά, όμως, επαναλαμβάνω, είμαστε ευχαριστημένοι που σε μία τέτοια χρονιά γεμάτη προκλήσεις καταφέραμε και έχουμε τα αποτελέσματα αυτά όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών», υπέδειξε.
Οι πληρότητες και οι προοπτικές της χειμερινής περιόδου
Ερωτηθείς για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως οι μέσες μηνιαίες πληρότητες κυμαίνονταν τους μήνες Μάιο-Ιούνιο γύρω στο 60% με 70%, ενώ τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο κυμαίνονταν γύρω 80% με 90%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 90%.
«Αυτές οι πληρότητες είναι αρκούντως ικανοποιητικές υπό τις περιστάσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με βάση και τα όσα προαναφέραμε», τόνισε.
Κληθείς να πει για τις προοπτικές της φθινοπωρινής, αλλά και της χειμερινής περιόδου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε πως, οι κρατήσεις και οι αφίξεις για τον Σεπτέμβριο ήταν σε αρκετά καλό επίπεδο, ενώ σε αρκετά καλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν τόσο οι αφίξεις όσο και οι κρατήσεις Οκτωβρίου.
«Ευελπιστούμε ότι –και υπό την αίρεση των γεγονότων και εξελίξεων, ένεκα, δυστυχώς και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή που ενδεχομένως να μας επηρεάσει- θα έχουμε μία χρονιά, τουλάχιστον, ίση με την περσινή, όπως άλλωστε ήταν και ο πρώτος στόχος που θέσαμε για φέτος», επεσήμανε.
Πως θα καταστούμε ολόχρονος προορισμός
Κληθείς να αναφερθεί στα κίνητρα που πρέπει να παραχωρηθούν για ενίσχυση της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ο κ. Ρουσουνίδης διευκρίνισε πως «όταν αναφερόμαστε σε κίνητρα, δεν εννοούμε πάντα τα οικονομικά, αλλά ενδεχομένως να είναι ένας τρόπος ευελιξίας που θα δίδεται σε αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες, ούτως ώστε τη χειμερινή περίοδο να παραμένουν ανοιχτές παρά κλειστές για να μειώσουν το κόστος και τη ζημιά τους».
Όπως εξήγησε, «ένα από αυτά είναι και το πενταετές σχέδιο κατάρτισης που θα ανακοινωθεί σύντομα και το οποίο ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιηθεί από αρκετούς ξενοδόχους, ούτως ώστε να μπορέσει να παραμείνει μία μονάδα ανοιχτή και ταυτόχρονα να καταρτίζει και το προσωπικό της».
Βέβαια, υπέδειξε, «αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από τη μία χρονιά στην άλλη, αλλά χρειάζεται πλάνο πενταετίας-επταετίας, καθώς και κοινή προσπάθεια από όλους τους εταίρους για εξεύρεση κι άλλων τρόπων, οι οποίοι θα βοηθούσαν τις τουριστικές επιχειρήσεις –εστιατόρια, κ.ά.- να παραμείνουν κι αυτές ανοιχτές, γιατί το να παραμείνει ένα ξενοδοχείο ανοιχτό, αλλά οι επιχειρήσεις γύρω από αυτό να είναι κλειστές αντιλαμβάνεστε δεν βοηθά την όλη προσπάθεια».
Συνεπώς, για να επιτύχουμε τον στόχο του χειμερινού τουρισμού, απαιτείται ένα ολιστικό μοντέλο στο οποίο κάλλιστα όλοι μας μπορούμε να καταλήξουμε όταν καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, επιδεικνύοντας βούληση και αντιλαμβανόμενοι ότι για κάποια χρόνια πιθανότατα να ζημιώνουμε, θεωρώντας αυτή τη ζημιά ως επένδυση.
«Εάν καταφέρνουμε κάθε χρόνο, αρχής γινομένης ακόμη και από φέτος, και μένουμε μία εβδομάδα παραπάνω ανοιχτή και ανοίγουμε μία εβδομάδα πριν από την προηγούμενη χρονιά, θεωρώ πως σε βάθος πενταετίας θα μπορούμε να μιλάμε και για ολόχρονο τουριστικό προορισμό για το νησί μας», επεσήμανε περαιτέρω.
«Αυτά μπορούμε να τα επιτύχουμε και σε συνάρτηση με την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως οινογαστρονομίας, ιατρικού, αθλητικού, συνεδριακού, και των μεγάλων event, τα οποία είδαμε να λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας και να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Ρουσουνίδης.