Μειωμένες οι εισαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε.

Μείωση κατέγραψε η εισαγωγή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τόσο σε αξία (-10,7%) όσο και σε καθαρό όγκο εισαγωγών (-9,7%), σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Ε.Ε. εισήγαγε ενεργειακά προϊόντα συνολικής αξίας 94,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε συνολικά 177,9 εκατομμύρια τόνους.

Ανά ενεργειακό προϊόν, καταγράφηκε μικρή αύξηση στην αξία των εισαγόμενων πετρελαιοειδών (+5,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023), ενώ ο όγκος των εισαγωγών σημείωσε μικρή μείωση (-2,2%).

Η αξία του εισαγόμενου φυσικού αερίου (σε αέρια μορφή) μειώθηκε κατά 31,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 9,5%. Παρόμοια τάση καταγράφηκε και για το υγροποιημένο αέριο, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν έντονη μείωση σε αξία (-41,2%) και όγκο (-20,2%).

Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται και όσον αφορά τους μηνιαίους μέσους όρους το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με τους μηνιαίους μέσους όρους των προηγούμενων ετών.

Οι εισαγωγές πετρελαιοειδών σημείωσαν μέτριες διακυμάνσεις. Η μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων πετρελαιοειδών ήταν κατά 1,6% χαμηλότερη από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 3,6%.

Αντίθετα, μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με μείωση της αξίας κατά 42,8% και μείωση του όγκου κατά 15,3%, και για το φυσικό αέριο σε αέρια κατάσταση, με μείωση της αξίας κατά 37,0% και μείωση του όγκου κατά 4,8%.

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των εισαγωγών ενέργειας, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών πετρελαίου προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (15,1%), τη Νορβηγία (14,1%) και το Καζακστάν (11,7%).

Τα μεγαλύτερα μερίδια φυσικού αερίου σε αέρια μορφή προήλθαν από τη Νορβηγία (43,5%), την Αλγερία με 21,6% και τη Ρωσία με 15,5%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (46,0%), μπροστά από τη Ρωσία (16,8%) και το Κατάρ (11,9%).

Δειτε Επισης

Μειωμένες οι εισαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε.
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Δεν μειώνεται η λειτουργία σταθμού Δεκέλειας χωρίς φυσικό αέριο-Η τοποθέτηση αρμοδίων στη Βουλή
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων βλέπει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Τι αναφέρει
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-«Δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο»
MED9 για την ενέργεια: Μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε ενεργειακό hub-Η κοινή δήλωση
Ηλεκτρική διασύνδεση: Τηλεδιάσκεψη ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ για τα ανακτήσιμα έξοδα ΑΔΜΗΕ για το 2024-25
Γ. Παπαναστασίου: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο, ασφαλές και οικονομικά προσιτό ενεργειακό μέλλον
Η ατζέντα της συνόδου των ΜΕD9 για την ενέργεια που πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο
Βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση με υπογραφή πλαισίου κατανοήσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας