Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας

Ανηφορίζοντας στον Αγρό πέρσι για τo Lidl Wellness Camp 2023 κι έχοντας υπόψη το πρόγραμμα ομιλιών και δραστηριοτήτων, προσδοκούσαμε σε ένα σαφώς ενδιαφέρον διήμερο.

Φέτος πήραμε και πάλι τον δρόμο για το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς με προορισμό την ίδια ετήσια διοργάνωση αλλά με τη διαφορά πως η περσινή προσδοκία είχε δώσει τη θέση του συνοδηγού στον ενθουσιασμό, απόρροια - ασφαλώς - της εμπειρίας του περασμένου Οκτωβρίου που μας χάρισε «τροφή για σκέψη», σύμφωνα με το motto της διοργάνωσης, για έναν ολόκληρο χρόνο.

Και όχι μόνο. Ήταν το Σαββατοκύριακο, έτσι όπως διαμορφώθηκε, από μόνο του μια έμπνευση υπεραρκετή για να εφευρίσκει τη μια μετά την άλλη τις ιδέες που έγιναν αφορμές για να αναζητήσουμε πηγές υγείας και ευεξίας, κάτι που αποτελεί, άλλωστε, στόχο του camp. Και δεν πέσαμε έξω.

Το Lidl Wellness Camp 2024 δικαίωσε τον ενθουσιασμό με τον οποίο το αναμέναμε, πλήρες καθώς αποδείχθηκε σε νέες γνώσεις, εικόνες και δράσεις, επιτυγχάνοντας ένα ευνοϊκό για αλληλεπίδραση περιβάλλον.

1

Και για να μην αδικήσουμε τον υπέροχο μπουφέ του Rodon Mount Hotel & Resort, που φιλοξένησε με επαγγελματισμό 250 άτομα από ηλικία κούνιας έως και τα τρίτα υπολογίζουμε -ήντα καθώς και τις απαιτήσεις μιας διοργάνωσης με πολυειδείς δράσεις, ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε - εννοείται - στις γεύσεις που συμπλήρωσαν το διήμερο 14 με 15 Σεπτεμβρίου, γιατί η «τροφή για σκέψη» κάλλιστη ασφαλέστατα και ωφέλιμη, αλλά και το πιάτο μας γνώρισε τις δικές του δόξες σε νοστιμιά και περιεχόμενο κι αναπόφευκτα σε θερμίδες. Χαλάλι!

2

Και σε κάθε περίπτωση για όλα οφείλουμε ένα «μπράβο» στη φροντίδα της διοργάνωσης που έφερε και φέτος εις πέρας με επιτυχία το MSPS Cyprus PR agency.

Πετάξτε τη ζυγαριά

Η βδομάδα που ακολούθησε το camp ήταν πειθαρχημένη και συνετή. Εξάλλου, το είπε η κλινική διαιτολόγος και συνεργάτης της Lidl Food Academy, Νικολέτα Μιχαηλίδου, και δεν το αφήσαμε να πέσει κάτω, βεβαίως, πως σε φάσεις διακοπών ή και σύντομων αποδράσεων οφείλουμε στον εαυτό μας ένα χατίρι, τρόπον τινά, φτάνει το πάρτι των θερμίδων να πάρει τέλος με την επάνοδο στα καθημερινά, αλλιώς μετά γιατί να μας φταίει το φερμουάρ που δεν κλείνει και η ζυγαριά που ξέρουμε ότι δεν είναι χαλασμένη αλλά επιμένουμε να διατηρούμε τη φρούδα ελπίδα πως μπορεί και να ψεύδεται.

3

Εκτός πάλι και αν είναι αυτή η αφορμή για να την πετάξουμε - ναι το ακούσαμε κι αυτό από τη νεαρή κλινική διαιτολόγο Χριστίνα Αριστοτέλους - πως εμείς ξέρουμε πολύ καλύτερα και δεν χρειαζόμαστε τη ζυγαριά να μας το πει εάν και πότε παρεκτρεπόμαστε, καθώς ζύγισμα κάθε τρεις και λίγο τείνει να καταλήξει σε επιβλαβή, σαφώς, εμμονή. Και οι εμμονές όχι από μόνες τους αλλά με τη δική μας ανοχή και υπαιτιότητα που οδηγούν; Στις κακές συνήθειες.

