Powered by

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας

Μέτρα ευρείας νομισματικής τόνωσης και στήριξης της αγοράς ακινήτων, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για την αναζωογόνηση της οικονομίας της που παλεύει με ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις και κινδυνεύει να χάσει τον φετινό στόχο της ανάπτυξης.

Ο Διοικητής της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Pan Gongsheng, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με αξιωματούχους από δύο άλλες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το ποσό που θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά - γνωστό ως ποσοστό υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) - κατά 50 μονάδες βάσης.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μειώσει επίσης το επιτόκιο επτά ημερών κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%. Θα μειωθούν επίσης τα επιτόκια καταθέσεων και άλλα επιτόκια.

Τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων θα μειωθούν επίσης κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα κατά μέσο όρο, είπε ο κ. Pan, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για την κερδοφορία των τραπεζών.

Ο κ. Pan δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι κινήσεις.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν κατά το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της παρατεταμένης κρίσης στον τομέα των ακινήτων και τις ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια της εργασίας.

Τα οικονομικά στοιχεία Αυγούστου ήταν σε γενικές γραμμές εκτός των προσδοκιών, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να παράσχουν περισσότερη στήριξη στην οικονομία.

«Η κίνηση αυτή έρχεται πιθανώς λίγο αργά, αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της εταιρείας Natixis.

«Με ένα αυξημένο πραγματικό επιτόκιο, κακό κλίμα και χωρίς ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων, η Κίνα χρειάζεται ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Κίνα: Αύξηση 13% στην παραγωγή οχημάτων το πρώτο τετράμηνο
Ανακάμπτει η τιμή του χρυσού-Παραμένει πάνω από τα $3.000 η ουγγιά
Σε ισχύ η συμφωνία Κίνα-ΗΠΑ για μείωση των δασμών… «Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας»
«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Υπέγραψε στρατηγική οικονομική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Βρετανία: Σχεδιάζει να περιορίσει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους
Ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ο Μπέσεντ...Αναμένονται οι λεπτομέρειες