Powered by

Κ. Κουμής: Κονδύλι €500.000 στον προϋπολογισμό του 2025 για αναβάθμιση των παραλιών

Δαπάνες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό και στόχο την αναβάθμιση των παραλιών, με δικαιούχους τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριέλαβε το Υφυπουργείο Τουρισμού στον Προϋπολογισμό του 2025, δήλωσε την Τρίτη (24/9) ο Υφυπουργός, Κώστας Κουμής.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια καθαρισμού της παραλίας Κόννος στον Πρωταρά, τόνισε ότι οι παραλίες είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και οφείλουμε ως υψηλής αξίας προϊόν που είναι, να το διαφυλάττουμε.

Σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού αναφέρεται ότι ο καθαρισμός της παραλίας στον Πρωταρά, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρείας έκτασης πρωτοβουλίας καθαρισμού 56 παραλιών σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Κύπρου «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus», που τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Η δράση αποτελεί μέρος του προγράμματος «Keep Our Sand and Sea Plastic Free» και «διεξάγεται με πρωτοβουλία του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) σε συνεργασία με την TUI και το TUI Care Foundation.

Προστίθεται ότι «στόχος είναι η κινητοποίηση της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας ανά το παγκύπριο για την ανάληψη δράσης κατά της ρύπανσης των παραλιών, μέσω της διεξαγωγής καθαρισμών σε 56 παραλίες, σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Κύπρου, από τον Πρωταρά μέχρι τον Πύργο Τυλληρίας».

Τη δράση στηρίζουν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ).

Ο Υφυπουργός Τουρισμού παρευρέθηκε το πρωί στον καθαρισμό της παραλίας Κόννος στον Πρωταρά, με τη συμμετοχή του ξενοδοχείου «Grecian Park Hotel, στην οποία το παρών τους έδωσαν και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος, Αντιδημάρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουμής εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία του «σ’ αυτή τη μοναδικής ομορφιάς παραλία, η οποία ενώνει τα δύο ξακουστά παραλιακά θέρετρα της Επαρχίας Αμμοχώστου, τον Πρωταρά και την Αγίας Νάπα, την παραλία Κόννος».

Πρόκειται, είπε, «για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), σε συνεργασία με την TUI και το ίδρυμα TUI Care Foundation, μία πρωτοβουλία η οποία εκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κύπρου, από τον Πρωταρά μέχρι και τον Πύργο Τυλληρίας». Το γεγονός ότι σε 56 συνολικά παραλίες θα τρέξουν σήμερα δράσεις καθαρισμού, «είναι κάτι που βεβαίως μας χαροποιεί», σημείωσε.

Όπως είπε ο Υφυπουργός, «οι παραλίες είναι αναμφίβολα, ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και οφείλουμε ως ένα υψηλής αξίας προϊόν που είναι να το διαφυλάττουμε».

Όπως σημείωσε, «ως Υφυπουργείο έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2025, δαπάνες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό και στόχο την αναβάθμιση των παραλιών της χώρας μας, με δικαιούχους τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Κουμής ανέφερε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτό το στοιχείο που θεωρείται ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, να διατηρείται σε καλή κατάσταση αλλά και να αναβαθμίζεται».

Η αναβάθμιση των υποδομών προσβασιμότητας για παράδειγμα, συμπλήρωσε, «είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που θεωρώ ότι η κάθε τοπική αρχή επιβάλλεται να έχει ψηλά στις προτεραιότητες της και είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που κι εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού προσπαθούμε μέσα από σχέδια κινήτρων να στηρίζουμε».

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), Φίλιππος Δρουσιώτης, ανέφερε από πλευράς του ότι «δράσεις όπως η συγκεκριμένη αποτελούν απόδειξη ότι ο τουρισμός νοιάζεται για μια καλύτερη Κύπρο. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί η ξενοδοχειακή και η τουριστική βιομηχανία, και οι τουρίστες, όπως επίσης και οι αρμόδιες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος».

Σήμερα, συνέχισε, «μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα ως προς την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της καθαριότητας των παραλιών και των ακτών της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «αυτή η προσπάθεια, ασφαλώς, συνεχίζεται».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε το ξενοδοχείο «Grecian Park Hotel» «χαιρετίζοντας τη συμμετοχή 31 υπαλλήλων του και διαμενόντων τουριστών του, όπως επίσης την TUI που είχε ενεργή συμμετοχή στον καθαρισμό με μέλη του προσωπικού της».

Δειτε Επισης

Σηκώνει ξανά άγκυρα το Daleela... Όλες οι πληροφορίες για την φετινή θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Ανακοίνωσε την κάθοδο του Sumosan στο The Landmark Nicosia η MHV-Το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας στην Κύπρο
Νίκος Ματθαίου: Επιστρέφει μετά την μεγαλύτερη ανακαίνιση στην ιστορία του το New Helvetia στις Πλάτρες (pics)
Τα επτά νέα ή λιγότερο γνωστά σημεία τουριστικών εμπειριών της επαρχίας Λάρνακας-Εκπαιδευτική ξενάγηση από ΕΤΑΠ
Η δυναμική του τουρισμού και οι νέοι μεγάλοι παίκτες-Οι αλλαγές την τελευταία δεκαετία
Απάτη με παραπλανητικό βίντεο... Χρησιμοποιούν ψευδώς το όνομα και την φωτογραφία του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου
Κέντρο παγκόσμιων αθλητικών συναντήσεων το Cap St Georges Hotel & Resort
Πέραν των $26 εκατ. ημερησίως το κόστος του blackout στο Χίθροου-Το ερώτημα για τις υποδομές του αεροδρομίου
Ξεκινά με επένδυση €170 εκατ. η επέκταση των αεροδρομίων-Η εταιρεία που αναλαμβάνει τα κατασκευαστικά έργα
Μετακινείται στη δυτική πλευρά ο χώρος στάθμευσης ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω των εργασιών επέκτασης