4

Βρείτε ευχάριστες συνήθειες

Έξις δευτέρα φύσις, όπως συνήθιζε να μου υπενθυμίζει συχνά η γιαγιά μου στην προσπάθειά της να ενισχύσει τα επιχειρηματικά της όπλα κατά του καπνίσματος και της πολυφαγίας, κάτι που φυσικά επιβεβαιώνει η επιστημονική κοινότητα διαχρονικά, χωρίς όμως να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Όπως ακούστηκε ως παρότρυνση - και πολύ μας άρεσε - από τον δρα Νίκο Κωνσταντίνου, αναπληρωτή καθηγητή γνωστικής νευροεπιστήμης και τη δρα Ανθή Λούτσιου, κλινική ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη να απαλλαγούμε από συνήθειες που κουράζουν εν τέλει το σώμα και την ψυχή μας, ακόμα κι αν θεωρούμε ότι αποτελούν πηγή ευχαρίστησης.

5

Ένας καλός τρόπος είναι η αντικατάστασή τους με νέες συνήθειες που όχι μόνο δεν είναι επιβλαβείς αλλά μπορούν να αποδειχθούν κι εξαιρετικά επωφελείς. Μια από αυτές, η σταθερότατη των αξιών της υγιούς ζωής, άσκηση.

Ζήστε παρέα με τη λεπτίνη

Το είπαν και το επανέλαβαν οι πλείστοι ομιλητές του camp και με ιδιαίτερη θέρμη ο διευθυντής του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου, Μιχάλης Μιχαηλίδης, από τον οποίο ακούσαμε το εξής ενδιαφέρον το οποίο μεταφέρουμε με δικά μας λόγια.

Μια πανέμορφη ορμόνη που ακούει στο όνομα λεπτίνη, όταν ασκούμαστε έχει την ιδιότητα να ομορφαίνει ακόμα περισσότερο, σε σημείο που να κάνει τον οργανισμό να νιώθει πλήρης και χορτάτος και να απαρνιέται για χάρη της την κραιπάλη του φαγητού και συν τοις άλλοις να μην ξελογιάζεται από την ύπουλη ορμόνη της πείνας, γκρενίλη, που επιμένει να του υποβάλλει ότι πεινά και πρέπει οπωσδήποτε να ενδώσει. Και τι θα γίνει εάν δεν κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες της παλινδρόμησης;

6

Τροφή-φάρμακο, όχι φαρμάκι

Άσχημα τα μαντάτα και, ναι, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση - για παράδειγμα - πολύ πιθανόν να είναι ένα από τα συνεπακόλουθα της πολυφαγίας που προκαλεί ή χειροτερεύει τα συμπτώματα πλείστων ασθενειών σε μια εποχή που οι ειδικοί έχουν ταχθεί να μας πείσουν να μετατρέψουμε το φαγητό σε φάρμακο για την υγεία μας κι όχι φαρμάκι.

Και καθώς το Lidl Wellness Camp γίνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φαγητού, εύστοχη ήταν η προσθήκη συζήτησης μεταξύ της προέδρου του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δρος Ελένης Ανδρέου και του αναπληρωτή καθηγητή στο πρόγραμμα φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρος Χρίστου Πέτρου, η οποία ανέδειξε μεταξύ πολλών άλλων πως η θετική επίδραση της διατροφής στην υγεία εκτείνεται σε βαθμό που ενισχύει τη δράση των φαρμάκων, μειώνει τις παρενέργειές τους, απαλύνει σημαντικό αριθμό συμπτωμάτων και θα πρέπει, συνεπώς, να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αγωγής.

7

Ποιες τροφές κάνουν για μένα;

Ποιες είναι, όμως, εκείνες οι τροφές που κάνουν καλό ειδικά σε μένα και ποιες σε σένα, στον τάδε και στον δείνα; Μπορούμε να το μάθουμε κι αυτό, αλίμονο, όπως μας διαβεβαίωσε η δρ Christine Bishara, παθολόγος και ειδικός σε θέματα υγείας του εντέρου, που ήλθε από την Αμερική φέρνοντας στις αποσκευές της και μια σειρά από ερωτηματολόγια.

Ανάλογα με τις απαντήσεις και την επιστημονική επεξεργασία που ακολουθεί, μπορεί κανείς να ανακαλύψει την προσωπικότητα του εντέρου του, ποιες τροφές του κάνουν λιγότερο και ποιες περισσότερο για να είναι, να φαίνεται και να νιώθει καλά.

Ωφέλιμά μου μικρόβια

Κι εμείς καλύτερα! Ειδικά όταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Μυρτάνη Πιερή, ως μικροβιολόγος μας υπενθύμισε κάτι που συνήθως ξεχνάμε ή δεν λαμβάνουμε όσο πρέπει υπόψη. Πως κάθε άλλο παρά κακά είναι όλα τα μικρόβια με τα οποία συμβιώνουμε.

8

Είναι κι αυτά που αποτελούν μέρος του εαυτού μας, το λεγόμενο μικροβίωμά μας. Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μας προστατεύουν από αρρώστιες, μας φτιάχνουν τη διάθεση, διαμορφώνουν ακόμα και την ταυτότητά μας.

