Powered by

Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία

Σε τροχιά ήπιας προσγείωσης οδηγεί την αμερικανική οικονομία η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, εκτιμά ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Goldman Sachs, Ντένις Κόλμαν.

Σε μια απόφαση που εξέπληξε ορισμένους οικονομολόγους, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της 50 μονάδες βάσης σε εύρος 4,75% προς 5%.

Ήταν η πρώτη φορά που το FOMC είχε μειώσει τόσο πολύ από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι αγορές αμφισβητούν εάν η μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επιτεύχθηκε έγκαιρα για να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση. Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι παρόμοιες υπερμεγέθεις μειώσεις επιτοκίων δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 2000 και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

H εκδοχή της ήπιας προσγείωσης

«Νομίζω ότι αυτή η πρώτη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης είναι ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τη νέα κατεύθυνση. Και ελπίζουμε ότι αυτό θα ξεκλειδώσει αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης και θα μειώσει προφανώς το κόστος κεφαλαίου και ίσως για κάποια πιο στρατηγική δραστηριότητα προς το τέλος του έτους», εξήγησε ο Κόλμαν, μιλώντας στην Ανέτε Γουαίσμπαχ, του CNBC.

«Καθώς προχωράμε προς το 2025, αυτό ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει τα ανεκτέλεστα και δώσει περισσότερη ώθηση σε όλες τις αγορές», είπε.

Ερωτηθείς εάν η μείωση των επιτοκίων της Fed μπορεί να έχει εξασφαλίσει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, ο Coleman είπε ότι ήταν η ελπίδα και η προσδοκία του ότι αυτό θα συμβεί.

«Αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η συναίνεση», είπε ο Κόλμαν. «Είναι πάντα μια πολύ δύσκολη δουλειά η διαχείριση της οικονομίας μέσω της μετάβασης. Αλλά ξέρετε, τα επίπεδα πληθωρισμού πέφτουν, η ανεργία είναι διαχειρίσιμη, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις μειώσεις των επιτοκίων και να διατηρούν μια τροχιά ήπιας προσγείωσης».

Σκεπτικιστής ο Ντίμον

Ωστόσο ο ισχυρός άντρας της JP Morgan, Tζέιμι Ντίμον σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC-TV18 είναι πιο σκεπτικιστής. «Είμαι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος, αλλά βραχυπρόθεσμα, είμαι επίσης πιο δύσπιστος από άλλους ανθρώπους που λένε ότι όλα [θα πάνε] υπέροχα. Οι αγορές τιμολογούν τα πράγματα σαν να είναι υπέροχα. Βάλτε με στην επιφυλακτική πλευρά αυτού», είπε.

Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο «Financial Markets Quality» του Georgetown Psaros Center for Financial Markets and Policy, τόνισε ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα – αποτελούν την κύρια ανησυχία του. «Αυτό επισκιάζει κάθε άλλο που είχα από τότε που εργάζομαι», είπε.

«Οι άνθρωποι εστιάζουν υπερβολικά στο «θα έχουμε μια ήπια προσγείωση, μια σκληρή προσγείωση;» είπε χαρακτηριστικά. «Ειλικρινά, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει όλα αυτά τα πράγματα, δεν έχει τόση σημασία».

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων