Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
InBusinessNews 15:39 - 24 Σεπτεμβρίου 2024
Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας υπέγραψαν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου η Φιλοσοφική Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και η Σχολή Καλών Τεχνών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Zhejiang της Hangzhou στην Κίνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Zhejiang η Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών και Αρχαιολογίας, Καθηγήτρια Chen Hong.
Προστίθεται ότι στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας παρευρέθηκε εκ μέρους του ΠΚ ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιτζάκης καθώς και ακαδημαϊκοί και διοικητικό προσωπικό της Φιλοσοφικής Σχολής, της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων και του Ινστιτούτου Κομφούκιου του ΠΚ, ενώ εκ μέρους του Πανεπιστημίου Zhejiang παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και εννιαμελής αντιπροσωπεία από ακαδημαικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και ο Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο.
Όπως αναφέρεται, βάσει του μνημονίου συνεργασίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για την ανάληψη κοινών ερευνητικών δράσεων, καθώς και για την ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού για σκοπούς διδασκαλίας και έρευνας, και την ανταλλαγή φοιτητών στο πλαίσιο των σπουδών τους.
Προστίθεται ότι το Πανεπιστήμιο Zhejiang, στο πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας του με το ΠΚ, προχώρησε στη δωρεά βιβλίων με τίτλο “The Complete Works of Paintings of the Qing Dynasty” από τη συλλογή “The Complete Works of Ancient Chinses Paintings Series”. Η δωρεά είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΠΚ, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα από αρχαίους κινέζικους πίνακες σε βιβλία, σημειώνεται.
Στις δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, ανέφερε ότι το ΠΚ διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, ιδιαίτερα με την ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος το 2014, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι η αρχή της συνεργασίας μεταξύ των δύο τμημάτων των Πανεπιστημίων, η οποία θα ανθίσει στο μέλλον με γνώμονα τους τομείς της έρευνας, της διδασκαλίας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων των δυο Πανεπιστημίων θα συμβάλει θετικά στην επίτευξη των στόχων τους και θα ωθήσει στη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ και άλλων τμημάτων των δυο ιδρυμάτων. Καταλήγοντας, o Αντιπρύτανης εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για την γενναιόδωρη δωρεά της συλλογής βιβλίων της δυναστείας Qing.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Zhejiang, Zhu Shiqiang, ανέφερε ότι τα δύο Πανεπιστήμια κατατάσσονται σε υψηλή θέση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και φιλοδοξούν με τη συνεργασία αυτή να αναπτυχθούν περαιτέρω στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Εξέφρασε παράλληλα τη σημαντικότητα της διεθνοποίησης ως μέσου εξέλιξης και διεύρυνσης των οριζόντων των δυο εθνών. Καταλήγοντας, ο κ. Zhu ενημέρωσε πως η συλλογή βιβλίων της δυναστείας Qing αποτελεί μια από τις καλύτερες και αξιοθαύμαστες συλλογές στην ιστορία της Κίνας.
Τέλος, ο Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων Zhou Yunliang εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία ανάμεσα στα δυο Πανεπιστήμια, ως μια ενέργεια προώθησης της φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο πολιτισμών. Σημείωσε πως η βαθιά καλλιτεχνική αξία που περιέχει η συλλογή βιβλίων υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο, παραμένοντας ζωντανή και σχετική.
Καταλήγοντας, ο κ. Zhou ανέφερε πως η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας των δυο σχολών θα επεκτείνει τη συνεργασία σε τομείς, όπως η ανταλλαγή ακαδημαϊκών και φοιτητών, η κοινή έρευνα, η ανάπτυξη ακαδημαϊκών προγραμμάτων και η ανταλλαγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.