Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου

Στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, παράλληλα με το τεχνοκρατικό, εντείνονται οι διεργασίες σε σχέση με έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης και με φόντο την προδιαγραφόμενη μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Έπειτα από τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Αθήνα Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κύπρου για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη δέουσας επιμέλειας, ο Great Sea Interconnector θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε νέα συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών(σ.σ. Κύπρου και Ελλάδας), στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, η συνάντηση-που λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει τριμερή χαρακτήρα, καθότι σε αυτή θα παρακαθίσει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της παρουσίας και εταιρείας γαλλικών συμφερόντων στο έργο.

Ως γνωστό, κατασκευάστρια εταιρεία του καλωδίου είναι η γαλλική Nexans, με το συμβόλαιό της με τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, να ανέρχεται στα 1,4 δις ευρώ.

Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Κύπρου).

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε στην Νέα Υόρκη συνάντηση με αντιπροσωπεία της κρατικής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) TAQA με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δρα Αφίφ Σαϊφ Αλ Γιαφέι.

Κατά τη συνάντηση, η TAQA επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τις δύο πλευρές, εταιρεία και Κυπριακή Δημοκρατία, να συζητούν τρόπους επέκτασης και επιτάχυνσης της ήδη υπάρχουσας μεταξύ τους συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ότι συμφωνήθηκε όπως τις επόμενες εβδομάδες υπάρξει συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο πλευρών για τον καθορισμό συγκεκριμένου οδικού χάρτη σε σχέση με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Εξάλλου, ερωτηθείς χθες πότε θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία την τελική απόφαση για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επίσκεψη του στην Ελλάδα και μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχε κάνει αναφορά σε πιθανή συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Great Sea Interconnector.

«Αυτό όμως», είπε, «είναι με κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες σε αυτό το στάδιο υποδεικνύεται η δέουσα επιμέλεια, η οποία θα έχει νομικό και οικονομικό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα και η μελέτη κόστους-οφέλους, η οποία έχει παραδοθεί τον Ιούλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει μέσα από ένα οδικό χάρτη να υλοποιήσει κάποια από τα θέματα αυτά, τα οποία θα καταλήξουν στην υλοποίηση αυτής της απόφασης στην οποία είχαν καταλήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως όταν υπάρχει προϋπόθεση δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο.

Εξήγησε ότι η μελέτη δέουσας επιμέλειας θα ασχοληθεί με το νομικό και οικονομικό μέρος του έργου και μετά από την κατάληξη της μελέτης αυτής τότε θα αποφασιστεί η είσοδος ή όχι.

«Μια ήδη τοποθέτηση η οποία έχει γίνει, έχει γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο σε προηγούμενη απόφαση του Φεβρουαρίου του 2024 και επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ πολύ δυνατή είναι επίσης και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την επίσκεψη την οποία είχε στην Ελλάδα και την κατάληξη των διαβουλεύσεων την οποία είχε με τον Πρωθυπουργό», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιώργος Παπαναστασίου απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης δέουσας επιμέλειας.

Σημειώνεται πως όσον αφορά την μελέτη κόστους-οφέλους, η Λευκωσία αναμένει το αποτέλεσμα της αξιολόγησής της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ), με τον Κύπριο αντιπρόεδρο της τράπεζας Κυριάκο Κακουρή να δηλώσει κατά την επίσκεψή του στο νησί την περασμένη εβδομάδα πως η εξέτασή της θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Παράλληλα, ο κ. Κακουρής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου από την ΕΤΕπ, τονίζοντας ότι θα αξιολογηθεί κυρίως από τεχνικής άποψης αν είναι επιλέξιμο για δανειοδότηση.

Δειτε Επισης

«Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις Κατοικίες (2024)»: Διαθέσιμα ακόμη €14 εκατ. για νέες αιτήσεις
Σχέδιο για αποθήκευση και επιστροφή προστίμων ρύπων στο Ταμείο ΑΠΕ ζητά η Βουλή-H απάντηση του Ρούσου
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Δωρεάν ενεργειακοί έλεγχοι μέσω του EcoSMEnergy
ΑΔΜΗΕ: Στη φάση δεσμευτικών προσφορών ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
Πιλοτική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε ποιες περιοχές θα εγκατασταθούν
Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον στόχο «Ηλέκτρα», τέλος Φεβρουαρίου γνωστά τα αποτελέσματα
Φωτοβολταϊκά σε γεωργικές αποθήκες και αγροτικές υποδομές χωρίς άδεια με νόμο που ψήφισε η Βουλή
Στασιμότητα σε όλα τα επιπέδα για την ηλεκτρική διασύνδεση-Οι εκκρεμότητες και οι διαφωνίες που παραμένουν
Οι μεγάλες πετρελαϊκές μετατρέπουν τα πρατήρια καυσίμων σε πρατήρια φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση