Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής

Αύξηση σε συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, σταθερή ευρυζωνική πρόσβαση, αριθμό χρηστών κινητής τηλεφωνίας και όγκο δεδομένων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καταγράφει το Γραφείο Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), σύμφωνα με τα Στατιστικά Δελτία για την αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με δεδομένα μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο, σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία και την ευρυζωνική πρόσβασης κατά το 1ο εξάμηνο του 2024 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στις συνολικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, με 4.019 νέες συνδέσεις σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2023.

Προστίθεται ότι οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με τα δίκτυα οπτικών ινών να αποτελούν πλέον το κύριο μέσο σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας, καλύπτοντας το 72,9% της αγοράς.

Προστίθεται ότι η σταθερή ευρυζωνική πρόσβαση παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 2.580 συνδρομητές ή 0,7% σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2023, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η άνοδος (+6%) στις συνδέσεις με ταχύτητα ≥100Mbps, λόγω της επέκτασης των δικτύων υψηλής χωρητικότητας και των δωρεάν αναβαθμίσεων ταχυτήτων πρόσβασης.

Παράλληλα, το ποσοστό συνδρομητών με ταχύτητες άνω του 1Gbps αυξήθηκε κατά 0,5%, φτάνοντας στο 3,3%.

Ο μέσος όγκος δεδομένων ανά σταθερή γραμμή κατά το 2ο τρίμηνο του 2024 ανήλθε στα 1,04 TB, συνεχίζοντας την αυξητική του τάση, ενώ ο συνολικός όγκος δεδομένων για το 1ο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2023.

Στην κινητή τηλεφωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1ο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε αύξηση 32.858 χρηστών σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2023, με το ποσοστό συνδρομών συμβολαίου να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,1% και τα συμβόλαια που προσφέρουν απεριόριστα δεδομένα, φωνή και SMS να αποτελούν το 57,1% των συνολικών συμβολαίων.

Συμπληρώνεται ότι η αναλογία χρηστών κινητής τηλεφωνίας προς τον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά 3,6%, φτάνοντας στο 158,8%, άνοδος που οφείλεται στις συνδρομές συμβολαίου, καθώς οι χρήστες προπληρωμένης τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 6.032 το ίδιο διάστημα.

O συνολικός όγκος δεδομένων για το 1ο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 17,9% σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2023 φτάνοντας τα 116.610 ΤΒ ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε εξάμηνο το όριο των 100.000 ΤΒ.

Εξάλλου, συνολικός όγκος δεδομένων (σταθερής και κινητής) για το 1ο εξάμηνο του 2024 παρουσίασε αύξηση 67.644 ΤΒ (+8,6%) σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2023, ενώ παράλληλα, το ποσοστό των δεδομένων που διακινήθηκαν μέσω σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης υποχώρησε κάτω από το 90%, φτάνοντας στο 85,81% κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, εξαιτίας της αύξησης των συμβολαίων κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστα δεδομένα, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Δειτε Επισης

Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής
Στην Logicom Solutions ο εκσυγχρονισμός και επέκταση της υποδομής ασύρματου δικτύου του Παν. Κύπρου
Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)