Μειωμένες οι εισαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε.

Μείωση κατέγραψε η εισαγωγή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τόσο σε αξία (-10,7%) όσο και σε καθαρό όγκο εισαγωγών (-9,7%), σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Ε.Ε. εισήγαγε ενεργειακά προϊόντα συνολικής αξίας 94,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε συνολικά 177,9 εκατομμύρια τόνους.

Ανά ενεργειακό προϊόν, καταγράφηκε μικρή αύξηση στην αξία των εισαγόμενων πετρελαιοειδών (+5,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023), ενώ ο όγκος των εισαγωγών σημείωσε μικρή μείωση (-2,2%).

Η αξία του εισαγόμενου φυσικού αερίου (σε αέρια μορφή) μειώθηκε κατά 31,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 9,5%. Παρόμοια τάση καταγράφηκε και για το υγροποιημένο αέριο, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν έντονη μείωση σε αξία (-41,2%) και όγκο (-20,2%).

Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται και όσον αφορά τους μηνιαίους μέσους όρους το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με τους μηνιαίους μέσους όρους των προηγούμενων ετών.

Οι εισαγωγές πετρελαιοειδών σημείωσαν μέτριες διακυμάνσεις. Η μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων πετρελαιοειδών ήταν κατά 1,6% χαμηλότερη από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 3,6%.

Αντίθετα, μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με μείωση της αξίας κατά 42,8% και μείωση του όγκου κατά 15,3%, και για το φυσικό αέριο σε αέρια κατάσταση, με μείωση της αξίας κατά 37,0% και μείωση του όγκου κατά 4,8%.

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των εισαγωγών ενέργειας, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών πετρελαίου προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (15,1%), τη Νορβηγία (14,1%) και το Καζακστάν (11,7%).

Τα μεγαλύτερα μερίδια φυσικού αερίου σε αέρια μορφή προήλθαν από τη Νορβηγία (43,5%), την Αλγερία με 21,6% και τη Ρωσία με 15,5%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (46,0%), μπροστά από τη Ρωσία (16,8%) και το Κατάρ (11,9%).

Δειτε Επισης

Το Ρότερνταμ ως διεθνής κόμβος εισαγωγής-μεταφοράς υδρογόνου και πώς θα μπορούσε να επωφεληθεί η Κύπρος
Έτοιμες οι υπεραγορές για την εποχή του e-kalathi...Στην πορεία οι συζητήσεις για προσθήκες
Η συνταγή της Τρ. Κύπρου για διατήρηση υψηλής κερδοφορίας-Οι πέντε βασικές προτεραιότητες και οι επί μέρους στόχοι
Το δυναμικό τοπίο των επενδύσεων στον τομέα της φιλοξενίας και τι προσελκύει τους επενδύτες στην Κύπρο
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των Leaders in Hospitality Awards
Προσφορές για δύο νέες γεννήτριες στον σταθμό Δεκέλειας...Δεν αναμένονται προβλήματα στην κάλυψη της ζήτησης
Μαρία Κουρούπη: H στρατηγική της Hermes Airports για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου
Πετρέλαιο: Σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές προσφοράς στη Ρωσία
Μίλτος Μιχαηλάς: Ενισχύσαμε την κερδοφορία μας, κερδίσαμε σημαντικές μάχες στην αγορά-Η απαρχή ενός νέου κεφαλαίου για την Alpha Bank
Τα ΜΕΔ στις εταιρείες... Δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Τα στοιχεία της ΚΤΚ