Και για να είμαστε εμείς καλά, θα πρέπει και το μικροβίωμά μας να νιώθει ακόμα καλύτερα, άρα πρέπει και να το προστατεύουμε. Πώς; Κι ερχόμαστε πάλι στις τροφές. Αυτές που θα πρέπει για παράδειγμα και πρωτίστως να είναι απαλλαγμένες από εν δυνάμει εχθρούς όπως τα φυτοφάρμακα και οι τοξίνες.

Ασφάλεια και ποιότητα στη Lidl

Αυτός είναι, εξάλλου, ένας από τους αποχρώντες λόγους που η Lidl εφαρμόζει, σύμφωνα με τα στελέχη της που ήταν μαζί μας στο camp, ένα ιδιαίτερα και συνεχώς βελτιούμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας νωπών φρούτων και λαχανικών.

Παραγωγοί και συνεργάτες επιλέγονται κι ελέγχονται αυστηρά όπως και οι ενδοεταιρικές διαδικασίες αποθήκευσης, διανομής και άλλες σχετικές, για τις οποίες η Lidl Κύπρου επένδυσε πέρσι μισό εκατομμύριο ευρώ και διενήργησε 1200 στο σύνολο ελέγχους.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη έρχεται να ενισχύσει την υποχρέωση του Γενικού Κρατικού Χημείου, το οποίο στους ελέγχους που διενήργησε το 2023, σύμφωνα με τη χημικό, Κούλλα Κίκα, εντόπισε ανά την Κύπρο 8% δείγματα νωπών φρούτων και λαχανικών μη συμμορφούμενα με τη σχετική νομοθεσία περί ασφάλειας.

9

Διεκδικούμε τα αυτονόητα, όχι τα ανόητα

Το ασφαλές, υγιές και αειφόρο περιβάλλον αποτελεί από το 2018 βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το οποίο πρέπει να συνυπολογίζεται όταν καταρτίζονται περιβαλλοντικές πολιτικές, τόνισε η πολιτικός μηχανικός, ακτομηχανικός και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ακτή, δρ Ξένια Λοϊζίδου, για να καταχειροκροτηθεί όταν κάλεσε όλους σε εγρήγορση. Από διακηρύξεις πάμε καλά.

Στην πράξη; Ας ανεβάσουμε ταχύτητα και ας ενημερωθούμε, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, όχι τα ανόητα, είπε. Γιατί, όταν διαλύεται το ανοσοποιητικό σύστημα των πόλεων, οι πολίτες δεν μπορεί να είναι υγιείς. Όταν γεμίζουν οι θάλασσες και ο αέρας μας με μικροπλαστικά και ρύπους, οι πολίτες δεν είναι ασφαλείς. Πόσοι ξέρουμε ότι όσο η γεωργία διαλύεται στη χώρα μας οι φωτιές αυξάνονται; Αυτά εν ολίγοις.

10

Είναι αρκετά ώστε να μην εφησυχάζουμε; Απαντάμε πως «ναι», ασφαλώς και είναι, φτάνει πέρα από «τροφή για σκέψη» να αποτελέσουν και το έναυσμα για πράξεις που θα ακολουθήσουν και τις οποίες με ικανοποίηση θα έχουμε ως πολίτες που σέβονται τον εαυτό τους να χαρίσουμε ως όφελος στο δικό μας περιβάλλον και, γιατί όχι, στην κοινωνία ευρύτερα που περιμένει το καλύτερο από τον καθένα από εμάς.

Και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που οι διοργανωτές του Lidl Wellness Camp έκαναν κοινωνούς όλων των πιο πάνω και άλλων ωφέλιμων μηνυμάτων στα παιδιά που συμμετείχαν σε ξεχωριστό πρόγραμμα με ειδικούς εκπαιδευτές στη δράση - σχολείο του δάσους - χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποια δεν κατάφεραν να… τρυπώσουν στο δάσος των εκπλήξεων για ενήλικες, όπως η χαλαρωτική γιόγκα από τη γυμνάστρια Κρίστη Λουκά και το δυναμικό πλην όμως διασκεδαστικό Capoeira από τον Mestre Casquinha.

Δειτε Επισης

Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum
Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας
Πνευματικά δικαιώματα: Κρίνεται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η τύχη του νόμου που ψήφισε η Βουλή
Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου
Σε νέα αναπτυξιακή πορεία το ΤΕΠΑΚ-Τα €125 εκατ. από ΕΤΕπ και οι δύο αποφάσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο
Ψάχνει γη στη Λευκωσία για ανέγερση κτιρίου/ων ο ΟΑΥ-Η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στηρίζουν το όραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος